Den printer dine cocktails: I et kemiskab står 48 flasker indhyllet i lange plasticslanger

Svend Sømods cocktailprinter kan selv udvikle drinksopskrifter, der smager godt, selvom den ikke kan smage noget.

I et værksted i Københavns Nordvestkvarter står et kemiskab fuld af sprutflasker. 

Eller det ligner det. 

Anordningen kaldes en cocktailprinter - og er i bund og grund en bartenderrobot.

- Ud fra forskellige matematiske principper kan den opfinde nye cocktails, som automatisk smager godt, forklarer Svend Sømod, der er kunstneren bag.

quote Med kombinationerne af ingredienser bliver det kun et par milliarder opskrifter, men hvis man også tager forbehold for proportionerne mellem ingredienserne, så er der uendeligt mange variationer,

Svend Sømod

Fik idéen som 13-årig 

Svend Sømod er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og han har altid været fascineret af billedkunst og matematiske formler. Cocktailprinteren var hans afgangsprojekt, som han har drømt om at lave, siden han var 13 år.

- Jeg ville lave mine egne cocktailopskrifter, men jeg var ikke gammel nok til at drikke alkohol, så jeg brugte opskrifter fra bøger til at finde på nye drinks, som ville smage godt, uden at jeg behøvede at smage dem.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Man betjener cocktailprinteren på en lille touchskærm, hvor man enten kan trykke ‘generate’ - så finder maskinen på en ny opskrift, eller man kan trykke ‘print,’ så laver den en cocktail.
Man betjener cocktailprinteren på en lille touchskærm, hvor man enten kan trykke ‘generate’ - så finder maskinen på en ny opskrift, eller man kan trykke ‘print,’ så laver den en cocktail.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Han fandt på et system, der kunne lave nye drinks ud fra eksisterende opskrifter. Senere fandt han ud af, at han kunne programmere det i stedet for at gøre det på papir. Så gik det stærkt.

- Hvis jeg kan generere 1.000 cocktailopskrifter i sekundet, ville det så ikke være federe at lave en maskine, der kunne eksekvere dem, i stedet for at give dem til en bartender?

Uendeligt antal opskrifter

- Mig og mine venner har skrevet nogle algoritmer, som kravler gennem internettet og samler cocktailopskrifter sammen, forklarer Svend Sømod. 

Maskinen er blevet “fodret” med 5.000 forskellige opskrifter på drinks, og ud fra de eksisterende opskrifter finder den selv på nye.

Cocktailprinteren har plads til 48 flasker - både til alkohol, sirup, likør og juice.

- Med kombinationerne af ingredienser bliver det kun et par milliarder opskrifter, men hvis man også tager forbehold for proportionerne mellem ingredienserne, så er der uendeligt mange variationer, siger Svend Sømod.

Cocktailprinteren har plads til 48 flasker i alt, og maskinen ved selv, hvornår en flaske er tom.
Cocktailprinteren har plads til 48 flasker i alt, og maskinen ved selv, hvornår en flaske er tom.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Hvordan en maskine, der ikke kan smage sine egne cocktails, kan lave drinks, der smager godt, kan være svært at fatte.

- Udover at den har alle opskrifterne, så har den også et register over, hvor meget sukker, syre og alkohol, der er i de forskellige ingredienser, og så blander den efter det.

Den kan dog ikke tage højde for bitterhed og intensitet. Endnu.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

En del af Bloom Festival

Svend Sømod deltager på dette års Bloom Festival, der er en festival i Søndermarken, der handler om natur og videnskab. Bloom Festivalen foregår den 24.-26. maj og er gratis.

quote Vi har opbygget sådan et evolutionært system, så de forskellige drinks opfører sig som arter. De dårlige drinks dør ud, mens de gode drinks bliver ved med at udvikle sig.

Svend Sømod

Her medbringer han den nyeste og opgraderede version af sin cocktailprinter. Før kunne algoritmerne kun lave drinks, der var lige så gode som de drinks, der var samlet data ind fra.

- Den største udvidelse er, at nu kommer der til at være evolutionære algoritmer, siger han.

Det betyder, at gæsterne på festivalen skal være med til at forbedre drinksene gennem den  feedback, de skal give, når de har smagt.

 - Vi har opbygget sådan et evolutionært system, så de forskellige drinks opfører sig som arter. De dårlige drinks dør ud, mens de gode drinks bliver ved med at udvikle sig. Der kommer til at kunne ske alt muligt, som vi ikke havde forudset. 

Om det er genialt eller uhyggeligt, kan Oplev-redaktionen ikke helt blive enige om. Men vi er ikke bange for cocktailprinteren. Endnu. 

Du kan se denne uges OPLEV-program her under: 

Vi smager drinks fra en cocktailprinter, kigger på kæmpekunst i Dronningmølle og prøver ny arkitekturrute i Nordvest.
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik