Stor mangel på fængselsvagter i hovedstaden: Må beordre folk på overarbejde

I hovedstadsområdet er der i gennemsnit 1500 ubesatte vagter i Kriminalforsorgen. Situationen er bekymrende, mener Fængselsforbundets formand.

Der er godt 1500 ubesatte vagter hver måned i hovedstadsområdets fængsler og arresthuse.

Det viser en ny opgørelse udarbejdet fra fængselsbetjentenes vagtplan fra marts til juli, som justitsminister Nick Hækkerup (S) har sendt i et svar til Folketingets Retsudvalg.

På landsplan er personalemanglen så stor i Kriminalforsorgen, at hver tiende vagt er ubesat, når vagtplanen planlægges. Ud af Kriminalforsorgens 30.000-35.000 månedlige vagter, er over 3.000 nemlig ikke besatte.

Og problemet er klart størst i hovedstadsområdet, viser tallene, for her tegner man sig alene for 1500 af de ubesatte vagter hver måned.

Bekymrede situation

Situationen er bekymrende, mener Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen.

- Vi har sagt det længe, og nu viser de nye tal med al tydelighed, hvor alvorlig situationen er. Det er ganske enkelt uholdbart, at vi hver måned har så mange vagter, der ikke kan besættes, siger han i en pressemeddelelse.

Helt konkret viser opgørelsen, at juni måned var den store højdespringer. Her var der 2093 ubesatte vagter i hovedstadsområdet, mens tallene ligger noget lavere i marts, april, maj og juli, hvor tallene spænder mellem 1293 og 1502 ubesatte vagter.

For at løse problemet med den store personalemangel har Kriminalforsorgen indtil videre tyet til at tvinge betjente på overarbejde.

- Hvis der ikke er nok, som frivilligt vil arbejde over, beordrer Kriminalforsorgen folk på arbejde. Det er selvsagt svært at få et familieliv til at fungere, når du ikke ved, hvornår du skal arbejde, siger Bo Yde Sørensen.

Vil frigøre flere betjente internt

Justitsministeriet gør i deres svar opmærksom på, at tallene er trukket fra kriminalforsorgens vagtplanlægningssystem på tidspunktet for vagtplanens godkendelse, som sker den 15. i måneden inden den faktiske vagtplans begyndelse.

Tallene er derfor forbundet med usikkerhed i forhold til, hvordan den faktiske vagtplan har været.

Herudover kan kriminalforsorgen oplyse, at der til brug for opgørelsen er sket en omregning fra timer til vagter ud fra en antagelse om en gennemsnitlig vagtlængde på 7,4 timer.

Justitsminister Nick Hækkerup skriver i sit svar, at Kriminalforsorgen arbejder målrettet på at reducere afgangen af fængselsbetjente og at øge rekrutteringen, at der derudover er iværksat en række tiltag, der har fokus på at frigøre flere fængselsbetjente internt i organisationen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik