I Nordhavn vil nyt kæmpebyggeri skille sig ud i mere end en forstand

Visionen med nyt højhus bygget i træ er at bevise, at træbyggeri kan afløse de stærkt CO2-belastende betonhøjhuse. Træ udleder 50 procent mindre CO2 end beton. Arkitekterne bag byggeriet spår, at branchen står midt i et paradigmeskifte.

Duften af træ er slående. 

For ét byggemateriale går igen i et 28.000 kvadratmeter stort og 36 meter højt byggeri i Københavns Nordhavn. 

Det er træ. 

For her kommer et af Danmarks højeste træhuse inden længe til at trone på Marmormolen mellem en flok betonhøjhuse. 

Henning Larsen Arkitekter har i samarbejde med Rambøll tegnet det ni etager høje træhus,  der en dag skal blive til kontorbygninger. Men det er altså ikke kun højden, der gør byggeriet til noget særligt. 

- Alt er i træ. Det eneste, vi har brugt beton til, er vores trappekerner, men ellers er dæk, søjler og bjælker massivt træ, fortæller Mikkel Eskildsen, der er associate design director hos Henning Larsen Arkitekter. Derudover er der brugt stålbjælker. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Med sine 36 meters højde bliver det Danmarks største træbyggeri
Med sine 36 meters højde bliver det Danmarks største træbyggeri
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Ifølge ham er der en helt særlig grund til, at man fravælger det ellers traditionelle byggemateriale beton til byggeriet.

- Det gør vi for at adressere den klimaudfordring, som vi står i lige nu, siger han og fortsætter:

- Et træbyggeri som det her har en CO2-reduktion på omkring 50 procent i forhold til et betonbyggeri af samme art, siger han. 

De 28.000 kvadratmeter skal især bruges til kontorformål. Derudover vil der komme butikker, offentlige grønne rum, taghaver og en park ved vandet.

- Den helt store vision for det her byggeri er, at vi skal bevise, at træbyggeriet er et konkurrencedygtigt alternativ til det konventionelle betonbyggeri, og at det kan bygges på markedsvilkår, siger Mikkel Eskildsen, der kalder byggeriet første generation af store kommercielle træbyggerier. 

For modsat traditionelle betonbyggerier, der udleder store mængder CO2, så har træbyggerier som dette et markant mindre klimaaftryk. Det forventes at kunne reducere CO2-udledningen med omkring 6.600 ton ved at bygge i træ. 

Træbyggeriet skal blandt andet også sikre, at bygningen kan leve op til FN's bæredygtighedsmål.

(Artiklen fortsætter under boksen) 

Spørg Os - Formular

_

Et paradigmeskift i byggebranchen

- Søjlerne og bjælkerne bliver stående i eksponeret træ i det færdige byggeri. Og kommer derned til at udgøre et karakterfuld element i byggeriet, forklarer Mikkel Eskildsen.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

- Byggebranchen skal genopfinde sig selv, så vi sikrer et mindre klimaaftryk, siger Mikkel Eskildsen, Henning Larsen Arkitekter
- Byggebranchen skal genopfinde sig selv, så vi sikrer et mindre klimaaftryk, siger Mikkel Eskildsen, Henning Larsen Arkitekter
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Selvom træbyggeriet lige nu skiller sig ud fra de betonbyggerier, der tårner op ved siden af, så tror Mikkel Eskildsen på, at vi kommer til at se mange flere lignende træbyggerier i fremtiden.

- Vi står i et paradigmeskift inden for byggebranchen lige nu, hvor vi skal genopfinde måder at bygge på, så det bliver mere bæredygtigt. Sådan et træbyggeri som dette er fremtiden for byggebranchen, tror vi.

Udover en stor klimamæssig gevinst, så er Mikkel Eskildsen også imponeret over andre facetter af træbyggeriet. For der er nærmest stille, når der bygges. 

- Lydniveauet er lavere end ved et betonbyggeri. Der er ikke noget, der skal støbes, bores og så videre. Det er fuldstændig som at samle et enormt Ikea-køkken, når man ser håndværkerne arbejde. Det er søjle for søjle, bjælke for bjælke. Klik, klik, klik og så nogle skruer i, siger Mikkel Eskildsen.

- Vi er ved at genopfinde os selv i byggebranchen. I et omfang vi ikke har set de seneste 50 år. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik