Flere sejlere ender i havsnød: Her er de fem sejlråd

To typiske årsager går ofte igen i mange sejlulykker. Men ved at følge en række gode råd fra Tryghedsfonden kan ulykkerne forhindres.

Søreddere i hovedstadsområdet rykker lige nu ud til markant flere sejlere, der af den ene eller den anden årsag ender i havsnød.

Dansk Søredningsselskab efterspørger derfor, at man uddanner sig bedre, når man køber en båd.

- Vi efterspørger simpelthen noget mere maritim dannelse, noget mere viden og knowhow – bare en lille smule – inden man giver sig i kast med at sejle rundt på havet, siger Mathias Rassov, bestyrelsesmedlem hos Dansk Søredningsselskab.

Søsportens Sikkerhedsråd er en sammenslutning af en række martime organisationer og derudover også Forsvaret og politiet. Rådet diskuterer løbende, hvordan man kan gøre det mere sikkert at færdes til søs.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

To typiske årsager til sejlulykker

Sten Emborg, der er specialkonsulent hos Søsportens Sikkerhedsråd, forklarer, at der typisk er to ting, der går galt. 

- Den ene er motorstop, fordi der er ikke er nok brændstof. Derfor lyder rådet: Tjek dit grej. Den anden er, at man ikke er omhyggelig nok med at planlægge sin tur. Vandet er ikke bare blåt. Der ligger altså store sten under overfladen. Sejl derfor hellere med 100 meters afstand til stenene end tre meter, siger han..

I dag kan man sejle en 15 meter lang båd uden nogen form for uddannelse - heller ikke et duelighedsbevis. Men det mener Sten Emborg ikke er et problem.

- Det går galt for både nye sejlere, men også sejlere med duelighedsbevis støder på grund. Derfor tror jeg ikke, det er noget, man kan lovgive sig ud af. Der er allerede mange regler. Det handler om, at man selv skal tage det alvorligt, siger han.

TV 2 Lorry har samlet Trygfondens fem sejlråd, der er blevet skrevet i forbindelse med deres Sejl Sikkert-indsats.

De fem sejlråd:

  1. Lær at sejle

    Før du tager på havet, er det vigtigt, du lærer at sejle. Alle på vandet har brug for at træne sejladsfærdigheder, og som ny sejler bør du tage et duelighedsbevis. Du skal
    blandt andet have styr på båden eller jollen og kende reglerne til søs. Træn dine færdigheder som skipper her.
     

  2. Hold dit grej i orden

    Inden du tager ud at sejle, skal du sørge for at holde dit grej i orden. Det rigtige grej og vedligeholdelse af udstyr kan stoppe mange ulykker.
    Det er samtidigt vigtigt at vide, hvad en førstehjælpskasse skal indeholde, og hvilke raketter og nødblus det ville være klogt at tage med på sejlturen.
     

  3. Planlæg din tur

    Du skal planlægge din tur grundigt, inden du tager ud på havet. På den
    måde kan du komme mange potentielle problemer i forkøbet. Det handler om at kende til navigation, sørge for forsyninger, rigtig påklædning samt have styr på vind og vejr.
     

  4. Hav en livline til land

    Du skal selv kunne kalde på hjælp, hvis du får problemer eller kommer
    i nød. Ofte bliver en redningsaktion sat for sent i gang på grund af
    forsinket nødmelding. Du kan fx bruge din mobiltelefon,  lyd- og lyssignaler, men den sikreste forbindelse til land er en VHF-radio.
     

  5. Brug vesten

    Du skal altid sørge for, at der er rednings- eller svømmeveste til alle,
    når du skal ud på havet. Det er ikke bare sund fornuft, men også et
    lovkrav. De fleste sejlerulykker med dødelig udgang sker, fordi sikkerhedsudstyret ikke bliver brugt.
     

Kilde: Trygfonden, sejl sikkert-indsatsen

Normalt bliver søreddere i København kaldt ud for at hjælpe sejlere i nød 2-3 gange om ugen. Nu bliver de i stedet kaldt ud 3-4 gange... om dagen

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik