Helle så enestående bedrift på tv og tog så en rask beslutning

Dansk Tour-succes til Cecilie Uttrup Ludwig fik Helle Jeanty Hemsø Jensen til at støve den gamle racercykel af. Og hun er langtfra den eneste kvinde på landevejene for tiden. Tirsdag blev den første udgave af Tour of Scandinavia skudt i gang med 1. etape fra Kongens Nytorv i København til Helsingør.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

36-årige Helle Jeanty Hemsø Jensen fra Roskilde sad denne onsdag i juli som naglet fast til tv-skærmen.

Det hun så var et stykke dansk idrætshistorie. Cecilie Uttrup Ludwig iklædt Dannebrog vred og sled sig selv og cyklen til spurtsejr på 3. etape af Tour de France Femmes - kvindernes genoplivede pendant til mændenes franske rundtur. Og det endda med flere cykellængder til den levende hollandske cykellegende Marianne Vos.

Efterfølgende gav Cecilie Uttrup Ludwig et tv-interview fuld af tårer og smil. Hjemme i Roskilde sendte Helle Jeanty Hemsø Jensen i de følgende dage kærlige blikke til den racercykel, der i de senere år havde samlet mere støv end sveddråber.

Racercyklen blev oprindeligt købt i 2012, men blev mere eller mindre parkeret permanent, da der kom småbørn til.

- Cecilie Uttrup Ludwigs sejr giver da noget blod på tanden, motivation og noget søstersolidaritet. Det har helt sikkert været medvirkende til, at jeg har fundet cyklen frem igen, siger Helle Jeanty Hemsø Jensen til TV 2 Lorry.

- Vi snakker altid om, at det kribler med mænd i lycra på landevejene, når vi rammer Tour de France-sæsonen. Det er måske lidt det samme, der sker nu med kvinder på landevejene, siger Helle Jeanty Hemsø Jensen, der til daglig arbejder som administrativ medarbejder i en bank.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Helle Jeanty Hemsø Jensens cykel var kun blevet brugt en smule til at køre hometrainer under coronakrisen.
Helle Jeanty Hemsø Jensens cykel var kun blevet brugt en smule til at køre hometrainer under coronakrisen.
Foto: TV 2 Lorry

Momentum for kvindecykling

Og der er da tilsyneladende også et helt særligt momentum for kvindecykling i Danmark for tiden.

Tirsdag blev den første udgave af det helt nye løb fra allerøverste hylde Tour of Scandinavia skudt i gang med 1. etape fra Kongens Nytorv i København til Helsingør. De følgende etaper går gennem Sverige og Norge.

quote - Cecilie Uttrup Ludwigs sejr giver da noget blod på tanden, motivation og noget søstersolidaritet

Helle Jeanty Hemsø Jensen

Her er netop Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ - SUEZ - Futuroscope) fra Herlev og den tidligere verdensmester fra Tårnby, Amalie Dideriksen (Trek - Segafredo), til start sammen med internationale topnavne som Marianne Vos (Team Jumbo-Visma) og Demi Vollering (Team SD Worx).

(Se billeder fra starten af Tour of Scandinavia på Kongens Nytorv i galleriet herunder - artiklen fortsætter på den anden side.)

Samtidig viser det sig, at færre og færre mænd springer på den tohjulede for at trampe pedaler på landeveje og skovstier i klubregi i hovedstadsområdet. Omvendt ser cykelklubberne ud til at holde på de kvindelige medlemmer.

Danmarks Statistik har således opgjort antallet af medlemmer i cykelklubberne siden 2014. Siden dengang er antallet af mandlige medlemmer i hovedstadsområdet faldet med 5,44 procent - kvinderne har oplevet en svag stigning på 1,82 procent. Således er 3.852 kvinder i dag medlemmer af cykelklubber i hovedstadsområdet. 

Privat Facebook-gruppe boomer

Derudover ser der ud til at være et stort antal kvinder som arrangerer cykelture i fællesskab gennem Facebook-grupper.

I slutningen af juli måned kunne Politiken fortælle, at omkring 500 kvinder siden marts måned er blevet medlemmer af Facebook-gruppen Cranks&Coffee - WOMEN, som arrangerer ture for kvinder i hovedstadsområdet. Siden omtalen er gruppens medlemsskare på to uger vokset til mere end 1.100.

Og det er i netop denne gruppe, at også Helle Jeanty Hemsø Jensen har engageret sig. Hun har helt konkret skrevet følgende:

“Hej alle ☀️ Er der mon nogen, som cykler i Roskilde området? Raceren har længe holdt stille, men nu er det vist tid igen 🙂 jeg mangler blot nogle at cykle sammen med i ny og næ 🤗🚴🏼‍♀️”

- Facebook-gruppen giver mulighed for at komme ud at cykle med ligesindede, uden at man behøver at melde sig ind i en klub. Det er ikke, fordi det ville være forfærdeligt at cykle med mænd, men det virker mere oplagt at cykle med kvinder, fordi man har noget fysik til fælles, og at man kan spejle sig lidt mere i andre kvinder, siger Helle Jeanty Hemsø Jensen.

quote Der er bare noget helt særligt ved at cykle. Det er en kontinuerlighed og det lange stræk. Det er mit frirum til at få en pause

Helle Jeanty Hemsø Jensen

Facebook-gruppen Cranks&Coffee - WOMEN udspringer af cykelcaféen Cranks&Coffee, der ligger i Klampenborg. Helle Jeanty Hemsø Jensen kunne godt forestille sig at deltage i sociale aktiviteter og cykelture arrangeret af Facebook-gruppen - selvom hun bor i Roskilde.

- Det er ikke værre, end at man kan cykle til København eller tage toget.

- For der er bare noget helt særligt ved at cykle. Det er en kontinuerlighed og det lange stræk. Det er mit frirum til at få en pause, siger Helle Jeanty Hemsø Jensen.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Remabanden sociale medier TikTok butiksmedarbejder butiksarbejde fritidsjob ungarbejder Rema 1000 Hillerød købmand

Chefen var ikke fan af idéen: Nu følger 58.000 med i drengenes sjove videoer

elcykler

Kommune bruges i svindelnummer: Nu advarer politiet

Vis mere