Afhopper skaber vrede hos S i Roskilde: Mister flertal i byrådet
Socialdemokratiet i Roskilde Byråd kan ikke længere stemme forslag igennem uden involvering fra andre partier.
Der er ballade i Roskildes Byråd.
Sådan lyder status, efter byrådsmedlem Pierre Kary fra Svogerslev er hoppet ud af Socialdemokratiet.
Det betyder nemlig, at partiet dermed mister sit absolutte flertal på 16 ud af de 31 medlemmer i Roskilde Byråd.
Det meddeler Pierre Kary blandt andet på sin egen Facebook-side.
Forklaringen er, at Pierre Kary er stærkt utilfreds med, at Socialdemokratiet i det seneste budgetforlig sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre gennemfører både stigende grundskatter og betydelige besparelser.
- Jeg mener ikke, at skatteforhøjelser og nedskæringer løser de reelle problemer. Vi i Roskilde betaler rigeligt i skat, og os i byrådet skal bare være bedre til at bruge borgernes penge. Jeg er ikke trådt ind i politik for at gøre borgerne fattigere og give ringere service, siger Pierre Kary til TV 2 Lorry.
Ifølge den nu tidligere socialdemokrat var der andre partier ved budgetforhandlingerne, som var imod skatteforhøjelser - blandt andet Venstre og Det Konservative Folkeparti.
Dem vil han nu holde samtaler med for at høre, om det muligvis er der, han bedst kan føre den politik, han mener er i borgernes interesse.
Pierre Karys skifte er det andet i Roskilde Byråd indenfor kort tid. Den 1. november gik kommunens 2. viceborgmester, Lars-Christian Brask, fra Venstre til Liberal Alliance som partiets første og eneste byrådsmedlem i kommunen.
Mistet flertal får ikke stor effekt
Socialdemokratiets ordfører Gitte Kronbak Nielsen kalder hans udmelding af partiet og dermed byrådsgruppen for ærgerlig.
- Vi synes, at Pierre har gjort en rigtig god indsats. Han har været meget lokalt forankret i Svorgerslev, og der har han bestemt fået nogle ting til at ske, siger Gitte Kronbak Nielsen til TV 2 Lorry.
Hun tror ikke, at det mistede flertal i byrådet kommer til at have den store effekt fremadrettet.
- Vi kan ikke stemme noget igennem selv, men det har vi også kun gjort en gang indtil nu siden sidste kommunalvalg. Det betyder selvfølgelig, at vi skal ud at finde et flertal, men det har vi også gjort de andre gange. Vi søger som udgangspunkt de brede forlig, siger Gitte Kronbak Nielsen.
Strid om Kary's mandat
At Pierre Kary nu overvejer, om han kan fortsætte i et andet parti, er Socialdemokraterne i Roskilde Kommune dog langt fra tilfredse med.
Med et nyt parti i ryggen kan Pierre Kary nemlig fortsætte i byrådet, skriver partiet på Facebook.
Pierre Kary blev valgt ind i Roskilde byråd for Socialdemokraterne i 2017 med 217 personlige stemmer. Ifølge partiet skal man have godt 1400 personlige stemmer for at blive valgt.
Når Pierre Kary alligevel kom ind i byrådet, skyldes det tidligere borgmester Joy Mogensen, der med sine mange personlige stemmer trak Pierre Kary med ind i byrådet.
- De godt 1400 socialdemokratiske stemmer hiver Pierre nu over i et andet parti. Med et andet udgangspunkt og ideologi. Det er simpelthen ikke i orden, Pierre Kary. Du bør træde ud af byrådet og give dit mandat til suppleanten. Det vil de, der stemte socialdemokratisk ved sidste kommunevalg være tilfredse med. Og du vil kunne holde ud at se dig selv i spejlet, lyder det på Facebook-siden Socialdemokraterne i Roskilde Kommune.
Det scenarie kommer dog ikke til at ske, fortæller Pierre Kary. Ifølge ham er det partiet, der har udtænkt en retning, som ikke var en del af aftalen fra starten.
- Det var aldrig en del af vores valgkamp i 2017, at vi skulle lave nedskæringer og ringere servicetilbud til borgerne. Vi skulle ikke i den retning. Jeg fortsætter, og jeg har stadig en kæmpe passion for Roskilde, og vil kæmpe videre for borgerne i kommunen, siger Pierre Kary til TV 2 Lorry.
Mest fair at mandat bliver i partiet
Gitte Kronbak Nielsen kan ikke sige, hvad de andre medlemmer i den socialdemokratiske gruppe tænker om sagen. Men hun synes, det er naturligt, at når man er valgt på et mandat, så afleverer man det også, hvis man skulle gå ud.
- Jeg tror, de fleste vil sige, at det er fair, at det bliver i partiet. Det er jo socialdemokrater der har stemt på Joy, eller nogen der billiger den retningen, vi har lagt for vores kommune, og nu får de så noget andet.
Man kan vel også argumentere for at i kommunalpolitik, der er stemmerne meget personbåret?
- Det er det bestemt. Men det ændrer ikke ved, at de er givet til Socialdemokratiet, og det vil sige, at når et medlem tager det med et andet sted hen, så får man noget andet, end det man troede, siger Gitte Kronbak Nielsen.