1813 opruster til travlhed mellem jul og nytår

Jul og nytåret er traditionelt set den travleste tid for Akuttelefonen 1813, og i år forventes der ekstra travlhed på grund af corona-pandemien.

Når du om få dage nyder juleand og julegodter, trækker sundhedspersonale i stedet i arbejdstøjet og headset for at sidde klar ved skærmen hos Region Hovedstadens Akuttelefon 1813.

Sådan er det hvert år, men i år er noget alligevel anderledes.

I 2020 har 1813 modtaget 22 procent flere opkald som følge af coronapandemien, og ifølge vicedirektør Trine Mottlau fra Akutberedskabet i Region Hovedstaden kan de flere opkald meget vel også være scenariet hen over jul og nytår, som i forvejen er højtid hos Akuttelefonen.

quote Vi har modtaget væsentlig flere opkald på 1813, siden COVID-pandemien brød ud i marts 2020

Trine Mottlau, vicedirektør i Region Hovedstadens Akutberedskab

- Vi har modtaget væsentlig flere opkald på 1813, siden COVID-pandemien brød ud i marts 2020, for borgere ringer om alt fra reel akut sygdom til at få svar på test. Allerede i midten af november i 2020 havde vi flere opkald end samlet i 2019, så 2020 bliver et usædvanligt travlt år, også på 1813, siger vicedirektøren i en pressemeddelelse.

Derfor er alt disponibelt personale på vagt hos Akuttelefonen 1813 i julens helligdage -endda endnu flere end sidste jul.

Desuden har Akutberedskabet udviklet en chatbot, som kan give brugerne svar på coronarelaterede spørgsmål.

Corona-opkald giver mere ventetid

Alligevel er ventetiden ved Akuttelefonen øget på grund af mange opkald om corona i 2020, og derfor kommer Line Ervolder (C), fungerende formand for regionens sundhedsvalg, med en klar opfordring:

- Denne jul kan blive ualmindelig travl for Akuttelefonen, og derfor er det vigtigt, at vi alle hjælper med, at de mest syge med størst behov for hjælp kan komme igennem, siger Line Ervolder og tilføjer:

- Jeg vil gerne henstille til, at alle med spørgsmål om corona, bruger andre kanaler til at få svar. Der er hotlines, web-værktøjer og chatbot, der også kan hjælpe med svar hen over jul og nytår.

Forny recepten før din læge trækker i juletøjet

Juleferien er desuden en tid på året, hvor Akuttelefonen får mange henvendelser om fornyelse af recepter, men der bliver kun udskrevet livsnødvendig medicin. Derfor er det vigtigt at kontakte sin egne læge før juleferien.

Du kan tjekke, om det er tid til at forny dine recepter via appen "Medicinkortet", som kan downloades til alle smartphones og tablets.

Hvis du mangler medicin i helligdagene, så kan du i nogle tilfælde få hjælp på apoteket, hvor en behandlerfarmaceut kan hjælpe borgere, der er i stabil behandling, men som har glemt at forny recepten hos egen læge, oplyser Region Hovedstaden.

Spørg Os - Afstemning

_