Toms fylder 100 år: Hvor godt kender du Danmarks største chokoladefabrik?
En - i dag - yderst kendt chokoladebar blev skabt til amerikanske soldater, og den første chokoladeskildpadde var helt uden karamel. Bliv klogere på Toms her.
Tirsdag runder Toms 100 år.
I den anledning har vi samlet ni ting, som du måske ikke ved om Danmark største producent af slik og chokolade.
1. Hvem startede fabrikken?
Det var de to apotekere Hans Trojel og Victor H. Meyer, der i 1924 grundlagde Toms.
De to mænd ejede i forvejen en virksomhed med vareautomater, hvorfra folk kunne trække varer på stationer og ved butikker.
Med Toms ønskede de selv at producere de varer, som folk kunne trække, når de blev lækkersultne.
Og med den tanke var Toms født.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Toms Gruppen Kulturarv
2. Første produkt indeholdt ikke chokolade
Selvom Toms i dag måske er mest kendt for guldbarren, yankie-baren og chokoladeskildpadden, så var det faktisk slet ikke et af fabrikkens produkter, da den blev lanceret.
Det var derimod en lille æske med pastiller mod hoste og hæshed.
Toms guldbarren blev lanceret i 1932, Yankie-baren i 1946 og chokoladeskildpadden i 1948.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Allan Lundgren/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
3. Skiftede navn af frygt for misforståelse
Faktisk startede Toms med at hedde Tom, som en forkortelse af grundlæggernes, Trojel og Meyers efternavne.
Man tilføjede dog hurtigt et S til navnet, da man frygtede, at folk troede, at slikautomaterne var tomme, når der stod "Tom" på dem.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Toms Gruppen Kulturarv
4. Den første fabrik lå på Amager
I dag har Toms hovedkvarter og fabrikker på Toms Allé i Ballerup.
Men faktisk lå den første fabrik på Prags Boulevard på Amager - her lå den frem til begyndelsen af 1960'erne.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Toms Gruppen Kulturarv
5. Yankie-bar blev skabt til amerikanske soldater
Da Yankie-bar i 2021 fyldte 75 år, blev det anslået, at omkring 90 procent af danskerne kendte til den.
Men faktisk er den slet ikke skabt til danskerne. Baren blev nemlig en realitet på grund af en særordre fra de amerikanske soldater, der befandt sig i Europa efter 2. verdenskrig.
De ønskede sig nemlig en chokoladebar, som dem de kendte hjemme fra USA.
Og med et miks af karamel, nougatskum og flødechokolade var Yankie-baren hurtigt en realitet.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Toms Gruppen Kulturarv
6. Ringede til tilfældige danskere
I 1950'erne brugte Toms telefonen til at skabe omtale og reklame.
Hver aften ringende man nemlig til tilfældige danskere mellem klokken. 18.00 og 19.00
Hvis telefonen blev taget, og der med det samme blev svaret: ”Toms Guld Barre”, udløste det en pengepræmie.
Ifølge Toms gik der derfor en slags folkesport i at svare i telefonen og være parat til Toms’ opringning.
(Artiklen fortsætte efter billedet.)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
7. Klassiker blev skabt uden karamel
De første skildpadder fra 1948 var flade og fyldt med romcreme.
I 1967 blev skildpadden også tilført karamel, og den blev højere for at få plads til begge slags fyld.
Dermed blev klassikeren, som vi kender den i dag.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Egon Engmann/Ritzau Scanpix
8. Arne Jacobsen står bag fabrikken i Ballerup
Efter at have opkøbt flere konkurrerende virksomheder, opkøbte Toms i 1961 en stor, moderne fabriksbygning i Ballerup.
Den verdenskendte, danske arkitekt Arne Jacobsen havde tegnet den oprindelige fabriksbygning.
Bygningen blev i 1960'erne og -70'erne udvidet - af andre arkitekter - flere gange.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
9. Sælger 41 millioner skildpadder om året
Ifølge Toms er chokoladeskildpadderne Danmarks mest solgte stykke chokolade.
Hvert år spises således omkring 41 millioner kæmpe- og mini skildpadder.