Stor affaldsbrand i Roskilde kan i værste fald vare flere måneder

En brand af lignende omfang som den ved Solum i Roskilde ses sjældent i Danmark. Der kan i værste fald gå meget længe, før branden kan slukkes, oplyser beredskab.

Borgere i Roskilde og omegn skal muligvis vænne sig til at have en bunke affald i flammer i deres nabolag det næste lange stykke tid.

For en slukning af affaldsbranden ved virksomheden Solum i Roskilde, som opstod i weekenden, kan i værste fald have meget lange udsigter.

Det skyldes, at brandens omfang og størrelse er enestående i danske sammenhænge, forklarer Bo Jensen, der er operativ leder ved Roskilde Brandvæsen.

quote Der er eksempler fra brande andre steder i Europa, hvor lignende oplag har brændt i flere måneder

Bo Jensen, operativ leder ved Roskilde Brandvæsen

- Vi vurderer løbende, hvordan vi har mulighed for at slukke branden, men størrelsen er en stor udfordring. Det er ikke første gang i Danmark, at en affaldsbunke brænder, men det er første gang i Danmark, at så meget brænder, siger han til TV 2 Lorry.

Kan tage måneder

Derfor har brandvæsenet i Roskilde tilkaldt hjælp fra Beredskabsstyrelsens førende ekspert i naturbrande – for reelt set kan branden hos Solum sidestilles med sådan én, fortæller den operative leder.

Eksperten rådgiver nu Roskilde Brandvæsen i mulighederne for at takle affaldsbranden. Ikke mindst konsekvenserne ved ikke at slukke branden, rådgives der også omkring.

- Lige nu ved vi ikke, hvor længe det fortsat skal brænde derude endnu. Det kan være en uge endnu, men det kan også være en måned endnu. Vi ved det ikke. Der er eksempler fra brande andre steder i Europa, hvor lignende oplag har brændt i flere måneder, siger Bo Jensen til TV 2 Lorry.

- Derfor kan vi på nuværende tidspunkt blot kategorisere det som en "langvarig indsats", siger han.

700 grader varm kerne

Problemet er, at kernen af den brændende bunke er umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler.

- Der er over 700 grader inde i midten af bunken, og vi har ingen slukningsmidler, der kan nå ind. Vand vil simpelthen fordampe, og skum kan heller ikke nå ind, hvor der er varmest. Vi lavede en test på et hjørne, hvor vi hældte vand på – og det brændte igen efter to minutter, fordi det er så varmt. Så lige nu er der ikke rigtig nogen løsninger andet end at inddæmme den, siger Bo Jensen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Her ses billeder fra lørdag nat, hvor brandvæsenet slog de store flammer ned.
Her ses billeder fra lørdag nat, hvor brandvæsenet slog de store flammer ned.
Foto: Presse-fotos.dk

Affaldshåndteringsvirksomheden Solum har lige nu vagtsat personale i døgndrift til at holde øje med branden og ved hjælp af en gravemaskine sørge for, at branden ikke breder sig til andre bunker.

Oplaget, som der er gået ild i, er ”knastørt haveffald, som hr. og fru. Danmark har afleveret om lørdagen på genbrugspladsen”, forklarer Bo Jensen fra Roskilde Brandvæsen.

Heldigvis ser vind- og vejrforholdene fordelagtige ud, forklarer den operative leder. Det er med til at mindske røg- og luftgener for beboere i området.

- Men jeg bor selv i nærheden, og man kan da godt lugte røgen, siger Bo Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik