Hjemløse hører ikke til i jobcentre: "De er smadrede nok i forvejen", mener Phillip

Torsdag blev et forslag om at rykke hjemløse på kontanthjælp ud af jobcentrene førstegangsbehandlet i Folketinget. Det skete på baggrund af et borgerforslag fra en hjemløseorganisation.

Phillip Andresen har været hjemløs i over 12 år. Før han blev hjemløs, levede han et med egne ord almindeligt og velfungerende liv.

Det ændrede sig dog, da han mistede sin kæreste og deres seks måneder gamle tvillinger i en tragisk trafikulykke.

Han begyndte at drikke og mistede først sit arbejde og senere sit hjem.

- Første gang jeg stod uden et sted at sove, var det vildt mærkeligt. Jeg tænkte bare: "Hvor fanden skal jeg være henne?" På et tidspunkt bliver man jo træt nok. Så sover man alligevel. Og når man har sovet på en bænk første gang, så tænker man: "Det kan jeg da godt gøre igen." Og så starter det, fortæller han til TV 2 Lorry.

Fra gaden kom han ind i kontanthjælpssystemet.

Hjemløse kontanthjælpsmodtagere skal være til rådighed for arbejdsmarkedet og møde op på jobcentrene på lige fod med andre personer, der modtager ydelsen, ellers får de udbetalt færre penge.

Men det system skal laves om, for man kan ikke forvente, at de hjemløse kan indfri kravene fra jobcentrene, mener han.

- Det er sgu svært som hjemløs at modtage et brev, når man ikke engang aner, hvor man skal hente det brev henne, siger Phillip Andresen.

- Jobcentret skal kunne skaffe jobs, men hvis der er en borger, der har noget psykisk, så er de ikke gearet til det, så de mennesker skal være et andet sted. De sårbare skal ud af jobcentret. Jeg har set så mange mennesker virkelig blive smadret af det. De har sgu ikke brug for det. De er smadrede nok i forvejen.

Opdager det først ved sanktioneringer

Derfor bakker han op om et borgerforslag, hvis budskab er, at man flytter ansvaret for indsatsen for hjemløse på kontanthjælp væk fra jobcentrene og over til Socialforvaltningen.

Borgerforslaget blev stillet af De Hjemløses Landsorganisation, SAND, tilbage i november 2021. 

- Vi kan ikke forvente, at de hjemløse kan stå til rådighed på et arbejdsmarked, eller at de kan komme til samtale på et jobcenter, eller at de i det hele taget kan møde til tiden på et jobcenter, når de bor på et herberg, eller bor på gaden, siger Tobias Bongo Hansen, der er udviklingskonsulent i SAND, til TV 2 Lorry.

SAND har skrevet en kronik til TV 2 Lorry om netop det.

Tobias Bongo Hansen, der er udviklingskonsulent i SAND, mener, at hjemløse på kontanthjælp skal ud af jobcentrene.
Tobias Bongo Hansen, der er udviklingskonsulent i SAND, mener, at hjemløse på kontanthjælp skal ud af jobcentrene.
Foto: TV 2 Lorry

- Mange hjemløse har hverken NemID, adgang til en computer eller et telefonnummer, så de ser måske ikke engang, at de får de her indkaldelser, og så er udfaldet, at de bliver sanktioneret. Så de opdager det i sidste ende først, når de får udbetalt færre penge.

SAND mener, at man skal fokusere hjemløseindsatsen på først at skaffe en bolig, få styr på et eventuelt misbrug, støtte den hjemløse psykisk, før det overhovedet er realistisk, at den hjemløse kan stå til rådighed for et arbejdsmarked.

For store udfordringer til jobcentrene

Det er Nye Borgerlige enige i, og partiet har derfor stillet SANDs borgerforslag som et beslutningsforslag. Det, selvom borgerforslaget, der blev stillet i november 2021, slet ikke har opnået de 50.000 krævede underskrifter.

- Jeg synes, at det er så godt et forslag, at vi tager de mest socialt udsatte ud af jobcentrene og fokuserer på en social indsats. Det giver ikke nogen mening, at mennesker, der er så udsatte, bliver drevet rundt i manegen i jobcentrene, siger Mette Thiesen, der er socialordfører for Nye Borgerlige, til TV 2 Lorry.

- Det er klart, at man skal fokusere på, at vedkommende både kan få håndteret de eventuelle misbrugsproblemer og psykiske udfordringer, men også få fokuseret på at løse problemet med hjemløsheden, inden man overvejer en beskæftigelsesindsats.

De får jo kontanthjælp - hvorfor skal de så ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet?

- Fordi det er nogle mennesker, der har så store udfordringer. Jeg har ikke mødt nogen hjemløse, der ikke bare gerne vil ud på arbejdsmarkedet, men hvis du har så mange udfordringer, som de her mennesker har, så er det sund fornuft, at du ikke starter med at skulle stå til ansvar for beskæftigelses-systemet, svarer Mette Thiesen.

Borgerforslaget blev torsdag førstegangsbehandlet i folketinget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik