Mette F. vil stramme lovgivning om hadforbrydelser: "Vi er langt – men kampen er endnu ikke forbi"

Regeringen har lørdag præsenteret en ny lovpakke for flere LGBTI-rettigheder. I Mette Frederiksens tale ved Pride Show 2020 står det klart, at Danmark er langt, men endnu ikke i mål.

Regeringen vil tydeliggøre i straffeloven, hvad der er hadforbrydelser og på den måde slå hårdere ned mod hadefulde ytringer og hadforbrydelser.

Sådan lyder det lørdag aften ved statsminister Mette Frederiksens tale til Copenhagen Pride 2020, som du kan streame live hos TV 2 Lorry ved at klikke her.

Og selvom statsministeren anerkender, at Danmark er kommet langt i kampen for mangfoldighed, er der fortsat lang vej igen, lyder det.

- Op mod 2.700 personer i Danmark – i Danmark - udsættes for vold på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet hvert år, og næsten hver anden transperson undgår at komme bestemte steder blandt andet af frygt for at blive chikaneret – eller ligefrem overfaldet.

- Bliver man overfaldet eller svinet til, fordi man viser, hvem man er, skal det fremover være tydeligt, at det er en hadforbrydelse eller en hadefuld ytring under straffeloven, siger Mette Frederiksen i talen, der særligt kredser om den lovpakke for LGBTI-miljøet, som regeringen præsenterede lørdag morgen.

"Frihed til forskellighed"

Lovpakken ”Frihed til forskellighed”, der kommer fra ligestillingsminister Mogens Jensens ministerium, præsenterer ti konkrete initiativer, som skal ”styrke rettigheder og muligheder for homo- og biseksuelle, trans- og interkønnede”, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Blandt initiativerne er blandt andet muligheden for, at transkønnede børn og unge under 18 år kan få mulighed for at ændre juridisk køn, ligesom det skal være muligt at få et X i passet for interkønnede og personer, der ikke identificerer sig som mand eller kvinde.

De ti initiativer:  

1. Styrket beskyttelse mod forskelsbehandling og chikane på grund af seksuel orientering uden for arbejdsmarkedet. Klager skal kunne behandles af Ligebehandlingsnævnet med mulighed for godtgørelse.  

2. Eksplicit forbud mod forskelsbehandling og chikane af trans- og interkønnede uden for arbejdsmarkedet.

3. Eksplicit forbud mod forskelsbehandling og chikane af trans- og interkønnede inden for arbejdsmarkedet.

4. Eksplicit beskyttelse af trans- og interkønnede i forhold til hadforbrydelser og hadfulde ytringer.

5. Det skal være lettere at ændre fornavn, så det stemmer overens med ens kønsidentitet.

6. Transkønnede bliver forældre i overensstemmelse med deres juridiske køn.

7. Smidiggørelse af registrering af medmoderskab, så der ikke længere er krav om deltagelse af en sundhedsperson. 

8. Transkønnede børn og unge skal have mulighed for ændring af juridisk køn (personnummer mv.).

9. Refleksionsperioden ved ændring af juridisk køn for personer over 18 år afskaffes.
 
10. Det skal være muligt at få X i passet for interkønnede og personer, der ikke fast identificerer sig som værende mand eller kvinde samt for personer under 18 år.

 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

- Vi vil blandt andet sætte ind mod diskrimination og chikane af homo- og biseksuelle, trans- og interkønnede. Det skal gøres tydeligt, at det er forbudt, uanset hvor det foregår. Om det er direkte eller indirekte. Så vil vi ikke have det i Danmark, siger statsministeren og tilføjer:

- Det skal stå helt klart, at for eksempel et lesbisk par ikke må afvises af en boligforening, blot fordi de er lesbiske.

Ifølge udspillet har 31 procent af danske LGBTI-personer oplevet at føle sig diskrimineret på grund af deres LGBTI-identitet, mens 57 procent af homoseksuelle mænd og 37 procent af homoseksuelle kvinder har oplevet at blive mobbet eller chikaneret på grund af deres seksuelle orientering.

 

  • 31 pct. af danske LGBTI-personer har inden for det sidste år følt sig diskrimineret på grund af deres LGBTI-identitet. Kun i 8 pct. af tilfældene bliver diskriminationen anmeldt.
  • 57 pct. af homoseksuelle mænd og 37 pct. af homoseksuelle kvinder har oplevet at blive mobbet eller chikaneret pga. deres seksuelle orientering. 60 pct. af transkvinder og 63 pct. af transmænd har oplevet at blive mobbet eller chikaneret pga. deres kønsidentitet.
  • 22 pct. af homoseksuelle mænd og 8 pct. af homoseksuelle kvinder har oplevet at blive fysisk forulempet pga. deres seksuelle orientering. Det samme gælder for 5 pct. af biseksuelle mænd og 5 pct. af biseksuelle kvinder. Tilsvarende har hhv. 32 pct. af transkvinder og 26 pct. af transmænd oplevet at blive fysisk forulempet pga. deres kønsidentitet.
  • Inden for arbejdsmarkedet angiver 8 pct. af de adspurgte LGBT-personer, at de har følt sig diskrimineret eller chikaneret på grund af deres seksuelle orientering på deres nuværende arbejdsplads.
  • Mellem 1.600 og 2.700 personer udsættes årligt for vold motiveret af homo- eller transfobi. 41 pct. af ofrene anmelder volden til politiet.
  • I 2018 var der 74 sager om hadforbrydelser, som var motiveret af seksuel orientering. Det omfatter både hadforbrydelser rettet mod personer med en bestemt seksualitet, kønsidentitet eller kønsudtryk

Kilde: Regeringsudspillet "Frihed til forskellighed"


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik