Spildevand kan afsløre, om du er smittet med covid-19: "Kan være et godt supplement"

Et forsøg med test af spildevand på en arbejdsplads har vist sig effektiv i opsporingen af covid-19-tilfælde, og metoden kan vise sig at være et godt supplement til almindelige tests, lyder det.

Cirkulære bevægelser med en vatpind i svælget, eller måske et skrab - alt for langt oppe - i næsen.

Der findes som bekendt flere metoder til at teste for coronavirus, men vidste du, at et kig i toilettet også kan afsløre, om du er smittet med covid-19?

Kopier af coronavirus bliver udskilt i toilettet allerede indenfor et døgn, før man typisk oplever symptomer på den smitsomme virus.

Det skriver HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, i en pressemeddelelse.

Et forsøg, der er lavet i samarbejde med HOFOR, FORS, Eurofins Miljø og DNAsense, har vist, at man derfor kan overvåge coronasmitten helt ned på bygningsniveau ved at kigge på spildevandet.

Det kan være relevant, hvis man eksempelvis vil undersøge smitteudbrud på plejehjem, en skole, en stor virksomhed eller en anden institution.

quote Hvis vi på samme måde kan overvåge smitten på kritiske samfundsfunktioner via spildevand fra bygninger, kan vi målrette vores indsats

Seniorkonsulent i HOFOR, Jes Clauson-Kaas

- Coronavirus er formentlig noget, som vi skal forholde os til i en rum tid endnu. Selvom vaccinerne er i gang med at blive rullet ud, vil overvågning af smitteniveauet og nye mutationer være nødvendig i måneder, måske år ud i fremtiden.

Det siger Caroline Myhre-Gregersen, seniorprojektleder hos WSP, der er initiativtager og projektejer på forsøget.

- Det er vigtigt, at vi kan få lukket hurtigt ned for covid-19, så vi kan få genåbnet samfundet. Her kan den metode, som vi har afprøvet med succes, være et godt supplement til den eksisterende teststrategi, som handler om massepodning af individer, siger hun.

Testet på egne ansatte

Det er HOFORs egne ansatte, der har lagt spildevandsindhold til forsøget.

I HOFORs hovedkvarter i Ørestaden har man nemlig haft en metalkasse med prøveudstyr monteret på en spildevandsbrønd - og hvert 20. sekund har den taget en lille prøve af spildevandet fra bygningen.

Prøverne er efterfølgende blevet sendt til analyse, og forsøgsperioden har, ifølge seniorkonsulent i HOFOR, Jes Clauson-Kaas, vist flere tilfælde af smitte i spildevandet.

- Disse tilfælde har passet med, at vi har haft medarbejdere, der er testet positive for covid-19 med traditionel podning. Det viser, at overvågningsmetoden virker, forklarer Jes Clauson-Kaas:

- Hvis vi på samme måde kan overvåge smitten på kritiske samfundsfunktioner via spildevand fra bygninger, kan vi målrette vores indsats og sætte ind med yderligere test samt tiltag og restriktioner, hvor det viser sig nødvendigt - uden at vi er nødt til at teste alle medarbejdere individuelt hele tiden.

Statens Serum Institut afviser

Det er ikke første gang, at forslaget om at opspore coronavirus i spildevandet, er blevet bragt op.

I flere europæiske lande anvender man regelmæssigt metoden og tester spildevandet for coronavirus.

quote Det er naturligvis helt op til sundhedsmyndighederne at beslutte, hvordan og i hvilket omfang vores metode kan indgå i den nationale teststrategi. Det er vi i god dialog om på nuværende tidspunkt

Caroline Myhre-Gregersen, seniorprojektleder hos WSP

Herhjemme har senest den nordjyske by Hjørring taget smittesporingsmetoden til sig, hvorfor man på det lokale spildevandsanlæg tager prøver for at se, hvor meget coronavirus, der er i vandet, skriver TV 2 Nord.

Caroline Myhre-Gregersen fra WSP udtaler i pressemeddelelsen, at man er i dialog med myndighederne om netop denne teststrategi:

- Det er naturligvis helt op til sundhedsmyndighederne at beslutte, hvordan og i hvilket omfang vores metode kan indgå i den nationale teststrategi. Det er vi i god dialog om på nuværende tidspunkt, lyder det.

Statens Serum Institut har indtil videre afvist, at Danmark skulle tage lignende metoder i brug.

Det har fået Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg til at kalde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd om anvendelse af smitteopsporing via spildevand til bekæmpelse af covid-19.

Samrådet finder sted tirsdag den 9. februar.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik