Borgmester har fået nok: ”Umenneskeligt at behandle flygtninge sådan her i Danmark”

Ann Sofie Orth(K), der er borgmester i Rudersdal, mener vi både behandler ukrainske flygtninge uværdigt og ineffektivt. Nu kommer hun med et opråb til regeringen.

Opdatering
Artiklen er fredag klokken 10.01 opdateret med svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Når ukrainske flygtninge skal have opholds- eller arbejdstilladelse i Danmark, skal det behandles centralt enten i Næstved, Odense eller Aalborg hos Udlændingestyrelsen. Her skal ukrainske flygtninge blandt andet have taget fingeraftryk. 

Men de ukrainske flygtninge befinder sig i forskellige kommuner. Kommuner, der samtidig bærer et ansvar for at booke tid til den enkeltes sagsbehandling hos Udlændingestyrelsen. Det betyder, at de ukrainske flygtninge bliver transporteret frem og tilbage og retur igen, når sagerne skal behandles. 

Det får nu Ann Sofie Orth(K), der er borgmester i Rudersdal op i det røde felt. Hun mener ganske enkelt, at vi behandler de ukrainske flygtninge både uværdigt og ineffektivt.

- Jeg synes, det er fuldstændig unødvendigt bureaukrati, og jeg er ikke groet så fast på mit nye borgmesterkontor endnu, at jeg ikke kan behandle sagerne her fra mit kontor. De her flygtninge er her jo allerede, siger Ann Sofie Orth til TV 2 Lorry.

Hun mener, at det er en umenneskelig måde at behandle flygtninge på, der i forvejen har både stressende og traumatiserende oplevelser med i bagagen. Og så mener hun også, at den nuværende løsning skaber markante flaskehalsproblemer, som kun synes at blive større dag for dag.

- På lørdag sender vi 22 ukrainske flygtninge til Næstved, hvor de får ansøgt om deres opholds- og arbejdstilladelser. De næste ledige tider var torsdag morgen den 2. april, men tiderne forsvinder time for time, siger Ann Sofie Orth.

Kommunerne må med den nuværende hjemmel i hånden kun sørge for logi og forplejning, og det mener borgmesteren ikke kan være rigtigt.

- De her mennesker befinder sig i et vakuum. Det går simpelthen ikke hurtigt nok med at få givet dem opholdsgrundlaget, og løsningen med at transportere sårbare medmennesker på tværs af landet er både uværdig og ineffektiv, siger Ann Sofie Orth.

Hun er ikke sikker på, om Udlændingestyrelsen overhovedet er gearet til at håndtere en opgave af de nuværende dimensioner, og om det ikke vil være mere hensigtsmæssigt at lade kommunerne hjælpe med at varetage opgaven.

- I kommunerne er vi vante med at optage personlige papirer i forbindelse med pasbehandling. Vi kan håndtere biometri, og vi har i forvejen kontakt til og oplysninger på de ukrainske flygtninge, som er indkvarteret i kommunen. Jeg vil derfor indtrængende opfordre politikerne på Christiansborg og Udlændingestyrelsen til at genoverveje løsningen og gerne hurtigst muligt. Jeg stiller gerne mit eget kontor til rådighed, hvis ukrainske flygtninge, som er indkvarteret i Rudersdal, skal have behandlet deres sag, siger Ann Sofie Orth.

Ingen planer om at ændre regler

I et svar til Udlændinge- og Integrationsudvalget fra den 15. marts forholder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sig til, om kommunerne selv kan få lov til at tage fingeraftryk af ukrainske flygtninge. 

Han svarer: 

"Det er en forudsætning, at oplysningerne om biometrioptag registreres i et centralt register, der føres af Udlændinge- og Integrationsministeriet, Udlændingestyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Der er derfor for nuværende ingen planer om at ændre på, at Udlændingestyrelsen som udgangspunkt forestår håndteringen af biometrioptag." 

Regeringen meldte indledningsvist ud, at omkring 20.000 ukrainere ville flygte fra den russiske invasion af hjemlandet til Danmark.

Torsdag sagde Mattias Tesfaye dog, at regeringen nu forventer, at der kan komme "markant flere" end de 20.000.

Udlændingestyrelsen oplyser fredag formiddag, at antallet af steder, hvor ukrainere kan få taget fingeraftryk i forbindelse med ansøgning om opholdstilladelse, stiger fra fire til seks på tirsdag.

Her åbnes der for henvendelser i Valby og endnu et Aarhus. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik