Se billederne: Eksperter har udpeget 50 bygninger, der giver København sjæl

Et uvildigt dommerpanel med syv medlemmer har udpeget 50 bygninger som bevaringsværdige.

Hvad har Radiohytten på Nyholm, Friheden ved Nørrebro Skatepark og Vermlandsgade 61 på Amager til fælles?

At de giver København sjæl. 

Det mener i hvert fald både både københavnerne og et ekspertpanel.

Derfor er de tre bygninger sammen med 47 andre udvalgt til 50 nomineringsfavoritter. 

Det oplyser Københavns Kommune mandag. 

Listen er blevet dannet, efter at kommunens overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), tidligere på året satte gang i en eftersøgning af byens skæve og oversete bygninger, som er i fare for at gå tabt i byudviklingen.

- Vi skal bevare byens sjæl, mens vi udvikler byen. Derfor har det været vigtigt for mig at få et overblik over, hvilke bygninger, københavnerne holder særligt af. Sådan så vi politikere bedre kan forhindre, at lokale perler, der fortæller noget om byens historie, rives ned, udtaler borgmesteren. 

På politikernes bord

Eftersøgningen fik københavnerne til at nominere i alt 217 bygninger. 

Herefter har et uvildigt dommerpanel med syv medlemmer gennemgået de nomineringer, som ikke i forvejen er udpeget som bevaringsværdige i kommuneplanen eller beskyttet gennem en fredning.

Og nu har panelet så formelt afleveret deres anbefalinger til overborgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren med deres 50 favoritter.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvem sidder i dommerpanelet?

 • Stadsarkitekt Camilla van Deurs

 • Erhvervsdrivende og iværksætter Lennart Lajboschitz

 • Museumschef Louise Jacobsen fra Københavns Museum

 • arkitekturredaktør Karsten Ifversen fra Politiken

 • Byggedirektør Rasmus Jessen fra KAB, arkitekt

 • Debattør og selvbygger Rikke Rohr

 • Søren Ulrik Thomsen, lyriker og essayist

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen stiller nu et forslag i Borgerrepræsentationen om at beskytte dommerpanelets favoritter i kommuneplanen. 

Forslaget bliver stillet i fællesskab sammen med Enhedslisten, SF, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

- Min drøm er, at vi kan give en by videre til vores børn og børnebørn, der med sine mursten og skæve bygninger fortæller dem om vores fælles historie. Med dommerpanelets rapport og københavnernes input, kan vi nu politisk arbejde for bedre at bevare byens sjæl, siger hun.

Nedenfor kan du i de seks gallerier se, hvilke 50 bygninger, som er dommerpanelets favoritter. Billederne er grupperet efter det træk, som dommerpanelet så stå særlig stærkt i den enkelte nominering.

Brug pilen til højre til at skifte mellem galleriets billeder. 

Bygninger med høj æstetisk kvalitet

Nedenfor ses de elleve bygninger, der er har høj æstetisk kvalitet. Brug pilen til højre for at skifte mellem galleriets billeder.

Bygninger med industrihistorie

Nedenfor ses de otte bygninger, der er har industrihistorie. Bemærk, at bygningen på Dortheavej 4 mangler. Brug pilen til højre for at skifte mellem galleriets billeder.

Bygninger med anden historie

Nedenfor ses de tolv bygninger, der er springer i øjnene under kriteriet "bygninger med anden historie". Brug pilen til højre for at skifte mellem galleriets billeder.

Bygninger i lav skala

Nedenfor ses de ti bygninger, der er at betragte som "bygninger i lav skala". Brug pilen til højre for at skifte mellem galleriets billeder.

Bygninger , der står i kontrast

Nedenfor ses de tre bygninger, der med dommernes ord "står i kontrast". Brug pilen til højre for at skifte mellem galleriets billeder.

Bygninger med bydelsspecifikke træk 

Nedenfor ses de seks bygninger, der lever op til kriteriet om at have bydelsspecifikke træk. Brug pilen til højre for at skifte mellem galleriets billeder.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik