Fem gode råd: Sådan undgår du at falde i boligfælden

Når de mange nye studerende søger bolig i storbyen, øges risikoen for at blive svindlet. Her får du gode råd til at undgå bolighajerne.

Det kan være vanskeligt at finde en lejebolig, når man lige er flyttet til byen for at starte på en ny uddannelse, og det kan blandt andet udnyttes af svindlere, der lejer falske boliger ud. Her kan du få råd til, hvad du skal passe på med, når du er på boligjagt i storbyen.

Der er nemlig en række forholdsregler, som bør efterleves så drømmeboligen ikke ender som et mareridt.

Lejernes Landsorganisation (LLO) kommer her med et fem gode råd, før du skriver under på en lejekontrakt.

FUPMAGERE OG FALSKE ANNONCER
Vær kritisk, især hvis du falder over et rigtig godt tilbud. Hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt - så er det for godt til at være sandt.  Der findes falske boligannoncer, hvor bagmænd får dig til at betale penge for et værelse eller en lejlighed, der aldrig bliver din, eller som måske slet ikke findes. Du skal aldrig betale noget, før end du har set lejligheden.

Hvis du er usikker på om udlejeren overhovedet har ret til at udleje boligen ud til dig, så ring på ved nabolejeren, for at høre om de kender udlejeren, se billedlegitimation og gå ind på www.ois.dk, og tjek hvem der ejer ejendommen eller lejligheden. 

Bevar roen og betal aldrig kontant, selv om du bliver presset. Det er altid en god ide at få en kvittering på de penge, du overfører. Underskriv aldrig en kontrakt uden at få den tjekket af en rådgiver eller en advokat.

PAS PÅ MED DELELEJLIGHEDER
Hvis du flytter ind i en lejlighed, hvor det kun er din ven og ikke dig, der står på lejekontrakten, så har du usikre lejeforhold. Hvis et skænderi ender med, at din ven smider dig ud, har du kun en måneds varsel til at flytte.

Hvis både du og din ven skriver under på lejekontrakten, kan du få problemer, når du flytter. For hvis udlejeren ikke vil slette dig fra lejekontrakten, så hæfter du for eventuelle skader, der bliver påført lejligheden indtil din ven også flytter.

FIND FEJL OG MANGLER INDEN 14 DAGE
Når du er flyttet ind i din lejlighed, skal du inden 14 dage sende en liste anbefalet til udlejeren med fejl og mangler i lejligheden, så udlejeren ikke kræver, at det er ting, du skal betale for, når du flytter ud igen. Tag gode billeder som dokumentation. Fejl og mangler kan være alt fra en plet på gulvet til en dør, der mangler.

ALT FOR HØJ LEJE OG TIDSBEGRÆNSEDE LEJEKONTRAKTER
Mange studerende kommer til at betale en alt for høj leje. Du kan, hvis du klager inden der er gået et år, få de penge, du har betalt for meget, tilbage. Klager du efter et år sættes huslejen ned fremover. Du kan kontakte LLO for at finde ud af, om prisen er okay.

LLO kan også hjælpe dig med at få din sag i huslejenævnet. Hvis din lejekontrakt er tidsbegrænset, kan det være ulovligt, og du skal sikre dig, at du ikke hænges op på lejen i hele perioden, hvis du vil flytte før udløb. Søg rådgivning, inden du skriver under!

BETAL DIN LEJE OG BETAL DEN TIL TIDEN
Der er ingen kære mor, hvis du ikke betaler din leje til tiden. Selv om du er utilfreds med boligen og den ikke er som du forventede eller du har en konflikt med din udlejer, skal du altid betale leje og varme: Ellers er der en overhængende fare for at blive sat på gaden med meget kort frist.

Denne artikel er en genudgivelse af en artikel fra sidste år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik