Billy laver himmelske og snaskede burgere på Østerbro - men helt uden kød
Konkurrencen er hård, hvis man åbner en burgerrestaurant i København - men den relativt nye Eden Jaxx på Østerbro kan være med blandt de allerbedste.
Den veganske mad har huseret så længe i København, at der næppe længere er tale om en trend. Plantebaseret mad er kommet for at blive.
Der er flere helt veganske restauranter at vælge imellem, og langt de fleste restauranter, der serverer kød, har op til flere kødfrie alternativer.
Lige ledes kan man oberservere, hvordan de veganske fødevarer har bredt sig fra en enkelt hylde bagerst i supermarkederne til nu at fylde hele vægge i butikkerne.
Hos Eden Jaxx, der åbnede for 4 måneder siden, er alle ingredienser hjemmelavede lige fra deres relish lavet på rødløg til en fabelagtig basilikumsdip, som følger med de godt krydrede pomfritter.
Selve burgeren er et kapitel for sig - en briochebolle med en stor og saftig 'bøf', salat, tomat, øko pickles, rødløg og røget cheddarost.
Og så er den 100 procent plantebaseret - altså vegansk, hvis du skulle være i tvivl.
Foto: Eden Jaxx
Det er Billy eller Bill Windsor, som hans borgelige navn lyder, og hans søn Jack, som står bag den Eden Jaxx, der åbnede for fire måneder siden.
Filosofien bag de plantebaserede burgerne er, at det skal være sundt, økologisk, helt friskt og hjemmelavet.
Hvorfor lige en burger?
- En burger er jo 'the one'. Alle elsker burgere. Vegansk mad derimod bliver ofte betragtet som noget kedeligt noget med brune ris - jeg ved, at det ikke forholder sig sådan - men hvis man skal blande de to verdner - hvorfor så ikke tage noget vegansk og så en burger, som alle kender og elsker? Spørger Billy.
Han er ikke selv 100 procent veganer, som han siger, men han går op i at spise meget grønt. Derfor laver Eden Jaxx også en burger - The Garden - som består af 17 forskellige slags frugt og grøntsager.
Hvordan laver man en vegansk burger?
Det er mere kompliceret, end det lyder, og det har taget måneder at udvikle en helt perfekt plantebaseret burger.
- Da jeg skulle lave burgeren, var der to ting, som jeg var opsat på, der ikke måtte være i den. Den ene ting var køderstatning, og den anden ting var kikærter og brune ris - aldeles nej tak! Det skulle være med grøntsager, understreger han.
Han endte med at vælge produktet Beyond Meat, der består af ærteprotein.
- Det ligner, smager og tilberedes som en bøf, siger Billy, og OPLEV-redaktionen, som har smagt burgeren, må give ham ret.
Osten i burgeren, som bliver importeret fra England, er en røget cheddar, som er lavet på en base af kokos.
Hjælp fra lokale virksomheder
Selve burgerbollen er en briochebolle - men hvis man ved lidt om bagværk, ved man også, at en brioche er kendetegnet ved, at den indeholder æg, mælk og store mængder smør - tre ingredienser, som i sagens natur er no go i vegansk mad.
Den veganske briochebolle er udviklet i samarbejde med to lokale bagerier Det Rene Brød og Andersen Bakery.
- Det tog måneder. Den var først klar fire dage før åbningen, siger Billy.
Naboen, det lokale Ismejeri Østerberg Cph, leverer ingredienserne til de plantebaserede shakes.
OPLEV-redaktionen har prøvet the chocolate nut-milk shake, en 'milkshake' lavet på mandelmælk med en gennemtrængede smag af mørk chokolade.
Du kan se Eden Jaxx i OPLEV her: