Flere gæster end i helligdage og højsommer: Styrelse advarer om pres på bynær natur

Naturstyrelsen sætter skilte op ved parker og skove og opfordrer besøgende til at søge mod de mindre travle områder.

Forårets solrige komme har i symbiose med en uvant mængde af fritid forårsaget af corona-nedlukningen af land og rige fået ekstraordinært mange borgere i hovedstadsområdet til at søge mod skove, parker og naturområder.

Og det er jo sådan set fint nok.

Problemet er imidlertid, at så mange vælger at søge mod bynær statsnatur som Amager Fælled og Jægersborg Dyrehave, at pladsen i det fri pludselig bliver meget trang. Især ved indgangene til de populære naturområder.

- Vi oplever et større pres end ved helligdage og andre spidsbelastede tidspunkter. Min kollega var nede ved Kongelunden her den anden dag, og han sagde, at der var flere biler end ved Bilka en lørdag. Så der er helt klart et stort pres, siger naturvejleder Jes Aagard fra Naturstyrelsen Hovedstaden.

Tirsdag er han på vej ud for at sætte skilte op ved indgange og andre naturlige samlingssteder på Naturstyrelsens områder, der minder om myndighedernes anbefalinger om at holde afstand.

Når solen skinner

Lørdag blev pladsen så trang visse steder, at Nordsjællands Politi i fællesskab med Naturstyrelsen valgte at lukke tre naturlegepladser i Nordsjælland.

Til sn.dk fortalte Nordsjællands Politi, at lukningen var nødvendig, fordi alt for mange havde samlet sig i områderne. Det er imod regeringens retningslinjer, der skal mindske spredningen af coronavirus, lød det.

I fredags var Københavns Politi også ude at tale med store bogstaver til folket. Her oplevede politiet gang på gang, at solhungrende borgere stimlede sammen på steder som Amager Strandpark, Voldene ved Christiania, Frederiksberg Have og Fælledparken.

Ved søerne mellem Indre København og brokvarterene har man sågar været nødt til at ensrette gåturne.

- Vi er kommet langt med at appellere til sund fornuft og konduite. Men det er også som om, at når solen skinner, så glemmer folk det med, at man ikke skal være tæt sammen, udtalte vagtchef Henrik Stormer til DR Nyheder fredag.

Søg mod en af de mindre populære indgange til naturområderne, lyder opfordringen fra Naturstyrelsen.
Søg mod en af de mindre populære indgange til naturområderne, lyder opfordringen fra Naturstyrelsen.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Brug bagdøren

Naturstyrelsen har sådan set selv været medvirkende til den massive tilstrømning af gæster.

I sidste uge sendte styrelsen to forskellige pressemeddelelser ud. Den ene kunne berette om ”god plads til alle i naturen”, og den anden var en guide til de bynære naturområder nær storbyerne.

- Altså vi har jo selv opfordret borgerne til, at de skal bruge vores allesammens naturområder, men nu vil vi så opfordre dem til, at de lige husker at bruge dem med omtanke, siger Jes Aagaard.

Og det gør man blandt andet ved at søge væk fra de mest populære steder som indgangsporte, hvor mange parkerer bilen, inden familien skal i skoven.

- Mit generelle budskab har været: Brug bagdøren. Find de mindre indgange til naturområderne, for dem er der mange af. Lad være med at køre hen til de store indgange, og hvis I gør, så hold god afstand, når I går til og fra bilen, siger Jes Aagaard.

Skal man tro på vejrudsigterne, så er der ikke noget, der tyder på, at presset på naturområderne bliver mindre de kommende dage.

DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, lover solskinsvejr og dagtemperaturer på op mod 10 grader de kommende dage.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik