”Livsfarligt og dumt”: Her krydser flest jernbanen ulovligt

Alt for mange krydser sporet ulovligt på stationer i hovedstadsområdet. Nu sætter Banedanmark ind med særlig indsats.

- Uanset hvad årsagen er, så er det dumt, livsfarligt og ulovligt at krydse sporet på andre steder, end man må.

Sådan lyder det klare budskab fra Banedanmark, der oplever, at alt for mange krydser sporet ulovligt på stationer i hovedstadsområdet.

Ifølge Banedanmark sker det nemlig ofte på flere stationer, at passagerer krydser sporene, eller at andre befinder sig i eller omkring jernbanen uden at have et lovligt ærinde.

Det gælder blandt andet på Dybbølsbro Station i København samt på stationerne i Hellerup og Hundige.

quote Sporløbere spiller hasard med deres eget liv, men de gambler også med mine kollegaers psykiske helbred.

Ebbe Drögemüller, forbundsnæstformand for Dansk Jernbaneforbund

På Hellerup Station, hvor der både kører S-tog og fjerntog, krydser rigtig mange passagerer sporet fra perron 1 og over til perron 2, mens det på Dybbølsbro både er sporkrydsere og personer, der vandrer rundt på baneterrænet mellem Dybbølsbro og København H. 

Det kan være flaskesamlere eller unge og feststemte mennesker.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hændelser på problemstationer

Hellerup, Dybbølsbro og Hundige er nogle af de stationer i Danmark, hvor problemet er størst med ulovlig krydsning af jernbanen.

På Hellerup Station har der de to seneste år været 37 hændelser, mens der på Dybbølsbro og Hundige har været 26 hændelser på hver station.

Det forventes at antallet af faktiske hændelser er højere, da der er et vist mørketal.

I 2023 var der 1420 indberetninger om ulovlig færdsel i sporet på landsplan. Antallet af indberetninger er steget eksplosivt i 2022 og 2023 sammenlignet med tidligere år.

Det er især i de sene eftermiddagstimer mellem klokken 16 og 20, at folk vælger ulovligt at krydse sporene, og det er typisk i sommermånederne, at Banedanmark har de største problemer med uautoriseret færdsel på togskinnerne.

I Hundige krydser mange jernbanesporene for at komme fra husene på østsiden og over til indkøbscentret Waves.

Og det er altså godt dumt, lyder det fra Martin Harrow, der er sikkerhedschef i Banedanmark, i en pressemeddelelse.

- Toget kører hurtigere, end du tror, og el-togene, som der kører mange af, er nærmest lydløse. Stationerne i hovedstadsområdet har gangbroer eller gangtunneler med elevatorer, så der er ingen grund til at sætte livet på spil for at spare et par minutter, siger Martin Harrow.

Særligt fokus på sikkerhed

Udover problemer på Dybbølsbro, Hellerup og Hundige er der også problemer i Roskilde samt Gadstrup – og ved disse fire stationer vil passagerer blive gjort ekstra opmærksom på sikkerheden.

Det sker blandt andet med såkaldte asfaltfolier på perronen, der med et budskab skal forsøge på at forstyrre og tale til passagererne i situationen, hvor de kunne finde på at krydse sporet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det er asfaltfolier som denne, der bliver sat op på flere stationer, og som skal forsøge at forstyrre og tale til passagerene i situationer, hvor de kunne finde på at krydse sporet.
Det er asfaltfolier som denne, der bliver sat op på flere stationer, og som skal forsøge at forstyrre og tale til passagerene i situationer, hvor de kunne finde på at krydse sporet.
Foto: Banedanmark

Der vil også blive sat plakater op på de fire stationer, og Banedanmark vil også gøre folk opmærksomme på problematikken gennem de sociale medier, så de kan få budskabet ud.

- Vi vil meget gerne ændre både folks adfærd og opfattelse af, hvad der er farligt og lovligt. Skilte, hegn, asfaltfolier og pyramidemåtter er nogle af de elementer, vi kan benytte - afhængig af forholdene på den enkelte station, siger Martin Harrow og fortsætter:

- Det bedste våben er, når alle forstår alvoren og kun krydser jernbanen ved de autoriserede overgange og kun krydser jernbanen, når man må, siger Martin Harrow.

Flere dødsulykker i december

TV 2 Kosmopol kunne sidste år fortælle om en stigning i antallet af ulykker i forbindelse med uautoriseret færdsel på sporene.

Derudover måtte Banedanmark også forholde sig til tre personpåkørsler med dødelig udgang i december.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ulovlig færdsel i sporet på landsplan.
Ulovlig færdsel i sporet på landsplan.
Foto: Banedanmark

Hos Dansk Jernbaneforbund er man også stærkt bekymret over udviklingen og understreger, at samtidig med at man udsætter sig selv for fare, så er det også en rystende oplevelse for lokomotivføreren.

- Sporløbere spiller hasard med deres eget liv, men de gambler også med mine kollegaers psykiske helbred. Det tager tid at bringe et tog til standsning, og lokomotivføreren kan ikke bare svinge udenom, siger forbundsnæstformand for Dansk Jernbaneforbund, Ebbe Drögemüller, og fortsætter: 

- Det er ødelæggende for psyken, og hvert år har vi kollegaer, der må stoppe som lokomotivfører efter ulykker eller nærved-ulykker, siger Ebbe Drögemüller.

I første omgang bliver der af Banedanmark sat ind med forskellige tiltag på ti af de stationer, hvor problemet er størst.

I TV 2 Kosmopols sendeområde gælder det navnlig Roskilde, Dybbølsbro, Hellerup, Hundige og Gadstrup

På landsplan er der tale om stationerne Kolding, Vejle, Hellerup, Hundige, Slagelse, Hjørring, og Tureby.

I videoen nedenfor kan du se en lokomotivfører, der opfordrer til, at man aldrig skal tage chancen og krydse sporet ulovligt.

En lokomotivfører på S-togslinjen har startet sin helt egen oplysningskampagne, som er rettet særligt mod unge.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik