Grafik: Sådan fordeler mandaterne sig i vores sendeområde

Det blev en vaskeægte valggyser, der først blev afgjort ud på onsdagens tidlige timer. Her får du en oversigt over mandatfordelingen i storkredsene i TV 2 Lorrys sendeområde.

Stemmerne er talt op, og mandatfordelingerne i de enkelte storkredse har lagt sig.

Ved at holde musen over de forskellige prikker på grafikken i artiklen, kan du få en oversigt over, hvor mange mandater de enkelte partier har fået i storkredsene.

I Københavns Storkreds lykkedes det Socialdemokratiet at skaffe endnu flere stemmer end ved sidste valg, hvilket udløser et ekstra mandat.

Knap så godt gik det for Enhedslisten, der ellers sikrede sig et kanonvalg ved sidste års kommunalvalg. De taber således to mandater. Det samme gælder i øvrigt Radikale Venstre og Venstre.

Udover Socialdemokratiet kan Liberal Alliance og Alternativet notere sig et ekstra mandat, mens Lars Løkke Rasmussens Moderaterne får to mandater fra københavnerne.

(Artiklen fortsætter under grafikken.)

I Københavns Omegns Storkreds er det værd at notere sig, at Danmarksdemokraterne får et enkelt mandat i første hug, mens Liberal Alliance nu også er repræsenteret i Folketinget i denne storkreds.

Den helt store taber er Venstre, der går to mandater tilbage, mens Moderaterne går to frem. Radikale Venstre mister et enkelt mandat.

(Artiklen fortsætter under grafikken.)

I Nordsjællands Storkreds fordeler de 15 mandater sig på 11 forskellige partier. Størst er Socialdemokratiet, der går et enkelt mandat frem fra tre til fire, mens Venstre mister et enkelt mandat og er nede på to.

Herefter følger ni partier med hvert et mandat. Værd at lægge mærke til er, at Enhedslisten ikke længere har et mandat i Nordsjælland, mens både Moderaterne og Danmarksdemokraterne er repræsenteret.

Det er Alternative og Liberal Alliance også, efter de har været ude af kredsen.

(Artiklen fortsætter under grafikken.)

I Sjællands Storkreds må Venstre notere sig et smerteligt nederlag. Partiet går hele fire mandater tilbage, hvilket er en tilbagegang på mere end 50 procent. Og med Moderaternes tre mandater, så er de to partier nu lige store i kredsen.

Det skyldes måske især, at det netop er i denne kreds Lars Løkke Rasmussen var stillet op - ligesom da han var formand for Venstre. Foruden Venstre går Dansk Folkeparti også tilbage og mister to mandater i en kreds, hvor partiets medstifter Pia Kjærsgaard stiller op.

Udover Moderaterne er Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance de store vindere og går begge to mandater frem, og er nu repræsenteret i kredsen. 

Værd at notere sig er det også, at Socialdemokratiet modsat i de tre andre storkredse går et mandat tilbage. Det gør Enhedslisten og Radikale Venstre også.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik