Trods vaccine: Flere plejehjem ramt af corona-udbrud

Der er konstateret smitte blandt vaccinerede plejehjemsbeboere på flere plejehjem. Virolog påpeger, at vaccinen stadig virker, men at vi fortsat skal huske restriktionerne.

Bedst som man gik og troede, at coronavaccinen er en mirakelkur, der lige så stille får den insisterende virus til at forsvinde, så har det ikke forhindret et nyt smitteudbrud blandt vaccinerede på et plejehjem i Rødovre Kommune.

Det bekræfter kommunen over for TV 2 Lorry.

- Det er utroligt ærgerligt. Vi gør alt, hvad vi kan, for at skabe sikkerhed og tryghed for både beboere og ansatte, siger Allan Pedersen, der er ældrechef i Rødovre Kommune.

Det er Plejehjemmet Ørbygård, der lige nu er ramt af et smitteudbrud.

Smitteudbruddet har også resulteret i, at Styrelsen for Patientsikkerhed udstedt et midlertidigt forbud mod besøg på plejehjemmet.

I alt tre beboere og fire ansatte er testet positive for covid-19. Plejehjemsbeboerne er vaccinerede, men hvorvidt de ansatte er vaccineret, kan kommunen ikke udtale sig om.

Kommunen oplyser til gengæld, at de smittede har milde symptomer, og at alle er i isolation. 

Også et plejehjem i Herlev, der drives af Københavns Kommune, er ramt af smitte. Kommunen bekræfter over for TV 2 Lorry, at der er tale om to vaccinerede beboere, som er testet positive og dermed er smittet med corona. De har ingen symptomer på nuværende tidspunkt. 

Svækket immunsystem 

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, kan der være flere årsager til, at plejehjemsbeboere nu er blevet smittet, selvom de er blevet vaccineret. 

quote Man skal ikke ud og spille fandango bare, fordi man har fået vaccinen, især ikke de ældre.

Allan Randrup Thomas, professor i eksperimentel virologi, Københavns Universite

- Det, der formodentligt er sket, er, at deres immunforsvar ikke har reageret optimalt på vaccinen, og det betyder, at de ikke er i stand til at afvise infektionen.

- Det er klart, at får man først virussen ind på et plejehjem, så er det et relativ tæt og nært miljø, hvor en infektion nemt spreder sig, forklarer han. 

Også tidspunktet for vaccinationen og om alle ansatte er vaccinerede, kan være medvirkende faktorer på smitten.

Vaccinen virker stadig

Han peger dog på, at vaccinen stadig virker, selvom der er smitteudbrud.

- Man skal ikke tænke på, at vaccination er plus/minus infektion, men at der kan være forskellige grader af infektion, siger han og fortsætter: 

- Vaccinen har sådan set virket, for formålet er at beskytte mod indlæggelse og død. Det der er udfordring er, at immunsystemet hos ældre ikke er så godt, som hos yngre, så det giver nogle udfordringer. Men idet forløbet er dæmpet, og de kun har milde symptomer, så peger det på, at den har virket, siger Allan Randrup Thomsen.

Artikel fortsætter under billedet...

Her får plejehjemsbeboer Carl-Einar Jørgensen på Plejecenter Fælledgården andet stik med vaccine fra Pfizer/BioNTech.
Her får plejehjemsbeboer Carl-Einar Jørgensen på Plejecenter Fælledgården andet stik med vaccine fra Pfizer/BioNTech.
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Restriktioner er stadig centrale

Han understreger dog, at vaccinen, der står til at skulle redde os alle, ikke kan gøre det alene, og det er situationen på plejehjemmet Ørbygård et eksempel på.

- Jeg vil sige, at det er lidt mange på det samme sted statistisk, men omvendt har det hele tiden været meldt ud, at vi stadig ikke skal ændre opførsel, bare fordi vi har fået vaccinen. Så man skal ikke ud og spille fandango, når man har fået den - og især ikke de ældre, siger han.

Selvom den store vaccinations-omgang for længst har været forbi på plejehjemmet, så meddeler Rødovre kommune, at de heller ikke på noget tidspunkt har slækket på corona-foranstaltningerne.

- Netop fordi vaccinen ikke dækker 100 procent, har vi hele tiden fortsat brugen af værnemidler på vores plejehjem. På alle plejehjem i Rødovre har vi også fortsat regelmæssige test for covid-19. Vi opfordrer også pårørende til at lade sig teste regelmæssigt, siger Allan Pedersen fra kommunen.

Rødovre Kommune er lige nu blandt de kommuner, der har flest smittede med covid-19. 

Inden for den seneste uges tid er der registreret 220 smittede per 100.000 indbygger. Det viser Statens Serum Institut coronastatistik mandag.

Det skærpede besøgsrestriktioner på Ørbygård gælder indtil den 9. maj 2021, medmindre Styrelsen for Patientsikkerhed ophæver påbuddet eller fastsætter nyt påbud.

Se her hvor mange, der er smittet i din kommune herunder: