Lokalarkiv beder om hjælp til at huske corona-krisen: Skriv dagbog, og tag billeder

I fremtidens historiebøger skal der ikke kun stå, at Mette Frederiksen lukkede Danmark ned. Der skal også være plads til fortællinger om hvordan det påvirkede almindelige borgeres liv og dagligdag.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi lever lige nu i en historisk tid. Netop disse krisedage vil for altid være nogen, som vi vil huske tilbage på. Det er derfor vigtigt, at vi dokumenterer vores hverdag nu, for ellers har vi snart glemt, præcis hvad det er vi gennemlever.

Ordene kommer fra Rødovre Lokalhistorisk Samlings lokalarkivar Marie Drost Aakjær.

Hun opfordrer netop derfor alle borgere i Rødovre til at skrive dagbog og tage billeder af deres hverdag, og sende dem til hende, så de bliver gemt for eftertiden.

- Historien bliver altid først skrevet bagefter, det historiske er sket. Så bliver det hurtigt en gengivelse af, hvad det officielle Danmark gjorde, altså hvordan samfundet lukkede ned, og hvad der skete på de store linier, siger Marie Drost Aakjær.

quote Min kæphest er danskernes hverdag. Jeg vil have at vi husker, hvordan det er at leve i en krisetid

Marie Drost Aakjær

- Min kæphest er danskernes hverdag. Jeg vil have, at vi husker, hvordan det er at leve i en krisetid. Hvordan er folks liv, når de er sendt hjem fra arbejde, når de selv skal undervise deres børn og helst ikke må se andre mennesker. Den hverdag vil jeg have, at vi husker, siger Marie Drost Aakjær.

Som arkivar i Rødovre Lokalhistorisk Samling er hun i første omgang kun interesseret i at dokumentere hverdagen for borgere i Rødovre, men hun håber, at andre lokalhistoriske samlinger vil indsamle hverdagsberetninger på samme måde.

- Det, jeg gerne vil vide, er jo blandt andet, hvad folk tænker og føler i disse dage. Hvordan får de konkret stykket hverdagen sammen, og hvilke både store og små ting bliver de nødt til at aflyse. Alt det som man normalt ville skrive i en dagbog, siger Marie Drost Aakjær.

Inspireret af børnedagbog fra anden verdenskrig

Marie Drost Aakjær er ikke blot inspireret til indsamlingen af borgeres dagbøger og billeder, fordi hun som lokalarkivar går meget op i det lokale liv. Men også fordi et af Rødovre Lokalhistorisk Samling vigtigste værker minder meget om det, hun vil skabe.

- Vi har en fantastisk dagbog fra 2. verdenskrig, som er skrevet af elever i en skoleklasse under besættelsen. Der ser vi altså krigstiden i børnehøjde, og det er nogle helt andre ting de skildrer, end det der normalt står skrevet i historiebøgerne, forklarer Marie Drost Aakjær.

- Det er en fantastisk kilde til viden om samfundet, vi har i den dagbog. At et barn vælger at skrive om en hest, der er faldet i en grøft, siger jo altså meget om, hvordan krigen opleves, og det er de ting, vi skal også skal huske at få med, når vi skriver vores historie, siger Marie Drost Aakjær.

quote Lige nu handler det om, at indsamle historien mens den sker. Hvad det ender ud i, det afhænger af mange ting, blandt andet hvor mange borgere der er villige til at dele deres hverdag med os

Marie Drost Aakjær

Derfor er det også helt almindelige borgere hun især opfordrer til at bidrage med dagbøger og billeder fra deres hverdag her under krisen.

Ved endnu ikke hvordan borgerens historie skal udkomme

Rødovre Lokalhistorisk Samling har endnu ikke noget bud på, hvordan borgernes dagbøger og hverdagsbilleder vil blive videreformidlet i historieskrivningen. Det kan ende som en bog, som en udstilling, i en hjemmeside eller noget helt fjerde.

- Lige nu handler det om, at indsamle historien, mens den sker. Hvad det ender ud i, det afhænger af mange ting, blandt andet hvor mange borgere der er villige til at dele deres hverdag med os, siger lokalarkivar Marie Drost Aakjær, og tilføjer at det måske også kan blive et større værk sammen med andre lokalsamlinger.

- Det bliver helt sikkert noget, vi kan vise frem, så mange kan blive kloge på vores hverdag i en krisetid, siger hun.

Alle borgere i Rødovre, der vil bidrage til historieskrivningen, bedes sende deres dagbøger og hverdagsbilleder til lokalarkivar Marie Drost Aakjær på email-adressen CN20986@rk.dk.Vis mere
20180918-173942-l-1920x1079we.jpg

Snød ældre borgere for millionbeløb. Pris: To års fængsel

Tivoli rødt og hvidt

Efter dansk VM-triumf:
Bygninger lyste op i rødt og hvidt

Vis mere