Ny maskine hitter i kampen mod corona - hospitaler vil have endnu flere

På flere akutmodtagelser i hovedstadsområdet bliver patienter med Covid-19-symptomer nu lyntestet – og det skaber et godt flow i arbejdet.

Indtil for kort tid siden betød en patient med covid-19-symptomer på Hvidovre Hospitals Akutmodtagelse en booket isolationsstue i minimum seks timer, indtil patienten havde modtaget svar på en coronatest.

Det var både omsiggribende og tungt, men sådan er virkeligheden langt fra i dag, hvor ventetiden er blevet barberet ned til bare 20 minutter.

Det skyldes den nye covid-19-test, som akutmodtagelsen i Hvidovre er begyndt at bruge. En test, som tilsyneladende er både hurtig og effektiv, og som overlægerne allerede roser og ønsker sig mange flere af, lyder det i en pressemeddelelse.

- Jeg er meget glad for, at vi endelig har fået de hurtigtests, som vi blev lovet tilbage i april måned. Hvis vi ikke havde fået dem nu, så havde vi haft svært ved at følge med, for corona-situationen udfordrer kapaciteten på afdelingen. Men nu holder vi kadencen, siger Christian Rasmussen, som er ledende overlæge i Akutmodtagelse på Hvidovre Hospital.

Fra isolation i seks timer til 20 minutter

Hver dag modtager akutmodtagelsen i Hvidovre mellem 45 og 60 patienter – og af dem har omkring 15 patienter symptomer på covid-19.

Det lyder måske ikke af meget, men tidligere betød en corona-test af en patient, at patienten skulle isoleres på en enestue i mindst seks timer frem til svar på testen.

Nu, hvor ventetiden er barberet ned til bare 20 minutter, kan akutmodtagelsen, der rummer i alt 14 isolationsstuer, igen følge med i strømmen af patienter på afdelingen.

- Vi skal altid være foran i vores arbejde og sikre, at vi har en ekstra enestue til en potentielt smittet. Men det har vi haft svært ved at sikre med de mange, der kommer ind med symptomer på covid-19. Med en hurtigtest får vi lynhurtig patienterne videre til flersengsstuer, hvis de er testet negative eller på enestuer, hvis de testet positivt. Seks timer er lang tid at vente - både for os og for patienterne, forklarer han.

Stor sikkerhed for hurtigtest

Foruden den nedsatte ventetid er de nye tests også både meget sikre, lyder det fra Christian Østergaard Andersen, som er overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

- Hurtigtest er lige så god som de andre test, vi foretager. Og den er betydelig hurtigere. Vi er glade for den her hurtigtest, som regionen allerede har indført flere steder. Den giver et kæmpe løft til hele vores diagnostik af covid-19, siger han.

Begrænset antal

Hver fredag modtager Hvidovre Hospital 450 tests, der skal holde til en uge og fordeles mellem Amager, Hvidovre og Glostrup Hospital.

Fra hospitalernes side er ønsket dog, at der kommer langt flere af de hurtige tests i omløb.

- Lige nu har vi kun hurtigtest til få patienter, men på længere sigt vil vi gerne bruge det på hele hospitalet.

- Tænk på, hvad det ville betyde for eksempelvis fødeafdelingen, at man kan få en hurtigtest på ny-indlagte. Men lige nu har vi ikke kapaciteten til at tilbyde det, fortæller han. Det er overlæge Christian Rasmussen enig i:

- Det her er en test, som samtlige hospitaler råber efter. Efterspørgslen er enorm. Ønskescenariet er, at vi har hurtigtest nok til alle med symptomer, også på de andre afdelinger og til sårbare patienter, patienter på opvågningen, fødende og børnene. Så behøver personalet ikke hele tiden gå med visir og ekstra sikkerhedsudstyr, og patienterne behøver ikke vente unødigt. Det vil gøre en kæmpe forskel for alle.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik