Borgmester vil bremse udvisning: "Vi må tage hensyn til barnet"

Køges borgmester går nu aktivt ind i sagen om Iuliia Domina Bendtsen, der udvises af Danmark, fordi hendes mand kom på kontanthjælp.

Tirsdag fik Max Bendtsen og Iiulia Domina Bendtsen endeligt svar på, hvornår Iiulia skal forlade landet. 

quote Jeg er i chok. Det handler ikke kun om os. Det handler også om vores lille barn

Iuliia Domina Bendtsen

Det skal hun allerede den 9. januar - altså om fem dage. 

Max Bendtsen har nemlig været på kontanthjælp efter en trafikulykke, hvor han pådrog sig en hjerneskade.

Og dét er blevet familiens skæbne.

For kontanthjælpen betyder, at hans kone Iuliia ikke kan få opholdstilladelse i Danmark, da Max ikke opfylder reglerne om forsøgerpligt. 

Den kendsgerning virker så tåbelig, at Køges borgmester Flemming Christensen (Konservative) nu går ind i sagen. 

Tidligere har SF's gruppeformand i Folketinget, Jacob Mark, bebudet, at han vil drøfte sagen med integrationsminister Inger Støjberg, og han får altså nu selskab.

quote De har et barn, som vi skylder at tage hensyn til.  Det er en dansk statsborger, der mister sin mor

Flemming Christensen, borgmester i Køge

- Jeg ringede til Max, da jeg så TV 2 Lorrys indslag. Jeg blev meget overrasket over sagens drejning, for jeg troede faktisk, at de fik lov at blive, efter at Landsretten jo i første omgang havde godkendt forholdene, siger borgmesteren til TV 2 Lorry. 

Højesteret har efterfølgende givet parret afslag, og Flemming Christensen erkender, at lovgivningen nu engang er skruet sådan sammen, at et afslag er den korrekte dom.

Han mener alligevel, at man bør se bort fra det.

- Man bør vurdere, om det er rimeligt, at loven skal gælde i det her tilfælde. Max er i et jobforløb, og hun ville også kunne få et job, og taler flydende dansk. De har et barn, som vi skylder at tage hensyn til. Det er en dansk statsborger, der mister sin mor, siger borgmesteren til TV 2 Lorry. 

Mere konkret har han bedt ministeren om at lave en fristforlængelse, så Iuliia kan blive i Danmark, mens sagen igen skal behandles - denne gang fordi advokaten ønsker sagen taget om, fordi parrets barn har størst tilhørsforhold til Danmark. 

Max kan ikke selv passe barnet
TV 2 Lorry besøgte tirsdag Max- og Iuliia Bendtsen i deres hjem i Køge. 

quote Hele verden siger, at Danmark er det bedste land. Det er det ikke

Max Bendtsen

Familien er både fortvivlet og oprørt. 

- Jeg er i chok. Det handler ikke kun om os. Det handler også om vores lille barn, siger Iuliia Domina Bendtsen, og tilføjer:

- Max kan ikke tage sig af hende alene. Det var ikke for sjov (at han kom på kontanthjælp, red.). Han kunne ikke arbejde fysisk, og han har psykiske problemer på grund af hans hjerneskade. Jeg har gjort alt, hvad Danmark har brug for. Jeg har arbejdet og betalt skat, siger Iuliia Domina Bendtsen til TV 2 Lorry, der suppleres af hendes mand:

- Jeg føler mig fortabt. Jeg føler mig svigtet af min kommune. Jeg føler mig svigtet af det danske system. Hele verden siger, at Danmark er det bedste land. Det er det ikke, siger Max Bendtsen. 

Sagen kort

Max Bendtsen kom ud for en trafikulykke og fik derfor tilkendt kontanthjælp. 

Da parret søgte om familiesammenføring fik de afslag, fordi Max havde modtaget kontanthjælp.

Han levede altså ikke op til forsøgerpligten, der siger, at man inden for tre år før ansøgningstidpunktet ikke må have modtaget kontanthjælp. 

I Østre Landsret blev det afgjort, at Udlændingestyrelsen diskriminerede, når man ikke tog hensyn til Max Bendtsens handicap, og sagen skulle behandles på ny. 

Den dom ankede Udlændingenævnet til Højesteret, der gav paret afslag 22. december. 

Parrets advokat vil nu tage sagen om, fordi datteren kun er halvandet år gammel og har størst tilhørsforhold til Danmark.
Se Max og Iuliias reaktion, efter de modtog udvisningsfristen tirsdag den 3. januar. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik