Trods hård kamp fra aktivister har minkindustrien overlevet i flere år – indtil nu

Gennem mange år har aktivister forsøgt at få minkindustrien lukket. Nu er det endelig lykkes med hjælp fra regeringen.

Grevinde Alexandra har båret en, dronning Margrethe har holdt sig varm i en, og sågar mænd har tyet til at iklæde sig en.

Der er naturligvis tale om minkpelsen. En over 100 år gammel industri som Danmark har været førende indenfor, og som har givet store økonomiske gevinster til forhandlere af pelse.

Men gennem tiden har det også været forbundet med en vis risiko at handle med pels.

Dyreværnsaktivister har gjort deres til at gøre det upopulært at være opdrætter.

- De (mink, red.) står under utroligt dårlige forhold. Efter vores opfattelse så har de ingen mulighed for at udføre naturlig adfærd, sagde Bente Lakjer fra Forsøgsdyrenes Værn tilbage i 1998.

Kritikken prellede af

I 90’erne blev butikker, der forhandlede pelse, udsat for hærværk, minkfarme blev terroriseret, og til modeuger var pelsaktivister et fast indslag, hvor de, smurt ind i blod, forsøgte at demonstrere mod industrien.

Men trods en intensiv kamp for dyrevelfærden syntes kritikken længe at prelle af på den købestærke forbruger.

- Vi spiser jo også grise og fjerkræ. Er det ene bedre end det andet? lød det fra en forbruger i 1998.

Minkavlere har ofte prøvet at vise, at dyrene levede under ordnede forhold, men gang på gang har måtte de lægge gårde til et politisk slagsmål. Blandt andet i 2000, hvor flere aktivister forsøgte at lukke mink ud af deres bure på diverse gårde i hovedstadsområdet.

Formålet var at få lukket de danske minkfarme, som det blandt andet var gjort i England og Wales. Men det havde aktivister i Danmark aldrig held med.

Artiklen fortsætter under billedet

Demonstration mod mink til modeuge i København.
Demonstration mod mink til modeuge i København.
Foto: Arkivfoto

Kampen er ovre

Nu ligner det, at aktivisterne efter lang tids kamp endelig har fået deres vilje. Minkindustrien lukker ned som konsekvens af regeringens opfordring til at slå alle mink i Danmark ned, på grund af faren for en muteret coronavirus skal sprede sig yderligere.

Indenfor de næste tre år vil et af verdens førende auktionshuse for salg af pels, Kopenhagen Fur, afvikle deres salg, da minkavlere er ved at udrydde deres bestand.

Fremtiden for salg af pels i Danmark ser dermed sort ud, og modeforsker Else Skjold tror heller ikke på, at den nogensinde vil se dagens lys igen.

- Det handler om, at de avlsdyr, der har været i Danmark, har taget 20-30 år at få i så høj kvalitet. Hvis vi skal starte forfra, så skal vi have avlsdyr fra vores konkurrenter, og der vil vi stå sidst i køen, for de vil gerne overtage vores gode marked, så det er ret urealistisk, siger hun til TV 2 Lorry.

Ifølge hendes forskning har de mange protester mod produktioner af pelse haft en påvirkning på industrien. 

- Det har været et scenarie, at dansk pelsdyravl skulle afvikles, men man har måske bare troet, at det ville tage lidt længere tid end ti dage, afslutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik