Nødvendigheden af en ”god” katastrofe fra tid til anden
Skybruddet i 2011 er med sikkerhed ikke det sidste voldsomme vejrfænomen, der har ramt København. Faktisk skulle der kun gå tre år, før København igen blev oversvømmet af endnu et voldsomt skybrud i 2014.
Med klimaforandringer og de medfølgende temperaturstigninger ventes voldsomme vejrfænomener som skybrud, stormfloder og oversvømmelser at ramme vores breddegrader langt oftere i fremover.
Men set ud fra et katastrofeforebyggende perspektiv er det faktisk positivt, at vi som samfund er blevet mere bevidste om klimaforandringer og konsekvenserne af disse. Fordi skybrudskatastrofer altid lurer i et sted i horisonten bag den næste sky, er vi bedre til at tage forebyggende skridt. Her taler katastrofeforskeren Rasmus Dahlberg om det, der kaldes dynamisk modstandskraft.
- Det er en egenskab, der kræver, at der skal ske noget en gang imellem. Du holder et system i gang ved hele tiden at påføre det en lille smule smerte. Vi motionerer vores modstandskraft. Over tid udmagres denne, hvis ikke der sker noget.
Samtidig påpeger han, at jo længere tid siden, en krise eller katastrofe er sket, jo sværere bliver det for beredskaberne at få nye bevillinger til at forebyggende indsatser.
- Så er faren er jo, at man kommer til at lulle sig ind i en søvnagtig tro på, at vi er sikrere end vi er, fordi der er gået lang tid siden, der er sket noget.
Det leder os her til slut frem til elefanten i rummet. Coronapandemien og krisen, denne har ført med sig.
For nok har det seneste halvandet år i den grad sat vores samfund på prøve. Men hvis man tilslutter sig krise minus håb-definitionen på en katastrofe, ser det ud til, at netop katastrofen er afværget.
Pandemien har tryktestet hele vores katastrofeberedskab, men nok især sundhedsberedskabet under Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og regionerne har stået over for en gevaldig udfordring for at forhindre, at coronakrisen blev til coronakatastrofen.
Intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget. Så måske kan man trods alt finde noget positivt i, at covid-19 har rystet os godt og grundigt i vores grundvold. Det mener Rasmus Dahlberg i hvert fald.
- Lige nu står vi faktisk rigtig godt rustet til en kommende katastrofe, siger han og fortsætter:
- Vi er i træning, så at sige.