Lad os være ærlige.
Hvis Oplev skulle lave en Top 5 over årets bedste oplevelser, ville alle fem pladser være mad.
Derfor har vi i stedet valgt at kåre den bedste, mest overraskende eller mindeværdige oplevelse indenfor hver af de fem kategorier: Gastro, Aktiv, Natur, Kultur og Historie.
Det er bedst sådan.
Bedst i kategorien AKTIV
VINDER: Hydrobiking i Københavns Havn
HVORFOR: Der er trængsel i Københavns Havn. Man kan nærmest ikke sparke sig vej gennem kanalerne for kajakker, havnerundfarter, GoBoats, havnebusser og svømmere på afveje. MEN, hvis man skal ud på vandet, og det har jo sin charme, så er det en fantastisk oplevelse at kunne cykle tørskoet rundt i havnen. Det er nemt at gå til, og man skal virkelig mene det, hvis man skal vælte på en hydrobike. Den er utrolig stabil.
Bedst i Kategorien GASTRO
VINDER: Selleritoast fra KØS Café, Køge
HVORFOR: Vi er lige så chokeret som dig, kære læser. Men når vi tænker på al den mad, vi har spist gennem året, er det stadig selleritoasten, der var den største overraskelse.
På KØS Café, der ligger i forbindelse med museet KØS i Køge, serverer de klimavenlig mad som en del af en bevidst climavore-strategi. Det betyder blandt andet, at de ikke serverer kød.
Alligevel er det lykkedes dem at lave en skinkefri selleritoast med danskproduceret misopasta, ost, bagt selleri, hjemmesyltede rødløg og friske krydderurter, som smager eminent. Og det kommer fra en skribent, som faktisk ikke kan lide selleri. Vi er dybt imponerede.
De andre: Vi har spist godt, og nogle af dem, som også fortjener at blive nævnt, er den dansk/fransk/vietnamesiske café Lúa i Dronningens Tværgade, som blandt andet laver asiatiske sandwich med barbeque pork og craquelin-fastelavnsboller. Vi var også pænt imponerede over de store georgiske suppedumplings hos Mimino i Hillerød. Hos Sahan Slagter og Kebab i Kokkedal fik vi hjemmelavet kebab, som vi er villige til at køre langt efter og Malmøs svar på Torvehallerne var også køreturen værd.
Bedst i kategorien NATUR
VINDER: Operaparken, København
HVORFOR: Operaparken er sådan et projekt, som aldrig havde kunnet lade sig gøre, hvis ikke Mærsk (læs: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal) havde sagt: Her er en halv milliard kroner, så kan I gøre den dér bare plet ved siden af Operaen lidt pænere.
Parken er inddelt i 6 forskellige områder, og der er indkøbt 600 træer, 70.000 planter og 80.000 blomsterløg. Det er ikke vild natur, men det er et betagende stykke med grønt, og det manglede København altså.
De andre: Himmelsøen i Roskilde er det tætteste, vi kommer på et stykke af Grækenland i Hovedstandområdet. Den gamle grusgrav har både fået stisystemer, badestrand og 140 meter flydebro. På en sommerdag er det uimodståeligt.
Vi skal også nævne NYT LYS, der er en årlig vinterbegivenhed ved Sophienholm Kunsthal i Kgs. Lyngby. Der bliver uhyggeligt mørkt om aftenen på det sted, men det har de valgt at bruge aktivt, når de udstiller forskellige lysende værker i parken.
Bedst i kategorien KULTUR
VINDER: Udstillingen: Den Fantastiske Bus, Copenhagen Contemporary
HVORFOR: Fordi tegner og forfatter Jakob Martin Strid er sin generations Halfdan Rasmussen. På Copenhagen Contemporary kan man se familieudstillingen Den Fantastiske Bus, som indeholder 50 af Jakob Martin Strids pragtfulde kæmpeoriginalværker fra bogen, der har været 15 år undervejs. Man kan bruge timer på at studere detaljerne i de store tegninger, der er på størrelse med plakater.
De andre: Udstillingen STOLT på Designmuseum Danmark, der er designer Nicholas Nybros moderne fortolkning af forskellige egns- og folkedragter, er i den grad seværdig. Udstillingen Fremtidsmennesket på Experimentarium i Hellerup, hvor man kan eksperimentere med kloning og hjerneimplantater er også skruet godt sammen.
Bedst i kategorien HISTORIE
VINDER: Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, Jystrup
HVORFOR: Fordi det er levende historieformidling med kørende sporvogne. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm er der, hvor de københavnske sporvogne gik hen, da de blev pensioneret. Hele stedet er som at træde ind i et gadebillede fra 1952 med virkelig velholdte sporvogne, og folk i ægte vintage uniformer. Faktisk er der lavet optagelser til tv-serien Sygeplejeskolen på Sporvejsmuseet. Alle sporvogne virker stadig, og man kan køre ture på museets egen bane. På udvalgte dage kan man selv prøve at styre en sporvogn - det var en fest. Hele baduljen drives af en stor gruppe frivillige, der passer virkelig godt på sporvognene.
De andre: I år genåbnede Home of Carlsberg et oplevelsescenter med digital museumsformidling i særklasse. Også ENIGMA (det tidligere Post- og Telemuseum) slog dørene op på Østerbro. Vi var forbi Immigrantmuseet i Farum, der meget levende fortæller om gæstearbejderne i 70'erne, og hos Villum Window Collection i Søborg blev vi klogere på vinduets historie. Det var overraskende spændende og flot.