Tyve boltrer sig på byggepladser: Koster virksomheder dyrt

Flere tyverier fra byggepladser og varebiler i Region Hovedstaden giver store konsekvenser for virksomhederne, lyder det fra brancheorganisation.

Flere håndværkere og installatører starter morgenen med synet af en opbrudt container, manglende værktøj og maskiner eller andre spor efter fremmede på byggepladsen.

Tal fra Rigspolitiet, som brancheorganisationen TEKNIQ har fået, viser nemlig, at antallet af anmeldte tyverier på hovedstadens byggepladser er steget.

Og det rammer virksomhederne hårdt på pengepungen. 

Koster både tid og penge

quote Det går udover effektiviteten og forsinker opgaver hos kunderne. Hvis det stjålne er en maskine, som ikke ligger på et lager, så kan der gå en uge, før den kommer hjem.

Lars Dyrstrøm, formand for TEKNIQ-råd Hovedstaden

- Det er et kæmpe problem, siger Lars Dyrstrøm til TV 2 Lorry. Han er formand for TEKNIQ-råd i Hovedstaden, som varetager installationsbranchens interesser.

Ifølge nye tal fra Rigspolitiet steg antallet af anmeldte byggeplads-tyverier i København eksempelvis med 8,9 procent (fra 56 til 61) i tredje kvartal i forhold til samme periode året før.

Mens det på Københavns Vestegn er steget med hele 20,5 procent (fra 39 til 47).

Og det koster små og store virksomheder dyrt i både tid og penge, forklarer Lars Dyrstrøm:

- Hver gang der sker et indbrud, så går der mindst en spilddag. Det går udover effektiviteten og forsinker opgaver hos kunderne. Hvis det stjålne er en maskine, som ikke ligger på et lager, så kan der gå en uge, før den kommer hjem.

En af de installatører, der har været udsat for tyveri på byggepladsen, er Søren Frederiksen, der driver vvs-installationsfirmaet, Christiansen & Andersen Aps. i Brønshøj.

- De brød ind i en aflåst skibscontainer, hvor vi opbevarede vores værktøj og maskiner. De tog alt af værdi, og vores arbejde på byggepladsen blev afbrudt, fordi vi ikke længere havde udstyret til at udføre opgaven, fortæller Søren Frederiksen til TEKNIQ.

Også indbrud i varebiler

quote Så har vi jo en hel dag, hvor vi ligger stille, før bilen er fyldt op. Det skal anmeldes til forsikringen og der skal findes fakturaer på alt det værktøj, der er stjålet.

Lars Dyrstrøm, formand for TEKNIQ-råd Hovedstaden

Og det er ikke kun på byggepladserne, at den er gal. Også når det gælder tyverier fra varebiler, er der ifølge Rigspolitiet sket en stigning.

Noget, som Lars Dyrstrøm selv har oplevet:

- I november havde vi to gange indbrud i en varebil, hvor den holdt hjemme hos min montør på hans private adresse. Der blev den simpelthen brudt op, og første gang løb de med værktøj for 65.000 kroner plus skader på bilen.

- Så har vi jo en hel dag, hvor vi ligger stille, før bilen er fyldt op. Det skal anmeldes til forsikringen og der skal findes fakturaer på alt det værktøj, der er stjålet.

Han fortæller, at flere virksomheder har taget konsekvensen af indbruddene og nu parkerer deres varebiler hos virksomheden, hvor de kan blive låst inde for natten, i stedet for på privatadressen. Og derfor spilder de ekstra tid på transport.

Over hele landet blev der i de tre første kvartaler af 2017 anmeldt 851 tyverier fra byggepladser, men kun rejst 134 sigtelser, viser tal fra Rigspolitiet til TEKNIQ.

Lars Dyrstrøm ved godt, at politiet er presset, men efterlyser mere fokus på tyverierne:

- Man kunne jo godt ønske, at det var sager, som politiet prioriterede højere. Når det drejer sig om så mange indbrud, så tænker jeg, at det kunne være organiseret.

Politiet: Indbruddene kan have flyttet sig

quote Samtidig kan vi se, at antallet af indbrud i private hjem er faldet. Derfor er det nærliggende at tro, at en del af tyvene har flyttet deres aktivitet til byggepladser, der ikke altid er så godt sikret.

 Lars Mortensen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet

Det har tirsdag ikke været muligt at få en kommentar fra Rigspolitiet til TV 2 Lorry.

Men Lars Mortensen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet, siger til TEKNIQ:

- Det er værd at bemærke, at vi stadig er langt fra det niveau, vi for eksempel så i 2009, og antallet af tyverier fra byggepladserne er faldet henover årene. Men det er rigtigt, at det seneste år har vist en stigning i antallet af anmeldelser. Samtidig kan vi se, at antallet af indbrud i private hjem er faldet. Derfor er det nærliggende at tro, at en del af tyvene har flyttet deres aktivitet til byggepladser, der ikke altid er så godt sikret.

Han beskriver også tendensen med indbrud i varebiler:

- Her er der faktisk tale om en væsentlig stigning. Det kan skyldes, at mange varebiler, ikke mindst indenfor håndværkerbranchen, ofte indeholder større værdier i form af værktøj end mange private hjem og derfor er eftertragtede mål for tyvene.

Til gengæld har vicepolitiinspektøren også en række gode råd til virksomhederne:

- Det gælder for eksempel om at få taget billeder af materialer og udstyr og ikke mindst at få mærket værktøjet, så politiet har noget at arbejde med, når vi har fat i en mistænkt. Og så er det vigtigt at sørge for, at byggepladsen er sikret, og at der er lys på pladsen om natten. Tyve bryder sig generelt ikke om opmærksomhed, og her er lys og lyd i form af bevægelsessensorer og alarmer med til at gøre en forskel, forklarer han til TEKNIQ.

I december måned satte vi også fokus på problematikken i dette indslag:

Flere steder tages der ekstraordinære midler i brug for at stoppe tyverierne

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik