Hver tredje håber på Dronning Margrethes afgang i aften

- Jeg vil spidse ekstra meget ører i år, lyder det fra ekspert.

Knap en tredjedel af os håber, at Dronning Margrethe i aften bruger sin nytårstale til at annoncere, at hun overlader tronen til Kronprins Frederik. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

quote Skal Frederik blive konge, mens han stadig er frisk og fyrig, så er det efterhånden nu.

Sebastian Olden-Jørgensen, kongehusekspert

Selvom det for mange kun er et håb, vurderer flere eksperter, at det godt kan ske.

- Jeg vil spidse ekstra meget ører i år. Sidste år introducerede dronningen, at talen nu kan bruges til nyheder. Det har vi ikke set før. Jeg har tidligere udelukket, at hun ville bruge nytårstalen til at abdicere, det vil jeg ikke gøre i år, siger lektor i historie på Københavns Universitet Jes Fabricius Møller til Søndagsavisen.

Frederik er klar - men dronningen er et pligtmenneske

Samme melding kommer fra kongehusekspert og historiker ved Saxoinstituttet på Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen.

Han mener, at der lige nu er to ting, der peger på, at dronningen vil abdicere inden for en overskuelig fremtid.

quote Dronningen og hoffet har placeret sig i en situation, hvor hun kan abdicere. 

Sebastian Olden-Jørgensen, kongehusekspert

- Hun har haft prøvelser på hjemmefronten i form af prins Henriks pensionering, som helt indlysende har reduceret hendes mulighed for at varetage embedet, sådan som hun helst vil. Og så er Frederik og Mary klar til opgaven. De har etableret sig med fire børn, og Mary taler glimrende dansk. Skal Frederik blive konge, mens han stadig er frisk og fyrig, så er det efterhånden nu, siger han.

I undersøgelsen svarer 30 procent, at de håber på en abdicering, mens 42 procent håber, at hun bliver. 27 procent svarer 'ved ikke'. Men ifølge eksperterne lader dronningen sig ikke presse af folkestemninger.

- Dronningen og hoffet har placeret sig i en situation, hvor hun kan abdicere. Kronprinsparret er blevet rykket i front. Men samtidig er dronningen et udpræget pligtmenneske, og hvis hun skal abdicere, skal det være, fordi hun føler, at det er hendes pligt, og ikke som et udtryk for svaghed, eller at hun er blevet presset til det af Henriks pensionering, påpeger Sebastian Olden-Jørgensen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik