Hendes far var med i MC Einar: Nu jagter hun drømmen i en mandsdomineret branche

Josefine Wiborg er én af 21 kvinder, der er med i talentprojektet Urban Grrls. Hun drømmer om at ændre kønsbalancen på den danske musikscene.

- Det er 100 procent ham, jeg har arvet det fra. Han var med i MC Einar, da han var ung, så han var popstjerne, da han var 18 år. De var nogle af de store dengang.

Sådan lyder det fra 19-årige Josefine Wiborg fra Albertslund, når hun fortæller, hvor hendes kærlighed til musik kommer fra. Hendes far var medlem af 90'er-rapgruppen MC Einar, og det har inspireret datteren.

- Det har da skubbet mig i den retning. En ting er, at man har talent, men hvis ikke der er nogen, der spotter det talent, er det ikke sikkert, man selv finder ud af det, og det tror jeg, min far har været en stor del af.

quote Fremover skal vi bare have mange flere kvinder ind i musikbranchen

Marianne Fruergaard, projektchef, Urban Grrls

Josefine Wiborg drømmer om en karriere i musikbranchen, og i løbet af efteråret har hun været en del af talentudviklingsprojektet "Urban Grrls", der har til formål at få flere kvinder i musikbranchen - særligt inden for urban-genren, der omfatter blandt andet hiphop og rap.

- Målet er at ændre på kønsbalancen i den danske musikbranche. Generelt og inden for urbanmusikken specifikt. Fremover skal vi bare have mange flere kvinder ind i musikbranchen, nede fra undergrunden og op, fortæller Marianne Fruergaard, der projektchef for Urban Grrls.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Urban Hero
Serie

Urban Grrls

En ny generation af unge, kvindelige musikere er for alvor ved at etablere sig på den danske musikscene og kæmper for ørenlyd i en enormt mandsdomineret dansk musikbranche.

Vi går tæt på deltagerne og deres drømme i projektet Urban Grrls - samme talentforløb som Tessa udsprang fra. 

 Se serien her
Barndomsbillede af Josefine og hendes far, der var en del af MC Einar.
Barndomsbillede af Josefine og hendes far, der var en del af MC Einar.
Foto: Privatfoto

Mænd står i vejen for kvinder

Marianne Fruergaard mener, at der er masser af kvindelige talenter på den danske scene, men de får ikke de samme chancer som det modsatte køn, mener hun. 

- Der er ikke noget i vejen med mændene, men de er udover det hele i denne her branche.

Hun bakkes op af tal fra Koda, der arbejder for at sikre musikskaberes rettigheder og betaling. Ifølge deres egne tal er 20 procent af deres medlemmer kvinder, men det var kun 10 procent af det samlede udbetalingsbeløb i 2021, der gik til dem.

84 procent af alle numre, der blev skabt det år, havde kun mænd bag som rettighedshavere. Derudover viser nøgletallene for 2021, at syv kvinder mod 110 mænd var placeret i gruppen af højest indtjenende medlemmer. 

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Hvad er Urban Grrls?

I seks afsnit følger TV 2 Kosmopol nogle af pigerne, der er blevet udvalgt til talentprojektet Urban Grrls.

  • Projektet er et samarbejde mellem 14 sjællandske kommuner i Musikmetropolen, Ishøj Ungdomsskole, Ishøj Kulturskole og erfarne artister fra branchen.

  • Urban Grrls er et eksklusivt og ambitiøst talentforløb for kvinder, nonbinære eller transkønnede mellem 15-25 år, der rapper, synger eller producerer.

  • Målet er, at nogle af dem, der kommer med i projektet, skal finde vej til de danske radiostationer og hitlister.

  • Både Karen Mukupa (musiker og tv- vært) og Jesper Livid Helles (rapper og sangskriver) deler ud af deres erfaringer fra deres succesfulde karrierer.

  • Pigerne lærer, hvordan man får det bedste ud af sit talent, og hvordan en sang går fra idé til en færdig master udgivet på streamingtjenester.

  • Desuden vil Urban Grrls give deltagerne en omfattende skoling i relevante aspekter af branchen. Fra liveshows til hvordan pladebranchen fungerer.

  • Urban Grrls forløbet kørte fra 21. august til 8. december 2022.

Josefine Wiborg bruger sin musik til at kommunikere om de ting, der er sværere at sige i en almindelig samtale. Og som ung gymnasielev, der er ved at finde sine ben at stå på, er der mange emner at tage fat på.

- Hvis jeg har hjertesorg over en eller anden dreng, er det det, teksten handler om. Hvis jeg har haft en mega god bytur i weekenden, så er det det, teksten handler om. Det er ikke nødvendigvis, fordi jeg har én ting, jeg godt kan lide at skrive om, men det er, hvad jeg lige føler. Jeg skriver det bare ned.

Opvæksten begyndte i Brønshøj i det nordlige København, som hun beskriver som god og fyldt med musik. Da hendes forældre blev skilt, flyttede hun med sin mor til Tingbjerg - og en anden verden.

quote Vi skal have flyttet pigerne, for de er der

Marianne Fruergaard, projektchef, Urban Grrls

Målet er hits og koncerter

Men selvom bydelen ikke har det bedste ry, har den givet Josefine mere, end den har taget.

- Jeg vil ikke kalde det et hårdt sted, selvom der har været alle mulige skyderier. Jeg lærte rigtig meget om forskellige kulturer, og lærte at mennesker er mennesker, uanset hvor de kommer fra, og at alle skal have lov at være her.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

En del af sin barndom tilbragte Josefine i Tingbjerg. Et område, der ifølge hende selv har lært hende om mangfoldighed og accept.
En del af sin barndom tilbragte Josefine i Tingbjerg. Et område, der ifølge hende selv har lært hende om mangfoldighed og accept.

De 21 talenter i Urban Grrls er udvalgt ud fra deres talent, og samtidig laver de forskellig musik. Nogle rapper, andre laver hiphop, mens andre igen synger R'n'B. 

Formålet med projektet er at klæde pigerne på til at begå sig i en verden, der traditionelt har været domineret af mænd. Men hvornår er kvinderne egentlig slået igennem?

- Hvis vi skal måle på, hvornår man har gennemslagskraft, så er det, når man har hits, når der er nogen, der gider lytte til dig, og når nogen gider komme til dine koncerter. Vi skal have flyttet pigerne, for de er der, slår Marianne Fruergaard fast.

quote Jeg er på en rejse, og jeg kan sige, at det ikke er en dans på roser

Maria Jensen, deltager, Urban Grrls

Drømmen koster penge

Én af dem, der også mærker presset ved at være en kvinde i musikbranchen er 23-årige Maria Højgaard Jensen.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Maria Højgaard Jensen knokler hårdt for sit gennembrud. Fotograf: Emma Sundbergh
Maria Højgaard Jensen knokler hårdt for sit gennembrud. Fotograf: Emma Sundbergh

Tidligere gik hun så meget op i at være en af drengene, at hun optrådte med slips og jakkesæt, fordi hun ikke følte sig respekteret. Ligesom de 21 andre piger drømmer hun om at leve af sin passion, og det kræver, at man knokler.

- På nuværende tidspunkt har jeg fire jobs. Jeg har udgifter hele tiden, og jeg skal have en indtægt for at få min virksomhed til at hænge sammen, og det bliver bare til en hel masse arbejde.

- Jeg er på en rejse, og jeg kan sige, at det ikke er en dans på roser. Der er nogen, hvor det kommer super nemt til dem, men det er der ikke et gram af i mit liv. Det er 200 procent hårdt arbejde. Men jeg er da glad på deres vegne.

Maria drømmer om en dag at stå på scenen på den amerikanske festival Coachella. Nu er første skridt taget gennem Urban Grrls, der har bragt en masse kvinder fra den urbane musikscene sammen.

Men det er ikke gjort med det, fortæller Maria.

- Næste skridt for mig nu er at få et hold på et label (pladeselskab, red.) eller en manager. Nogen, der kan støtte mig og hjælpe mig karrieremæssigt, men også så jeg kan hvile i det, jeg laver. Fordi det er virkelig hårdt at stå alene, slutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik