Valg i Region Sjælland: Socialdemokratiet skal kæmpe for at bevare spinkelt flertal

Der bliver hård kamp om den magtfulde post som regionsrådsformand i Region Sjælland, hvor Socialdemokratiet sidder med et spinkelt flertal efter en dramatisk konstituering i 2017.

Socialdemokratiet og deres spidskandidat, Heino Knudsen, har siddet på posten som regionsrådsformand siden 2017, hvor det lykkedes partiet at vinde pladsen for bordenden tilbage fra Venstre.

Det skete efter langvarige og dramatiske forhandlinger, hvor Heino Knudsen ofrede støtten fra Enhedslisten mod at få Dansk Folkeparti til at vende valgforbundet med Venstre ryggen og pege på ham.

Kampen om formandsposten bliver formentlig lige så tæt og spændende denne gang, hvor nye alliancer kan vise sig at blive afgørende.


Hvad er der på spil?

Heino Knudsens (S) flertal i Region Sjælland er meget spinkelt, og han kommer derfor til at arbejde hårdt for at bevare posten som regionsrådsformand.

 • Dansk Folkepartis mandater har været afgørende for Heino Knudsen i denne valgperiode, men støtten er usikker, efter partiet igen er gået i valgforbund med Venstre.
 • Både Venstre og Dansk Folkeparti skal styre udenom de udfordringer, partierne har landspolitisk, hvis de de skal vinde de afgørende mandater.
 • Hvis Konservative i Region Sjælland på samme måde opnår medvind fra partiets landspolitiske fremgang, kan deres stemmer blive afgørende i spillet om formandsposten. 

Formand:

Heino Knudsen (S)

1. næstformand:

Peter Jacobsen (DF)*

2. næstformand:

Jacob Jensen(V)

*Peter Jacobsen (DF) Genopstiller ikke.
**Jørgen Holst (tidligere Enhedslisten)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Jacob Jensen (V) tabte kampen om formandsposten til Heino Knudsen ved valget i 2017, men denne gang kan han formentlig regnes som svag favorit til at blive formand for Region Sjælland.

 • I 2017 blev det afgørende, at Venstre mistede omkring fem procent af stemmerne. Selv med en mindre forbedring af stemmetallet denne gang, vil give partiet have gode kort på hånden.
 • Venstre har igen fået Dansk Folkeparti i valgforbund, ligesom der er indgået aftale med Konservative og Nye Borgerlige
 • Dansk Folkeparti har på forhånd meldt ud, at de denne gang vil pege på en borgerlig kandidat.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Heino Knudsen (S) er åbenlys førsteudfordrer til at blive regionsrådsformand, og selvom der er rigtig gode chancer for, at det sker, så skal både han og Socialdemokratiet overvinde nogle forhindringer først.

 • Heino Knudsen og Socialdemokratiet opnåede en flot fremgang ved valget i 2017, og den position skal som minimum konsolideres, hvis de skal forhandle sig til et flertal med de andre partier. 
 • Ved konstitueringen i 2017 opnåede Heino Knudsen et spinkelt flertal med støtte fra blandt andet Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Han kan på ingen måde være sikker på, de igen vil pege på ham som formand for Region Sjælland.
 • Socialdemokratiet er i valgforbund med lokallisterne Din Stemme og Guldborgsundlisten, der formentlig ikke vil bidrage med mange stemmer.


Og hvad kommer så til at fylde i valgkampen

Det pressede sundhedssystem bliver formentlig det altdominerende tema i valgkampen, hvor der samtidig er lagt op til en ideologisk debat om fordelingen af opgaver mellem det offentlige og private.

Politikerne vil især skulle adressere udfordringer med lægemangel, ventetider i psykiatrien samt kræftbehandlingen.

Sidstnævnte har tidligere hængt som en mørk sky over Region Sjælland, efter det kom frem, der havde været fejl i screeninger for brystkræft i Region Sjælland.


Hvad handler sagen om de fejlagtige brystkræftscreeninger om?

De seneste år er der blevet konstateret alvorlige fejl i undersøgelser af kvinder for brystkræft på Ringsted Sygehus mellem 2013 og 2017.

Sagen har medført voldsom kritik, og fik sidste år Region Sjælland til at lukke afdelingen i Ringsted og flytte undersøgelser, ansvar og ledelse til Roskilde Sygehus, hvor der er foretaget en grundig gennemgang af vejledninger, retningslinjer og arbejdsgange.

I den nye budgetaftale for 2022, blev der vedtaget en 8-punktsplan for kræftindsatsen, som bliver styrket med ekstra 76,6 millioner, hvilket især skal bruges på nyt udstyr og medarbejdere.

Alligevel kan sagen om de alvorlige fejl vise sig at fylde så meget hos både vælgere og politikere, at den kan blive et emne i valgkampen.

Hvad siger formandskandidaterne om sagen?

Heino Knudsen (S):

- Vi har handlet politisk på den ulykkelige sag om mangelfulde brystundersøgelser, fra det øjeblik vi fik kendskab til sagen, og nu udmønter vi et væsentligt skridt i vores 7-punktsplan: Lukning i Ringsted og opbygningen af den nye afdeling i Roskilde.

Jacob Jensen (V):

- Vi skal op på et helt, helt andet niveau. Kræftområdet blev jo netop friholdt for corona-indsatsen, og der blev ikke udskudt behandlinger. Vi mener, at der i højere grad må bruges privatpraktiserende speciallæger, som Region Hovedstaden har gode erfaringer med. Det er ikke acceptabelt, at kvinder i regionen får for sen behandling.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet oplevede en stemmefremgang på omkring fem procent, mens Venstre gik tilbage med samme antal. 

Efterfølgende blev Heino Knudsen kronet som ny regionsrådsformand efter en dramatisk konstituering, hvor det blev afgørende, at han fik Dansk Folkeparti til at vende Venstre ryggen. 

Det krævede dog, at han måtte sende Enhedslisten udenfor døren, da dansk Folkeparti ikke kunne acceptere at gå i konstituering med et parti, der blandt andet krævede bedre muligheder for halalkød og information på arabisk på sygehusene.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Heino Knudsen (S) 5,2% af alle afgivne stemmer 23.463
2. Jacob Jensen (V) 22.265
3. Peter Jacobsen (DF) 7.166
4. Freddy Blak (S) 6.283
5. 5. Jorun Bech (S) 5.993


Hvordan er pengene fordelt i regionens budgetter?

Region Sjællands budget er vokset en lille smule de seneste år, så det samlede budget i 2022 ligger på 21.2 milliarder kroner. Sundhed og sygehuse tegner sig alene for omkring 75 procent af de samlede udgifter. 

I budgettet for 2020 blev det besluttet at tilføre yderligere 175 til sygehusene og psykiatrien, hvilket blandt andet skulle nedbringe ventetider på fertilitetsbehandlinger samt ventetider på røntgen og scanninger. 

I budgettet for 2022 fik de medicinske afdelinger tilført 26,9 millioner kroner og kræftområdet 77,6 millioner kroner.

I perioden er der desuden afsat penge til ekstra tilsyn med råstofgrave i regionen og oprensning af pesticidforurenede grunde. 


Hvem har indgået valgforbund?

 • Socialdemokratiet, Guldborgsundlisten og Din stemme
 • Venstre, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige
 • SF, Veganerpartiet, Enhedslisten og Alternativet 
 • Radikale Venstre, Kristendemokraterne, Liberal Alliance og Lokallisten Lolland


Forudsigelsen

Lige siden Region Sjælland blev oprettet i 2007, er formandsposten skiftevis gået til Venstre og Socialdemokratiet. Det tyder indtil videre på, den tradition bliver holdt i hævd, og Jacob Jensen (V) er favorit til at rykke ind på formandskontoret. 

Intet er dog afgjort på forhånd, og det hele kan godt ende med først at blive afgjort efter et dramatisk og uforudsigeligt konstitueringsforløb. 

Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.

Blå bog for Region Sjælland

 • Antal kommuner: 17


 • Antal indbyggere: 841.679 


 • Administrativ placering: Sorø


 • Større byer i regionen: Roskilde, Køge, Næstved, Slagelse, Holbæk, Ringsted.


 • Region Sjælland blev oprettet ved kommunalreformen i 2007, da de tidligere amter Roskilde, Storstrøms og Vestsjællands blev lagt sammen.


 • Samlet budget 2022: 21,2 milliarder kroner


 • Sygehuse i regionen: Sjællands Universitetshospital i Roskilde-Køge, Holbæk Sygehus, Næstved Sygehus, Slagelse Sygehus og Nykøbing Falster Sygehus. 


 • Tidligere regionsrådsformænd: Kristian Ebbensgaard (V) 2007- 2009, Steen Bach Nielsen (S) 2010 - 2013, Jens Stenbæk (V) 2014 - 2017, Heino Knudsen (S) 2018 - nu.


Her er kandidaterne i Region Sjælland:Valgforbund:

 • Socialdemokratiet, Din Stemme, Guldborgsundlisten
 • SF, Veganerpartiet, Enhedslisten, Alternativet
 • Radikale Venstre, Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Lokallisten Lolland
 • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti Venstre


Liste A - Socialdemokratiet

Heino Knudsen, Lolland

Jorun Bech, Roskilde

Jan Hendeliowitz, Køge

Susanne Lundvald, Næstved

Kirsten Rask, Kalundborg

Anne Christiansen Thilemann, Slagelse

Dennis A. Jørgensen, Solrød

Trine Birk Andersen, Holbæk

John Fobian-Madsen, Ringsted

John Hansen, Guldborgsund

Kathrine Monsrud Ekelund, Faxe

Camilla Aff Bredegaard, Vordingborg

Vivi Henningsen, Holeby

René Vejby Kierch, Roskilde

Michael Svane, Lejre

Mohamed Belhaiba, Næstved

Felex Pedersen, Odsherred

Stina Højgaard, Greve

Dan Kiving, Sorø

Søren Palshøj, Guldborgsund

Jens Gredal, Møn

Majbritt Brander, Odsherred

Klaus Nielsen, Holbæk

Anne Planck, Næstved

Helle Lethmar, Køge

Kenneth Nielsen, Korsør


Liste B - Radikale Venstre

Anne Møller Ronex, Holbæk

Marianne Fritzen, Odsherred

Jeppe Fransson, Roskilde

Line Reinhardt, Guldborgsund

Patricia Rabjerg, Stege

Rachid Bouziyane, Greve

Claus Brandt Kristensen, Søllested

Kristian Stokholm, Lolland

Jan Woollhead, Sorø

Michael Augustine, Kalundborg

Kenni Lars Rasmussen, Faxe

Thomas Bisgaard, Lejre

Troels Brandt, Skælskør

Bjarne Hendrichsen, Stevns

Søren Gommesen, Køge

Trine Termann, Nykøbing F.

Klaus Eusebius Jakobsen, Næstved


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Christian Wedell-Neergaard, Køge

Helle Laursen Petersen, Kalundborg

Egon Bo, Slagelse

Helge Adam Møller, Næstved

Birgitte Schytte, Lejre

Allan Tirsgaard, Faxe

Tina-Mia Eriksen, Ringsted

Claus Dyremose, Greve

Jane Lerke, Roskilde

Ellen Knudsen, Stevns

Ane-Jette Jacobsen, Holbæk

Mogens Schwensen, Sorø

Anne Hopkins, Lolland

Thomas Christophersen, Holbæk

John Mogensen, Solrød

Lene Hansen, Guldborgsund

Jesper Adler, Vordingborg

Lars Lindskov, Roskilde

Flemming Christensen, Køge

Lasse Kløcker, Slagelse

Claus Neergaard, Næstved

Jørgen Petersen, Køge

Mikkel Grøndahl, Roskilde

Peter Horsted Hansen, Odsherred


Liste D - Nye Borgerlige

Githa Nelander, Næstved

Thomas Vesth, Slagelse

Linda Basse, Solrød Strand

Claus Bedemann, Ringsted

Susanne Borggaard, Stenlille

Maria Liv Holck, Odsherred

Thorsten Larsen-Seul, Holbæk

Kasper Schneider, Næstved

Christian Vestergaard, Roskilde

Tina Richardt, Næstved

Anne Raft, Lolland

Josh Bjørkman, Slagelse


​Liste F - SF

Tina Boel, Roskilde

Mette Vallentin, Guldborgsund

Mogens Stig Møller, Odsherred

Michael Graakjær, Stevns

Jette Leth Buhl, Næstved

Linda Heegaard, Greve

Lars Christiansen, Lolland

Eva Levinsen, Kalundborg

Charlotte Poulsen, Faxe

Marie Lenstrup, Vordingborg

Mona Pedersen, Faxe

Leif Scharling, Slagelse

Sonny Bjørnlund Nielsen, Holbæk

Joan Kragh, Guldborgsund

Maja Roesen, Køge


Liste G - Veganerpartiet

Jonas Dalmose

Michael Monberg

Liselotte Katarina Rotfeld

Katrine Ida Olsson


Liste H - Din Stemme

Marie-Louise Brehm Nielsen

Henning Alfred Rasmussen

Anette Knoblauch

Birgit Møgelmose

Peter Friis


Liste I - Liberal Alliance

Villum Christensen, Slagelse

Marcus Techow Danielsson, Slagelse

Knud Damgaard, Roskilde

Flemming Sørensen, Holbæk

Christian Arendorf, Roskilde

John Axelsen, Næstved

Ann-Louise Petersen, Holbæk

Carsten Pedersen, Køge

Frederik Damgaard, Greve

Robert Hansen, Næstved

Nicolai Sandager, Sorø

Regine Hovmøller, Solrød Strand

Jonas Nielsen, Slagelse

Henrik Thomsen, Ringsted

Lars Barthold Hansen, Stevns

Morten Haupt-Hansen, Haslev

Anders H. Møller, Lejre

Lasse Jensen, Kalundborg


Liste K - Kristendemokraterne

Finn Andersen, Ringsted

Eva Guldfred, Greve

Emil Lavsen, Korsør

Henning Østergaard-Christensen, Guldborgsund

Søren Gaarde, Køge

Per Kristensen, Jyllinge

Jens P. Hansen, Greve

Lisbeth Rask Nielsen, Nykøbing F.

Tage Sørensen, Sorø


Liste L - Lokallisten Lolland

Jørgen Andersen

Tomoko K. Nielsen

Leo Christensen

Niels Nielsen

Linda Sommer

Karsten Vie


Liste N - Guldborgsundlisten

Jørn-Erik Rasmussen, Nykøbing F.

Michael Birklund Simonsen, Nykøbing F.

Khalid Elmi, Nykøbing F.

Liste O - Dansk Folkeparti

Jan Herskov, Roskilde

Nichlas Nymann, Store Heddinge

Kim Malmberg Hansen, Holbæk

Julie Jacobsen, Odsherred

Marie Hansen, Vordingborg

Peter Jacobsen, Kalundborg

Ellen Thomsen, Stenlille

Lars Folmann, Faxe

Nickolai Hamann, Næstved

Gitte Simoni, Roskilde

Søren Lund Hansen, Slagelse

Lizette Lilleskov Laugesen, Næstved

Chris Veber, Guldborgsund

Birgit Holse, Guldborgsund

John Bo Hansen, Guldborgsund

Anastasia Dahl, Slagelse

John Vind, Kalundborg

Auli Romanow, Jyderup

Liste V - Venstre

Jacob Jensen, Tølløse

Ole Geert Olsen, Kalundborg

Kirsten Devantier, Næstved

Anders Koefoed, Slagelse

Camilla Hove Lund, Holbæk

Annelise Hansen, Odsherred

Flemming Damgaard Larsen, Lejre

Dorthe Adelsbech, Faxe

Jens Ravn, Møn

Jacob Panton, Stevns

Doris Irene Stenver, Køge

Benny Damgaard, Lolland

Evan Lynnerup, Roskilde

John Eli Andersson, Solrød

Lone Mortensen, Greve

Claus Bakke, Guldborgsund

Babette Bjørklund, Vordingborg

Rolf Clausen, Sorø

Timo Jensen, Ringsted

Süleyman Yücel, Næstved

Sinnet Bødewadt, Slagelse

Bent Jørgensen, Roskilde

Mogens Jensen, Holbæk

Andreas Hastrup, Kalundborg

Ditte Rust, Guldborgsund

Bodil Sø, Køge

Simon Østergaard, Greve

Lise Thorsen, Borre

Ketty Hansen, Odsherred

Peter Larsen, Lilleø

Lotte Greve, Lejre

Sune Harild, Ringsted

Lucas Ellegaard, Odsherred

Jens Hansen, Korsør

Jørn Christensen, Holbæk

John Brill Engkebølle, Guldborgsund

Ali Ünsal, Køge

Finn Kjær, Odsherred

Mathilde Heinze, Solrød

Stig Overkær, Slagelse


Liste Æ - Frihedslisten

Mai Ntova, Dianalund

Kent Nielsen, Ringsted

Bente Jilsø, Høng

Marianne Hede, St. Merløse

Lisa Sofia Larsson, Højby

Hasse Jensen, Kalundborg

Dorte E. Jensen, Korsør


Liste Ø - Enhedslisten

Bruno Jerup, Næstved

Carli Hækkerup, Ringsted

Niels Møller, Omø

Birgit Jensen Hamming, St. Merløse

Hanne Holse Christensen, Næstved

Susanne Pahlmann, Greve

Jørgen Randløv Madsen, Kalundborg

Gert Porse, Roskilde

Regine Andreasen, Høng

Christian Tastrup, Særslev

Heidi van den Heijkant Christiansen, Hårlev

Thomas Spange Olsen, Karise

Maher El Youssef, Nykøbing F.

Mona Musse, Ringsted

Cecilie Langvad Oddershede, Greve

Johannes Jacobsen, Køge

Helle Thorsen, Solrød

Birthe Lauridsen, Nakskov

Amalie Petersen, Sidinge

Patrick Wymer, Ejby

Lucia Carriere, Roskilde

Tage Vestergaard, Vordingborg

Helene Gerup, Omø

Mette Gerdøe, Nyråd

Karen Thestrup Clausen, Holbæk

Niels Erik Danielsen, Høng

Susanne S. Tariq, Næstved

Frederik Lerche-Thomsen, Nykøbing F.

Jørgen S. Søndergaard, Hvalsø

Jonas Paludan, Roskilde

Ditte Kroman, Roskilde

Morten Pihl, Stege

Anna Bondo Nielsen, Roskilde

Kristof Lubowiecki, Holeby

Sejer Folke, Hellested

Bente Lerche-Thomsen, Sundby

Jan Jakobsen, Ringsted

Thomas Clausen, Boeslunde

Margrethe Pedersen, Køge

Henrik Kjær, Ringsted

Lone Stæhr, Haslev

Niels Rolskov, Herfølge

Mie Abildgaard Jensen, Herfølge

Rolf Dupont, Lejre

Jeppe Lynge Ravn, Vig


Liste Å - Alternativet

Line Gessø

_

_