Ny ordning i akutpakke er inspireret af hovedstaden

Siden februar 2022 har sygehuse haft ansvaret for borgere i Region Hovedstaden i tre døgn, efter de er blevet udskrevet. Nu skal behandlingsansvaret gælde for borgere i hele i landet.

Sisse Marie Welling (SF) er en glad sundheds- og omsorgsborgmester i København torsdag.

Hun kan nemlig prale med, at en ordning, der startede i hovedstaden, nu skal bredes ud til alle kommuner og regioner i Danmark, og hun mener, at ordningen er en succes.

Det drejer sig om et såkaldt 72 timers behandlingsansvar for regionerne, der betyder, at sygehuse stadig skal give lægehjælp til patienter i tre døgn efter, de er blevet udskrevet.

Ordningen er en del af en akutpakke for sundhedsvæsenet, der blev præsenteret af regeringen torsdag formiddag.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Nogle af initiativerne i den nye akutpakke

  • Midlertidig forlængelse af behandlingsretten. Retten til udvidet frit sygehusvalg til behandling forlænges fra 30 til 60 dage midlertidigt, så regionerne får øget mulighed for at prioritere behandling.

  • Hurtigere autorisation af udenlandsk arbejdskraft. Der bliver blandt andet nedsat en taskforce, som inden sommerferien skal komme med forslag til, hvordan man hurtigere kan få udenlandske sundhedspersoner i arbejde i Danmark.

  • 72-timers behandlingsansvar. Samtlige regioner skal inden udgangen af 2023 implementere en ordning om 72-timers behandlingsansvar kendt fra Region Hovedstaden, hvor sygehuset bevarer behandlingsansvaret 72 timer efter udskrivelse.

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet

- Jeg synes, at det er en kæmpe opgradering af vores sundhedssystem, at man nu anerkender, at der selvfølgelig skal være en lægedækning, når borgerne kommer hjem fra en indlæggelse på et sygehus, siger Sisse Marie Welling og fortsætter:

- Borgerne skal opleve, at vi har et sammenhængende sundhedssystem, hvor den praktiserende læge, kommunens sundhedspersonale og sygehusene taler sammen.

Som det er i dag, skal sundhedspersonalet i kommunerne, for eksempel hjemmeplejen, kontakte borgernes egen læge, hvis de bliver syge efter at have været indlagt. Og nogle gange fører det til genindlæggelse.

- Nu har vi et direkte nummer til den sygehusafdeling, borgeren er blevet udskrevet fra, hvor vi kan få fat i en læge døgnet rundt. Lægen kan også udskrive medicin til borgeren, fortæller Sisse Marie Welling.

Der har været arbejdet med et 72 timers behandlingsansvar på Region Hovedstadens sygehuse for borgere fra København siden efteråret 2021. 

I februar sidste år blev ordningen bredt ud til at gælde alle borgere i hele Region Hovedstaden. Og nu kommer det så til at gælde sygehuse og borgere i hele landet.

- Vores samarbejde mellem kommune og sygehuse er blevet bedre, efter sygehuse har fået ansvaret de første dage efter udskrivelser. Så det bliver rigtig godt, at flere kommuner, og dermed også borgere, kommer til at opleve det, siger Sisse Marie Welling.

Alle regioner i Danmark skal have indført ordningen inden udgangen af i år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik