Nu skærpes straffen for vold med fyrværkeri

Straffen for at affyre fyrværkeri mod borgere, politi og brandvæsen er nu blevet skærpet.

Heksehyl, romerlys og store raketter.

Den 15. december er traditionen tro dagen, hvor danskerne igen kan købe nytårskrudt.

Men i år er én ting væsentligt anderledes end tidligere.

Nu er straffen for at rette fyrværkeriet mod borgere, politi eller brandvæsen nemlig blevet skærpet, så strafudmålingen er en tredjedel højere end tidligere.

Det straffes normalt med mellem 10 og 60 dages fængsel, hvis man forsætligt bringer andre i fare med fyrværkeri.

Strafskærpelser

Den nye strafskærpelse på en tredjedel ligger sig oven i dette strafniveau:

  • Straffen for at angribe personer i offentlig tjeneste er typisk i niveauet fra fængsel i 4 måneder til fængsel i 9 måneder.
  • Straffen for forsætlig fareforvoldelse ved affyring af fyrværkeri mv. er typisk i niveauet fængsel i 10-60 dage.

Kilde: Københavns Politi

Hvis man angriber eksempelvis en politibetjent, udløser det typisk en straf på mellem fire og ni måneders fængsel.

Men begge forseelser vil fremover kunne udløse en højere straf.

- De nye, skærpede straffe er med til at understrege, at det kan have alvorlige strafmæssige konsekvenser, hvis man affyrer fyrværkeri mod andre, siger politidirektør i Københavns Politi Anne Tønnes i en pressemeddelelse.

De seneste år har TV 2 Lorry fortalt om brandmænd, politibetjente og redningspersonel, som er blevet beskudt med fyrværkeri nytårsaften.

Alene sidste år blev brandfolk ramt 17 gange af fyrværkeri nytårsnat

- Vi kan godt få tanken, at det virker som om, det er planlagt, at myndighederne skal være skydeskive for det her skyderi, sagde Martin Bjerregaard, pressemedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi, til TV 2 Lorry den 2. januar 2020.

Kommune, beredskab og politi går sammen i ny kampagne

Samtidig med lovskærpelsen lancerer Københavns Kommune, Hovedstadens Beredskab og Københavns Politi en fælles kampagne, som skal sætte fokus på sikker brug af nytårskrudtet.

- De fleste kan godt finde ud af at holde afstand, passe på og tage hensyn til hinanden, når der affyres fyrværkeri. Men sidste år så vi desværre, at der var nogle, som slet ikke kunne finde ud af det og derfor var til fare for omgivelserne, siger Lars Weiss (S).

Kampagnen lanceres under sloganet "Fyrværkeri er flot, men farligt – brug det ansvarligt", og involverer både gadeplansmedarbejdere fra Københavns Kommune og medarbejderne i de boligsociale helhedsplaner være opsøgende og uddele materiale til beboerne i flere boligområder, ligesom der via sociale medier og Aula vil blive udsendt materiale til skoleelever og forældre.

Desuden vil politiet være synligt til stede og have ekstra fokus på handel med og brug af ulovligt fyrværkeri.

- Nu sætter vi sammen ind med denne kampagne, så vi forhåbentligt ikke ser episoder, som dem vi så sidste år, hvor fyrværkeri helt tankeløst blev rettet mod tilfældige borgere og politiet, siger politidirektør Anne Tønnes.

- Vi opfordrer de unge til at tænke sig om. Ikke alene af hensyn til vores mandskabs sikkerhed, men også de mennesker i nød, som vi rykker ud for at redde. Fyrværkeri er flot, men det kan blive de unge selv, der får brug for vores hjælp, hvis ikke de bruger fyrværkeriet ansvarligt og passer på sig selv og andre, siger Jakob Vedsted Andersen, som er beredskabsdirektør i Hovedstadens Beredskab.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) håber, at strafskærpelsen vil medføre, at flere tænker sig om, når de har med fyrværkeri at gøre. Det siger han i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet.

- Sidste december var vi vidner til, at afstumpede tåber i et ubegribeligt stort omfang valgte at affyre fyrværkeri mod tilfældige borgere og mod beredskabsfolk og politi, der blot passede deres arbejde.

- Det er komplet meningsløst og potentielt livsfarligt, og derfor kommer hammeren i år til at falde ekstra hårdt for denne form for kriminalitet, siger Nick Hækkerup.

Det er kun tilladt at affyre fyrværkeri i perioden fra den 27. december til og med den 1. januar 2021.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik