Unge vil i Europa-Parlamentet: 21-årige Kira vil af have stop for milliardtilskud til kul, olie og gas.

EU-Parlamentsvalg er normalt ikke noget, der optager unge. Men det er faktisk her de for alvor kan være med til at gøre en forskel. Sådan lyder det fra en række unge, der stiller op til valget. Mød 21-årige Kira.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi skal for alvor sætte gang i den grønne omstilling. Og vi skal stoppe med at give milliard-tilskud til kul, olie og gas, siger Kira Marie Peter-Hansen.

Hun er 21 år gammel. Hun er født på Frederiksberg Hospital og vokset op i Værløse. I dag bor hun på Nørrebro og læser økonomi på Københavns Universitet.

Nu vil hun have en plads i Europa-Parlamentet. Hun er nummer fire på SF's kandidatliste, og hun mener, at der er flere fordele ved at være ung politiker i EU.

- Jeg kan sætte fokus på de dagsordener, som er vigtige for ungdommen. Klimakrisen, ulighed, uddannelser og arbejdsvilkår. Derudover kan jeg i højere grad tale med unge om, hvilket Europa de drømmer om, fordi jeg selv er ung. Samtidig er jeg ikke blevet sådan en gammel politiker-type, der ikke kan se, at verden ikke ser ud, som den gjorde for 30 år siden, siger hun.

quote Jeg er ikke blevet sådan en gammel politiker-type, der ikke kan se, at verden ikke ser ud, som den gjorde for 30 år siden. 

Kira Marie Peter-Hansen, 21 år,  kandidat til Europa-Parlamentet, SF

Svigtet af de gamle

Kira Marie Peter-Hansen har gået på international skole. Og hun mener selv, at det nok er noget af det, der har givet hende lyst til at arbejde med international politik.

Hun tror også, at det har betydet, at hun er optaget af, hvordan man sikrer bedre muligheder for de mennesker, der bor uden for Danmark.

- SF er et parti, der tager ansvar og rykker i en grøn og solidarisk retning. Vi sætter os ikke bare i et hjørne og råber. Vi kæmper aktivt for forandring. Også selvom, der er et mørkeblåt flertal i Folketinget eller i EU. Derudover er SF's store fokus på klima, international solidaritet og en økonomi, der hænger sammen, og hvor uligheden ikke stiger, noget af det, der er vigtigt for mig. 

LIDT BONUSINFO OM EU

* Sidst der var valg til Europa-Parlamentet, var det kun 38 % af de unge mellem 18 og 24, der stemte.  

 

* Lønnen for en plads i Europa-Parlamentet ligger på godt 60.000 kroner om måneden

  (I 2018 lå den på 8.757 Euro)  
 

* Der er cirka 7000 ansatte i Europa-Parlamentet - blandt andet en del tolke og oversættere   

 

* Der er 28 lande i EU. Landene skal have stemt færdig i de dage, der går fra torsdag d. 23 maj til søndag d. 26 maj

 

* Danmark har 13 pladser - 14 når Storbritannien ryger ud

 

* EU regulerer blandt andet kondomer, cigaretpakker, mobilpriser, shampoo, natur (Natura 2000 ), sprøjtemidler og databeskyttelse af borgerne.

 

* EU bruger blandt andet penge på digitalt udstyr til små biografer, astronauter, landbruget, kultur i udkantsområder, kirker, museer og digitalisering af gamle film.

 

* EU forsøger at håndtere konsekvenserne af finanskrisen, flygtningekrisen og klimakrisen.  

 

* Europa-Parlamentets 2018-budget lå på 1,95 mia. Euro

 

* EU har 24 officielle sprog - princippet er at alle kan blive medlem af parlamentet, selvom de ikke taler andre sprog end deres eget  

quote Det er da muligvis sjovere at drikke øl og gå til fester. Men omvendt redder kloden jo ikke sig selv!…

Kira Marie Peter-Hansen, 21 år, kandidat til Europa-Parlamentet, SF

- Alt for mange unge er blevet svigtet efter finanskrisen. Stadig flere unge står uden arbejde og i en dårlig økonomisk situation. Dertil kommer klimakrisen, hvor de ældre generationer i den grad har svigtet min generation, siger Kira Marie Peter-Hansen. 

"Kloden redder jo ikke sig selv..."

Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt der mon ikke er sjovere ting at bruge sin ungdom på end EU.

- Haha, jo, det er da muligvis sjovere at drikke øl og gå til fester. Men omvendt redder kloden jo ikke sig selv! Hvis vi for alvor vil trække verden i en grøn retning, har vi brug for et progressivt og grønt flertal i EU, siger Kira Marie Peter-Hansen.

Unge vil gøre en forskel gennem EU

I en række portrætter sætter TV 2 Lorry de næste dage fokus på unge, der stiller op til EU-parlamentsvalget, fordi de mener det netop er herfra, de for alvor kan være med til at skabe en bedre fremtid for deres generation.

Hun ser Europa som et kulturelt fællesskab, der bygger på fælles værdier. Værdier som demokrati, menneskerettigheder og frihed. Derudover ser hun også Europa som et handelssamarbejde. Et sted hvor vi gennem handel udveksler både varer og værdier -og på den  måde løfter hinanden økonomisk. 

- For mig bør EU være et politisk, socialt og økonomisk samarbejde. Hvor målet er at skabe frihed og muligheder for Europas borgere. Gennem progressiv lovgivning, ordentlige rettigheder, og stærke handelssamarbejder, siger Kira Marie Peter-Hansen. 

EU er mange steder - i din shampoo, i din tandpasta... 

Hun får øje på EU mange steder i sin hverdag og i Hovedstadsområdet.

- Der er mange steder, mange områder. EU har jo blandt andet være med til at sikre, at der ikke er hormonforstyrrende stoffer i vores shampoo og tandpasta. Og at luftforureningen i København ikke går helt amok. 

quote EU har jo blandt andet være med til at sikre, at der ikke er hormonforstyrrende stoffer i vores shampoo og tandpasta. Og at luftforureningen i København ikke går helt amok. 

Kira Marie Peter - Hansen, 21 år, kandidat til Europa-Parlamentet, SF

- Jeg oplever også EU-samarbejdet på mit universitet, Københavns Universitet, Hvor dygtige, udenlandske studerende gennem Erasmus-samarbejdet kan læse i København. Jeg selv og mine medstuderende kan også komme på udveksling i andre EU-lande. Muligheden for at læse i et andet land er virkelig et område, hvor EU er gået forrest! 

Kira Marie Peter-Hasen ser masser af muligheder for at få indflydelse i Europapa-Parlamentet, hvis hun bliver valgt ind - selvom vi som land kun har 13 pladser.

- Jeg ville sidde i Den Grønne Gruppe, hvor SF sidder som eneste danske parti. Her vil jeg arbejde sammen med grønne, progressive personer fra hele EU om at trække Europa i en grøn og progressiv retning. Man kan også få indflydelse gennem de udvalg, man sidder i, og de forslag, som man udarbejder. 

"Ungdommen råber på klimaløsninger.."

Til spørgsmålet om, hvorvidt hun har en chance for at blive valgt ind ?

- Ja, det vil jeg sige. SF står rigtig stærkt til EU-valget. Fordi vi som de eneste sidder i Den Grønne Gruppe i Parlamentet. Vi har leveret konkrete resultater, senest plastiklovgivningen. Derudover råber ungdommen på klimaløsninger. Dem kan jeg levere, siger Kira Marie Peter-Hansen. 

Det vil Kira arbejde for:

- Jeg vil arbejde for, at vi for alvor sætter gang i den grønne omstilling. At vi stopper med at give milliardtilskud til kul, olie og gas. Samtidig vil jeg arbejde for, at vi får en solidarisk og human flygtningepolitik i EU. Hvor vi samarbejder om at hjælpe mennesker på flugt. Jeg vil også arbejde for, at vi får en bund under selskabsskatten. Og får lukket hullerne i skattelovgivningen. Vi skal sikre, at virksomheder betaler den skat, som de skal. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Birgitte Lundgren kommunaldirektør Rudersdal Kommune

Kommunaldirektør om voldtægtssag på skole: "Vi har fået mistanke om, at der er sket overgreb mod flere børn"

Web-version.00_00_11_44.Still001

Alternativ til fodboldholdet: 14-årige Alvin vil starte madfællesskab for teenagere

Vis mere