Det startede som en joke: Nu er hans bøfsandwich kåret som den bedste på Sjælland

Casper Sobczyk er nu officielt indehaver af Sjællands bedste bøfsandwich - det var en frugt, der gjorde udslaget.


Bøfsandwichen er et misforstået fænomen i hovedstadsområdet. 

Herovre tror vi, at den skal kunne spises med klør fem. Uden brun sovs. 

Men det er helt forkert, lyder det fra De Brune Riddere. 

- Hvis du siger "bøfsandwich" i hovedstadsområdet, så tænker de fleste på det, jeg vil betragte som en avanceret cowboytoast, du kan købe i en pølsevogn, siger Lasse Görlitz, formand for De Brune Riddere, der er et jysk foretagende. 

De Brune Riddere tager hvert år på turné rundt i landet i den brune sags tjeneste. 

De smager alle de bøfsandwich, de kan få fingrene i, og kårer i slutningen af året Danmarks bedste. 

En særklasse, sjællændere kun glimtvis har været repræsenteret i. 

- Det kan være lidt af en ørkenvandring, siger Lasse Görlitz om turnéen på sjællandsk jord: 

- Det er nok et spørgsmål om kultur. Når du kommer til Nordjylland, har de en bøfsandwich alle steder. Vi plejer at kalde Limfjorden for Den Brune Lagune. 

Turnéen plejer altså at toppe et sted i Jylland, men i 2022 har en restaurant øst for Storebælt sneget sig ind på en andenplads. 

Det er Casper Sobczyks restaurant Capa i København. 

Startede som en joke

Casper Sobczyk var egentlig ved at fjerne sin bøfsandwich fra menuen sidste år, da Lasse Görlitz understregede, at det skulle han lade være med. 

- Jeg satte den på menuen som en joke. Den passer slet ikke ind hos Capa, det er noget helt andet, end det vi ellers laver, siger Casper Sobczyk:

- Men Lasse sagde, at jeg lå godt i svinget og faktisk kunne måle mig med nogle af de jyske vindere. Så nu beholder jeg den lidt endnu. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Casper Sobczyk er, foruden køkkenchef hos Capa, TV-kok hos Go' morgen Danmark og køkkenchef hos en række andre restauranter.
Casper Sobczyk er, foruden køkkenchef hos Capa, TV-kok hos Go' morgen Danmark og køkkenchef hos en række andre restauranter.
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Det ærgrer ham, at det ikke blev til Danmarks bedste bøfsandwich. Danmarks næstbedste klinger ikke helt lige så godt. Særligt når man i forvejen har verdens bedste bøf på menuen. 

- Man er jo konkurrencemenneske, siger Casper Sobczyk:

- Hvis jeg havde fået en tredjeplads, havde jeg taget den af menukortet. Nu tænker jeg at lade den stå indtil videre, det er næsten tarveligt at fjerne den nu. 

Titlen som indehaver af Sjællands bedste bøfsandwich går også an, understreger han. 

Måltidet er da også et af hans mest populære til frokost. 

- Jeg har prøvet at tage en simpel burger, som smager godt, og forfine den en lille smule. Omkring halvdelen af mine gæster til frokost spiser sådan en hyggedreng, siger han. 

50 shades of brown

Det var en frugt, der gjorde, at Casper Sobczyks bøfsandwich stod ud i konkurrencen: Æble. 

- Det virker helt skørt. Man tænker jo, hvad fanden skal det på en bøfsandwich, men det fungerer fuldstændig formidabelt, siger Lasse Görlitz. 

Oven på bøfsandwichen - lige efter, at den brune sovs bliver hældt ud over hele anretningen - bliver en håndfuld grønne urter og små æbletern placeret på toppen af værket. 

Og det - sammen med en saftig bøf, en velsmagende sovs og gode boller - var nok til at sikre ham andenpladsen i konkurrencen. 

Særligt bøffen og sovsen er vigtig, når man skal lave en lækker bøfsandwich, lyder det fra den brune ridder. 

Det er ikke nok med en opkogt bouillonterning og noget sovsekulør. 

- Sovsen skal smage af noget, der skal nok kærlighed til, siger Lasse Görlitz. 

Noget, der er mindre vigtigt, er den visuelle oplevelse. 

- Lad os være ærlige, når man kigger på en bøfsandwich, er det jo ikke udseendet, den sælger sig på. Det er jo 50 shades of brown. Men vi har lært hjemmefra, at det er det indvendige, der tæller, og sådan er det også med en bøfsandwich, siger han. 

Mere skræmt end begejstret

Han ved godt, at der er mange kokke, der rynker på næsen over den brune sag. Men ifølge Lasse Görlitz er en bøfsandwich det perfekte måltid. 

- Den har alle de fem smage bygget ind. Selvom den kan være lidt af en bastard, og folk - især på Sjælland - synes, at den er grim og besværlig at spise, så er det rent kulinarisk, når det er lavet rigtigt, den perfekte servering, siger han. 

Spørger man den selvudnævnte københavnerdreng Casper Sobczyk, er en bøfsandwich lidt af en jydeting. 

Han syntes ellers, at han havde smagt en vaskeægte bøfsandwich adskillige gange. Men da han mødte retten i Aarhus, kunne han godt se, at det var en noget anden udgave, end den han havde sat tænderne i tidligere. 

- De overhældte den med sovs, og jeg fattede overhovedet ikke, hvad der skete. Jeg var nok mere skræmt end begejstret, siger han:

- Vi er bare ikke flasket op med brun sovs. Det er ikke fordi, at vi er for fine til det. Vi kender det bare ikke godt nok endnu. 

Restaurant Capas bøfsandwich blev onsdag kåret som Danmarks andenbedste. Hvis du vil sætte tænderne i Danmarks bedste bøfsandwich, skal du en tur til Horsens og besøge Café Ella. 



Vis mere
Kort_Irma_loca

Få overblikket:
Det skal der ske med din Irma

Irmahønen

Irmahønens fremtid er afgjort

Vis mere