Min mening: Slut med "jyderiet" - nu gælder det Sjælland!

Bertel Haarder (V) mener, at det sjællandske område skal have mere opmærksomhed og en større del af kagen.

Af Bertel Haarder, folketingskandidat for Venstre i Sjællands Storkreds

Der er brug for at tale rent ud i forhold til den offertænkning, man undertiden møder fra dem, der taler de jyske landområders sag.

Det er jo ikke Jylland, men Sjælland, der rammes, når København tiltrækker de høje indkomster og støder lavindkomstfamilier fra sig på grund af høje huslejer og grundpriser.

Det går rigtig godt i det jyske område. Derimod har det sjællandske område grund til at kræve opmærksomhed, også Vest- og Sydsjælland, Lolland-Falster og Møn.

Indkomstfordelingen og til- og fraflytningsmønstret fortæller, hvordan København suger de høje indkomster til sig, mens det er sværere at sælge fast ejendom, når man kommer 70-100 km uden for København.

En stor og stærk hovedstad

Tidligere minister og generalkonsul i Flensborg, H.P. Clausen, erklærede på et tidspunkt, at nu var udviklingen i Sønderjylland så gunstig, at ”sønderjyderiet” måtte ophøre. Tilsvarende må vi, der bor - eller er valgt og opstillet - i den sjællandske storkreds, sige til de jyske kolleger, at nu må ”jyderiet” høre op!

MIN MENING

Frem mod det kommende folketingsvalg har TV 2 Lorry givet spidskandidater for alle partierne i storkredsene i Hovedstadsområdet mulighed for at komme til orde med holdninger og meninger.

Under overskriften "Min mening" skriver kandidaterne indlæg, som kan danne grundlag for en debat med andre kandidater og vælgere.

Men vi skal ikke overtage den jyske offertænkning og skabe modsætning til København og andre landsdele. Både Jylland og Sjælland nyder godt af, at Danmark har en stor og stærk hovedstad, der kan matche andre landes store byer. Udviklingen er ikke et ”nul-sum-spil”, hvor den ene taber, hvad den anden vinder.

Det er ikke surhed, der er brug for, men samarbejde og sund konkurrence. Ikke misundelse og ærgrelse, men stolthed, kærlighed og gode ideer. Og initiativrigdom.

Opmærksomhed til Sjælland

Der er flyttet næsten tusind arbejdspladser ud på Sjælland, til Næstved, Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og andre steder. Der etableres nye uddannelser, senest bioanalytikeruddannelsen i Kalundborg og produktionsteknologuddannelsen i Nykøbing Falster. Flere kan være på vej.

Den sjællandske professionshøjskole Absalon etablerer skolebaseret læreruddannelse omkring Vordingborg. Det er en ny model, hvor de studerende bliver ansat på praktikstedet og derved bidrager til lærerforsyningen langt fra uddannelsesstederne.

Sundhedsministeren har givet 20 mio. til et sundhedshus i Greve, 2,5 mio. til et sundhedshus i Fårevejle, 2,3 mio. til udvidet lægepraksis i Vordingborg samt 800.000 kr. til Lollands Kommune til modernisering og renovering af lægecenteret i Maribo. Jeg husker med glæde indvielsen af sundhedshuset i Nakskov.

Der kæmpes med liv og lyst for motorveje til Næstved og Kalundborg. Kampen har bred opbakning fra de blå partier og Socialdemokratiet. På stormødet i Næstved sprudlede det med kreativitet og politisk vilje. Mindre opbakning er der til Ring 5 syd fra Frederiksund til Køge, der vil pløje et dybt sår ned gennem Greve og Solrød kommuner. Men de fleste kan se fornuften i at investere 6,5 mia. i at lette trængslen på indfaldsvejene til København. Også Nykøbing Falster og Maribo bliver tilgodeset i den store investeringsplan.

Dertil kommer andre vej- og baneinvesteringer, Femern-forbindelsen og havvindmølleparken Kriegers Flak mellem Danmark, Sverige og Tyskland. Endnu vigtigere: Masser af erhvervsinvesteringer som led i den almindelige fremgang i dansk økonomi, der har øget beskæftigelsen i alle sjællandske kommuner.

Vejen frem er idérigdom, investeringer, offentligt-privat samarbejde og fortsat pres for at sikre det sjællandske område opmærksomhed og en større del af kagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik