Passagerflugt under coronaudbrud kan få konsekvenser for offentlig transport

Risikoen for coronasmitte holder mange passagerer væk fra den offentlige transport – og det giver færre billetindtægter til at sikre fremtidens drift.

Busser, tog og metro kører i disse uger mere eller mindre tomme rundt i hovedstadsområdet, hvor mange enten arbejder hjemmefra eller finder alternative måder at komme rundt på under coronaudbruddet.

Sådan har det været i over tre uger, siden statsminister Mette Frederiksen opfordrede til, at man forsøgte at undgå den offentlige transport i myldretiden.

Det giver naturligvis lavvande i kasserne hos transportselskaberne, og det kan få konsekvenser på den anden side af coronakrisen. For en stor del af billetindtægterne hos både Movia, DSB og Metroselskabet går til at sikre en god drift af den offentlige transport.

- Det rammer os selvfølgelig hårdt. Cirka halvdelen af vores indtjening kommer fra statstilskud. Den anden halvdel kommer fra kunderne. Så på den led er vores forretning i den grad afhængig af, at vi har kunder i butikken. Det er både det, der skal til for at holde det hele kørende men også udvikle den kollektive trafik, siger DSB’s informationschef, Tony Bispeskov, til TV 2 Lorry.

Hos DSB kører man i øjeblikket kun med mellem ti og 15 procent af det normale antal passagerer, og i enkelte tog er man helt nede på fem procent.

Normalt har man 350.000 passagerer med S-tog hver dag, så selvom det endnu er for tidligt for DSB at gøre tabstallene op, kræver det ikke meget hovedregning at nå frem til, at det er store tocifrede, hvis ikke trecifrede, millionbeløb, selskabet ender med at miste under coronakrisen. Alene på vigende passagertal her i hovedstadsområdet.

quote Der vil formentlig gå flere måneder, inden vi er tilbage til normalt flow.

Tony Bispeskov, informationschef, DSB

- Lige nu forsøger vi selvfølgelig at bidrage, så godt som vi kan, til at løse den sundhedskrise, vi står i. Men der er selvfølgelig også et økonomisk element, som vi må kigge på bagefter.

- Det der er den store joker er, hvor lang tid det her kommer til at vare. Nu tales der om en mulig gradvis genoplukning af samfundet efter påske. Men det bliver jo ikke sådan, at kunderne strømmer tilbage fra dag et. Der vil formentlig gå flere måneder, inden vi er tilbage til normalt flow og dermed også indtægtsgrundlag, siger Tony Bispeskov.

Kører med nedsat drift

I Movias busser og på metrotogene er billedet af passagertallene nogenlunde identiske med S-togene. Her er meldingen også, at man kører med mellem 80 og 85 procent færre passagerer end normalt og har gjort det i nogle uger allerede.

Både DSB og Movia oplyser til os, at de har skåret ned på driften for at minimere tabet mest muligt – i det omfang det er forsvarligt, så man samtidig sikrer ordentlig plads imellem passagererne for at minimere smitterisikoen.

- I Movia synes vi, det er positivt, at så mange af vores kunder vælger at følge myndighedernes opfordringer og anbefalinger. Samtidig skal vi kunne håndtere stigende sygemeldinger fra medarbejdere i kritiske funktioner, uden at det går ud over driften.

- Derfor har vi tilpasset kørslen med busser og lokaltog til den aktuelle situation til og med 13. april, som et nødvendigt midlertidigt tiltag i en helt ekstraordinær situation, siger Camilla Struckmann, kommunikationsdirektør i Movia, til TV 2 Lorry.

Movia – der dagligt har tæt på 600.000 passagerer i Region Hovedstaden – oplyser samtidig, at man trods færre afgange i stedet har mulighed for at tilbyde løsninger som plustur eller flextur til kunderne allerede med afgang fra klokken fire om morgenen, afhængig af hvor man bor.

Ministeriet vil drøfte sagen

De økonomiske udfordringer kommer på et tidspunkt, hvor Trafikudvalget i Region Hovedstaden allerede har varslet besparelser på den offentlige transport til næste år, fordi budgettet i forvejen var presset.

Og selvom Folketinget foreløbig har lavet forskellige hjælpepakker til både det private erhvervsliv og også kulturlivet, er der stadig ikke fundet en løsning på det hul, som coronakrisen vil skabe i kassen hos de offentlige transportselskaber.

quote Det giver i sagens natur en økonomisk udfordring for trafikselskaberne.

Transport- og Boligministeriet

Men Transport- og Boligministeriet skriver i en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry, at man er opmærksom på problematikken.

- Det er rigtigt, at trafikselskaberne i øjeblikket mærker en markant passagernedgang. Det er samtidig vigtigt, at den kollektive trafik fastholdes i drift, så personer med samfundskritiske funktioner fortsat kan komme til og fra arbejde, samtidig med at den fornødne afstand mellem passagererne opretholdes. Det giver i sagens natur en økonomisk udfordring for trafikselskaberne.

Transport- og Boligministeriet oplyser, at man vil tage en drøftelse med kommuner og regioner om, hvad der skal til for at sikre, at coronakrisen ikke får konsekvenser for den offentlige transport på den længere bane.

- Den kollektive trafik skal også efter coronakrisen være en vigtig del af transportløsningen i hovedstadsområdet såvel som i resten af landet. Regeringen er indstillet på konstruktivt at se på, hvordan man også efter krisen bevarer en kollektiv trafik, som opfylder denne rolle. Dette vil skulle drøftes med kommuner og regioner; rammer og tidspunkt for en sådan drøftelse er endnu ikke fastlagt, skriver ministeriet, der bakkes op af Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen:

- Vi følger selvfølgelig situationen nøje og drøfter den også på vores videomøder. Foreløbig har vi har givet selskaberne lov til at reducere i antallet af afgange og dermed spare på deres omkostninger. Så må vi se på situationen igen efter påske, så vi sikrer en offentlig transport, der fungerer mindst lige så godt som før krisen, siger han til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik