Sådan gør du, hvis du har corona-symptomer

Sundhedsmyndighederne har skiftet strategi fra inddæmning til afbødning. Sådan skal du forholde dig, hvis du får corona-symptomer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Foto: Mia Cassens/TV 2 Lorry

Opdateringer:

Opdateret med faktaboksen "Hvis du skal være hjemme med lette symptomer", med afsnit om isolation og karantæne og med nye strategiændringer fra Sundhedsstyrelsen. 

OBS: Læs mere om de nyeste retningslinjer ved at klikke her!

Coronavirus og nye tiltag giver anledning til mange spørgsmål.

Et af dem er, om alle med corona-symptomer stadig skal kontakte læge, Corona-hotlinen eller andre myndigheder, så de kan blive testet?

Og kort sagt var smitteundersøgelser og behandling fokuseret på de sygeste - mens lette symptomer kunne håndteres i hjemmet.

På et pressemøde torsdag d. 12. marts blev alle med mulige symptomer opfordret til at "sætte sig selv i karantæne":

- Hold dig hjemme, lød budskabet fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Fremover er alle at betragte som potentielt bærere af virus, lød det.

​​​​​​Corona

Coronavirus er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.

 

Sygdommen, som virusset forårsager, hedder covid-19 (Corona Virus Disease 2019).

 

De første tilfælde blev fundet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i det østlige Kina i december 2019.

 

Kilder: Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen

På et foregående pressemøde blev det blandt andet fortalt, at beredskabet overfor covid-19 skifter fokus fra inddæmning til afbødning.

- Den nye strategi indebærer, at vi skifter fra at have fokus på alle dem, der har været i risikoområder, og hvor mange har lettere grad af sygdom, til at have stort fokus på dem, der bliver så syge af coronavirus, at de har brug for et sundhedsvæsen, siger centerchef i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst, i en meddelelse på deres hjemmeside.

- Det betyder, at de patienter, der har lette symptomer, skal blive derhjemme, mens de patienter, der har det skidt, skal ringe til deres praktiserende læge. Den praktiserende læge vil så vurdere sygdomsgrad og behov.

Størsteparten af de personer, der bliver syge med covid-19 vil få milde symptomer - nogle vil slet ikke få symptomer.

Tre typiske forløb 

"For de, der udvikler symptomer, er det karakteristiske at man til at begynde med har symptomer fra svælget og øvre luftveje, alment ubehag, muskelsmerter og evt. let tør hoste, men ikke åndedrætsbesvær. I dette stadium har patienten ofte ikke feber. Det er meget sjældent, at patienten har brug for behandling fra sundhedssystemet i dette stadie.

 

Mildt forløb, som forekommer hos størstedelen af de smittede: 

 

Ovenstående symptomer forsvinde spontant i løbet af 4-6 dage og personen anses derefter for at være klinisk rask, og uden risiko for at blive alvorligt syge af covid-19. I dette forløb vil der sjældent være behov behandling fra sundhedsvæsenet.

 

Moderat alvorligt forløb (hovedsageligt ældre og kronisk syge): 

 

På 4.-7. dagen efter de første symptomer fra øvre luftveje, begynder patienten at klage over åndenød. Samtidig forværres hoste, og feberen kan stige. De nedre luftveje inddrages og der tilkommer lungebetændelse med behov for understøttende behandling i form af ilt- og væskebehandling. Der er behov for indlæggelse på et hospital, men patienten klarer sig igennem infektionen uden behov for indlæggelse på intensivt afsnit.

 

Alvorligt forløb (hovedsageligt ældre og kronisk syge): 

 

Denne gruppe af patienter ligner de patienter med moderat alvorligt forløb, men adskiller sig fra denne gruppe ved, at patientens lungebetændelse fortsat forværres over de følgende 2-4 dage. For sådanne patienter vil behovet for supplerende iltbehandling øges, og mange vil opleve, at de udtrættes og derfor får behov for indlæggelse på intensivt afsnit til respiratorbehandling. Dette er naturligvis en alvorlig tilstand, men erfaringerne fra Kina viser, at størstedelen klarer sig igennem forløbet og overlever."

 

Kilde: Retningslinjer for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet, Sundhedsstyrelsen

Man prioriterede at teste og eventuelt behandle patienter med moderate til alvorlige forløb. Personer med lette symptomer skulle altså som udgangspunkt blive hjemme og ikke kontakte lægen.

(Opdateringer): Onsdag d. 18. marts opdaterede Sundhedstyrelsen dog igen sin strategi, så blandt andre sundhedspersonale og andre i kritiske funktioner nu også kan testes for milde symptomer.

Søndag d. 22. marts oplyste Sundheds- og Ældreministeriet, at man sammen med Sundhedsstyrelsen vil udbygge kapaciteten til at teste.

Onsdag d. 1. april meddelte direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at man nu også åbner op for, at almindelige danskere med lette symptomer kan blive testet.

Og d. 20. april lød meldingen, at alle med symptomer nu skal testes.

Hvis du skal være hjemme med lette symptomer:

"Den syge bør have fokus på en god håndhygiejne (håndvask) ved ophold i hjemmet. Når man er syg i eget hjem anbefales daglig rengøring med almindelige rengøringsmidler af toilet/bad og køkken samt det/de rum, som den syge opholder sig i. Såfremt der er fælles toilet og bad i husstanden, anbefales det, at den smittede gør rent efter sig selv.

Håndklæder, sengelinned samt undertøj skal vaskes på min. 80 °C. Det øvrige tøj vaskes så vidt muligt på min. 60 °C."

Kilde: Retningslinjer for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet, Sundhedsstyrelsen

Du bør dog ringe til din læge, uanset om du er barn eller voksen, hvis:

Symptomerne ikke bedres over flere dage, symptomerne bliver værre, hvis du har problemer med din vejrtrækning eller har andre symptomer, der bekymrer dig.

Udenfor åbningstid skal du ringe til lægevagt eller akuttelefon i din region.

For de to regioner i TV 2 Lorrys sendeområde, som er Region Hovedstaden og Region Sjælland, er telefonnummeret henholdsvis 1813 og 70150700. Du finder telefonnumrene for alle landets regioner her.

Ny praksis for folk i karantæne og isolation

Sundhedsvæsenet følger ikke længere op på personer, der er sat i karantæne på grund af mulig smitte med coronavirus eller folk med konstateret smitte sat i isolation.

Det betyder, at personer, der af myndighederne er blevet sat i karantæne, ikke længere vil blive kontaktet dagligt og nu i stedet selv skal være opmærksomme på symptomer og reagere på disse.

Samtidig med ændringen i strategien ophører begrebet 'isolation i eget hjem', oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed. I stedet skal man nu betragte sig som 'syg i eget hjem', enten hvis man tidligere af myndigheder er sat i isolation eller som person i karantæne har observeret sygdomstegn.

Også her gælder det, at man skal forblive i hjemmet og minimere fysisk kontakt til andre mennesker.

Styrelsens råd til personer i karantæne:

Symptomer:

Du bør stadig holde øje med symptomer på smitte med corona. Det kan være feber og/eller tegn på luftvejsinfektion, kulderystelser, muskelsmerter, ondt i halsen, hovedpine, diarré, kvalme/opkastning.

 

Hvis du observerer symptomer bør du:

 

Undgå tæt kontakt: 

Du bør fortsat undgå tæt kontakt med andre mennesker – også egen familie og andre i din husstand.

 

Hygiejne: 

Sørg for at holde god håndhygiejne ved ofte at vaske hænder med vand og sæbe. Rengør toilet, bad og køkken dagligt med almindelige rengøringsmidler.

 

 

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Styrelsens råd til personer der er syge i hjemmet:

Undgå tæt kontakt: 

Du bør fortsat undgå tæt kontakt med andre mennesker, inklusive dem i din egen husstand, ved at holde dig hjemme, indtil du er helt rask.

 

Ekstra grundig hygiejne: 

Det er vigtigt, at du holder god håndhygiejne ved ofte at vaske hænder med vand og sæbe. Rengør dagligt toilet, bad og køkken samt det/de rum, som du opholder sig i. Brug almindelige rengøringsmidler.

 

Deles toilet og bad med andre i husstanden, anbefales det, at det er den smittede, der gør rent efter sig selv.

 

Håndklæder, sengelinned samt undertøj skal vaskes på min. 80 °C. Det øvrige tøj vaskes så vidt muligt på min. 60 °C.

 

 

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Du bør altid ringe - og ikke bare møde op. 

 
Foto: TV 2 Kosmopol

Husk også stadigvæk de gode råd om forebyggelse

 
Foto: TV 2 Lorry - Jakob Lange
Link kopieret!

Seneste nyt

FCK kæmper forgæves mod uromagere i klubbens fanmiljø

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

FC København er plaget af et fanmiljø, hvor der i visse grupperinger hersker en rå atmosfære med vold, narkosalg og utryghed.

Det skriver Politiken i en længere artikel, hvor avisen har talt med mere end ti personer i og omkring FCK's fanmiljø.

De beretter alle om en forrået atmosfære og øget voldsparathed både i Parken - især på endetribunen Sektion 12 - og på udebaneture. De har ønsket at være anonyme for at beskytte sig selv.

- Der er ligesom et selvbestaltet fanpoliti. Følger man ikke dem, kan man enten skride eller få et par på hovedet. Jeg kender flere, der har fået tæsk i Parken, siger en anonym FCK-fan til Politiken.

Ingen i FCK har ønsket at stille op til interview. Men man erkender problematikken i et skriftligt svar fra klubben som en samlet enhed.

- Vi oplever, at der sker flere episoder omkring fodbolden, som på ingen måde er forenelige med FC København.

- Det er dybt frustrerende, at nogle mennesker ifører sig tøj med FCK-logo på og går ud ad døren med en idé om, at de så kan overtræde lovgivningen i vores navn, skriver klubben til Politiken.

FCK påpeger, at det er en lille gruppe uromagere, der står bag vold og hærværk. Klubben henviser til en spørgeskemaundersøgelse, hvor 98 procent har svaret, at de er trygge ved at komme i Parken.

Samtidig er FCK opmærksom på, at nye fraktioner fylder mere i billedet særligt på udebane, og at man leder efter løsninger.

Link kopieret!

Tørvejr i det meste af landet

Søndag middag er der fortsat lidt regn rundt om i landet, men for langt de fleste danskere står den efterhånden på tørvejr.

De steder, hvor det regner, vil det være i form af let regn eller finregn.

Resten af dagen forventes det altså at holde mest tørt, men dog noget gråt i gråt.

I Nordjylland kan man måske være heldig med et enkelt solstrejf.

Link kopieret!

Syrere vil demonstrere på Rådhuspladsen

Foto: Søren Lorenzen/Ritzau Scanpix

Den syriske diktator Bashar-al-Assad er faldet, og det markerer syrere i Danmark i dag.

Syrisk Forening i Danmark, SFD, oplyser til TV 2 Kosmopol, at de vil markere de dramatiske begivenheder i Syrien med en demonstration på Rådhuspladsen i dag klokken 14.

Foreningen skriver samtidig på sin Facebook-side, at den vil demonstrere i Aarhus fra klokken 13-15.

Link kopieret!

Minister fra Moderaterne stiller op til Folketinget i København

Christina Egelund (M) stiller op til Folketinget i Københavns Storkreds.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) meddeler søndag på Moderaternes X-profil, at hun stiller op til næste folketingsvalg.

Det bliver i Københavns Storkreds, at ministeren vil på stemmesedlen. Christina Egelund begrunder sit valg med, at hun vil være med til at løse "nogle af min generations allerstørste udfordringer".

- Det, synes jeg, er helt enormt vigtigt.

- Derfor stiller jeg op for Moderaterne til næste folketingsvalg. Og det gør jeg her, hvor jeg bor, i Danmarks hovedstad, København, som jo er, synes jeg, verdens allerdejligste by, siger hun på X.

I en pressemeddelelse siger hun, at "det er en stor ære" at stille op i Københavns Storkreds.

- København er en by fuld af energi, mangfoldighed og store muligheder, men vi står også over for væsentlige udfordringer – fra klima og boligpolitik til at skabe bedre uddannelses- og jobmuligheder for de unge. Jeg glæder mig til at kæmpe for løsninger, der skaber værdi for københavnerne og for Danmark, siger hun i pressemeddelelsen.

Christina Egelund stillede ikke op ved det seneste folketingsvalg i november 2022.

Link kopieret!

I morgen kan "juletræ" spottes på himlen over København

Juletræ på himlen over København mandag
Foto: Forsvaret

I morgen vil op til 12 svenske Gripen-fly om tre danske kampfly flyve i formation lignende et juletræ langs den danske side af Øresund og over København. Det sker omkring klokken 14, og flyene kan bedst ses fra Kastellet i København eller langs kysten nord eller syd for, skriver Forsvaret på X.

Link kopieret!

Brøndby har anfører og topscorer tilbage i pokalbrag

Der var søndag formiddag flere gode nyheder for Brøndby, der udtog truppen til den første af to pokalkvartfinaler mod AGF.

Både topscorer Mathias Kvistgaarden og anfører Jacob Rasmussen er tilbage i truppen efter skader. Det oplyser Brøndby på fodboldklubbens hjemmeside.

Kvistgaarden blev skadet i en kamp for det danske U21-landshold 15. november. Angriberen har siden misset to kampe i Superligaen for Brøndby.

Forsvarsspilleren Jacob Rasmussen har ikke været med i de seneste tre kampe for Brøndby. Men anføreren er også indlemmet i truppen på 20 mand mod AGF.

Dermed er Brøndby på papiret styrket i begge ender af banen.

Link kopieret!

Der mangler 2000 speciallæger i landets praksisser og sygehuse

Der mangler i alt 2000 speciallæger på de danske sygehuse, i lægepraksisserne og speciallægepraksisserne.

Det viser en ny analyse foretaget af Lægeforeningen ifølge Berlingske.

- Alle skal have adgang til en praktiserende læge, hvor de bor. Der skal også være speciallæger nok på alle sygehuse, lige så vel som der er behov for flere praktiserende speciallæger, siger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, til avisen.

Link kopieret!

Sigtet og varetægtsfængslet for dræbertogt til Danmark

En dommer i Københavns Byret besluttede lørdag, at fire personer i alderen 18 til 22 år, der er sigtet for drabsforsøg og forsøg på ulovlig våbenbesiddelse, skal være varetægtsfængslet de næste 11 dage.

Det skriver Københavns Politi på det sociale medie X.

Ved retsmødets begyndelse lørdag eftermiddag blev sigtelsen læst op. Den drejer sig om perioden 25. november til 6. december.

Ifølge sigtelsen rejste den ene af de fire - en 18-årig irakisk mand - fra Tyskland til Danmark med henblik på at slå en eller flere ukendte personer ihjel et ukendt sted i København.

Han ankom 2. december til København og opholdt sig derefter afventende på flere forskellige hoteller. Her ventede han ifølge sigtelsen på at få udleveret et skydevåben og besked om, hvor han skulle begå drabet.

Det mislykkedes dog, da han blev anholdt fredag.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google