Virolog gør coronastatus over Lorryland: - Det ser overraskende godt ud

Coronapandemien er stabil i Danmark, og indlæggelsestallet falder fortsat – sådan fordeler de indlagte sig i Lorryland.

Epidemien er stabil og indlæggelsestallene falder, men vaccinerne lader vente på sig, store dele af Danmark er fortsat lukket ned og kun de mindste skoleelever er vendt tilbage til et nogenlunde normalt skoleliv.

Men hvor mange er egentligt indlagt med covid-19 i TV 2 Lorrys område, hvor mange smittede er der, og hvor godt eller grelt står det til i kommunerne? Her følger et overblik, som forhåbentlig gør dig klogere.

Så mange er indlagt med coronavirus i hovedstadsområdet:

I Region Hovedstaden er der indlagt i alt 84 patienter med covid-19. Patienterne fordeler sig på seks hospitaler, og herunder kan du se hvor mange indlagte, der er på de forskellige corona-afsnit:

Antallet af indlagte er faldet med fem indlæggelser med et par udsving undervejs den seneste uge, mens der siden 1. marts 2021 er 17 færre indlagt med covid-19 på regionens hospitaler.

I Region Sjælland er indlæggelsestallet for patienter med covid-19 i alt 40 personer – svarende til halvdelen af covid-19-patienterne i Region Hovedstaden. Fem af de coronaindlagte ligger på intensiv.

TV 2 Lorrys sendeområde udgør ikke hele Region Sjælland, men på henholdsvis Roskilde og Køge hospital, der til sammen udgør Sjællands Universitetshospital, er 17 personer indlagt.

Herunder kan du se, hvor mange der er indlagt på regionshospitalerne i TV 2 Lorrys område:

Region Sjælland er nu gået ned på det, de kalder beredskabstrin 1, og det betyder, at der er afsat 50 medicinske sengepladser og 10 intensivpladser til coronapatienter fordelt på Region Sjællands hospitaler.

Ifølge Leif Panduro Jensen, som er koncerndirektør i Region Sjælland, er presset overordnet aftagende på regionens hospitaler, og det giver anledning til forsigtig optimisme:

- Det går meget godt. Vi er lavt nede i antal indlagte nu. Vi var lidt nervøse i weekenden over, om vi skulle have øget beredskab, men det aftog igen. Vi havde en lille top af coronapatienter, men det aftog igen.

- Vi ved ikke, hvad der sker med den yderligere genåbning. Det bliver omkring påske, vi ser en ændring – hvis der sker noget. Lige nu er vi forsigtige optimister – også set i lyset af, at der ikke ser ud til at være stigende smitte i samfundet, siger han til TV 2 Lorry.

Store kommunale forskelle

Selvom presset på hospitalerne generelt er faldene efter særligt julens indlæggelsessituation, er coronavirus i høj grad fortsat et emne, som optager borgerne i landets kommuner.

Mens coronasmitten lader til at være nærmest forsvundet i den nordsjællandske kommune Halsnæs med bare to smittede den seneste uge, er det anderledes hårdt andre steder.

Nogle kommuner kæmper med at få nedbragt smitten med covid-19, og myndighederne sætter hårdt ind, når nye smitteudbrud opdages, som det er set med intensiv smitteopsporing og test-kampagner i både Ishøj, Høje-Taastrup og Københavns nordvestkvarter.

I godt et år har Statens Serum Institut opgjort, hvor høj smitten er, ved at bruge det såkaldte incidenstal.

Incidenstallet er opgjort i antal smittede per 100.000 borgere.

Høje-Taastrup Kommune syd for København har gennem de seneste syv dage været den kommune i Danmark, som har det højeste incidenstal med 241 smittede per 100.000 borgere.

Konkret er 122 borgere i kommunen testet positive for coronavirus i løbet af de seneste syv dage, og ifølge borgmester Michael Ziegler (K) skyldes det særligt et smitteudbrud i seks boligområder i kommunen.

Generelt findes en stor del af kommunerne på den københavnske vestegn blandt de kommuner, som har højeste incidenstal i Danmark – herunder kan du se, hvor høj incidensen er i din kommune:

Virolog: - Det går overraskende godt

Ifølge virolog og professor ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, er der god grund til forsigtig optimisme – også selvom nogle kommuner fortsat kæmper.

- I princippet kan man sige, at det går overraskende godt. Der er nu gået 16 dage siden det sidste åbningstiltag bortset fra i mandags, og der er fortsat ikke noget, som ser markant truende ud.

quote Jeg vil anbefale, at man venter 14 dage fra i mandags, hvor efterskoleelever og afgangselever startede skoleforløb igen, før man genåbner yderligere

Allan Randrup Thomsen, virolog og professor ved Københavns Universitet

- Vi har en rimelig stabil epidemi med cirka samme antal smittede og samme antal indlæggelser over en længere periode, siger han.

Virologen, som har fulgt coronapandemien tæt i over et år, påpeger dog, at det er vigtigt at holde fast i de spilleregler, som gælder nu, hvis de gode takter skal fortsætte. Samtidig kan det være en god idé at vente med den næste åbning af samfundet.

- Jeg vil anbefale, at man venter 14 dage fra i mandags, hvor efterskoleelever og afgangselever startede skoleforløb igen, før man genåbner yderligere. Først der kan vi se en eventuel effekt og stigende smitte som følge af det, siger Allan Randrup Thomsen.

Desuden advarer han mod, at danskerne laver ”egne coronaregler”, fordi man har en opfattelse af, at coronaens tag er ved at slippe landet. Så risikerer man nemlig, at det hele pludselig sættes over styr.

- Man kan se, at store arbejdspladser åbner mere op, og flere kommer tilbage på arbejde. Men de tiltag er ikke en officiel genåbning, og det gør mig urolig. Det er som om, der kører et parallelspor til det officielle.

- Cirka en tredjedel af dem, som blev spurgt om, hvor de formoder, at de er blevet smittet med coronavirus, siger, at de blev smittet på deres arbejdsplads - så det betyder en hel del, siger Randrup Thomsen med henvisning til en netop offentliggjort undersøgelse fra Nordsjællands Hospital.

Forventer ingen tredje bølge

Dog er virologens vurdering så positiv, at han ikke ser en overhængende fare for, at vi i Danmark snart kan se ind i en tredje bølge med coronavirus.

I både Frankrig og Tyskland beretter eksperterne i disse dage om, hvordan de forventer, at man er på vej ind i en tredje bølge. Men det er anderledes i Danmark, fastslår Randrup Thomsen.

quote Det er i vores egne hænder, vil jeg mene. Foreløbig har vi det under kontrol.

Allan Randrup Thomsen, virolog og professor ved KU

- Det er i vores egne hænder, vil jeg mene. Foreløbig har vi det under kontrol. Men det er vigtigt at sige, at muligheden forelægger. Vi skal helst holde låg på denne her epidemi indtil vi kommer hen i midten eller slutningen af april.

- Der er vi endnu længere med vaccinationerne, og det vil højst sandsynligt også sætte en stopper for smittespredningen, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik