Patrick ville aldrig tage heroin som sin far – alligevel var det der, han endte

Der blev festet med alkohol og stoffer, men én ting ville Patrick Krüger Lorentzen ikke tage, og det var heroin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Patrick Kryger Lorentzen gav den max gas. Han festede og tog stoffer. Men livet i overhalingsbanen har kostet ham dyrt.

Der står en fin oval bygning på Enghave Plads. Det er faktisk bare en toiletbygning, men den er smukt designet - en aflang lille bygning dækket af metalplader og med runde ender. Indeni er der slet ikke smukt.

- Så snart jeg havde fået fat i mine stoffer inde på Istedgade, så tog jeg toget ét stop, og skyndte mig herind for at ryge. Der var ikke tid til at tage hjem, jeg skulle bare have det med det samme, fortæller Patrick Krüger Lorentzen.

Han peger på et hjørne på gulvet på det uhumske og overtegnede toilet.

- Det var her i hjørnet, jeg sad. Ja, det er jo ikke særlig lækkert, men det tænker man ikke på, når man er afhængig af stoffer, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Der er ingen tvivl om, at stofmisbrugere stadig bruger toilettet på Enghave Plads til at fixe.
Foto: Casper Dalgård/TV2 Kosmopol

På væggen hænger en lille metalboks til kanyler. Af en eller anden grund er den ikke låst, og da Patrick slår på den falder lågen ned og åbenbarer indholdet - tre kanyler med blodrester fra stofmisbrugere, der har brugt dem til at fixe - altså skyde deres stoffer ind i blodårene. 

Selv om Patrick normalt holdt sig til at ryge sin heroin, har han også enkelte gange brugt kanyler.

- Det er jo sket, og det er bestemt ikke noget, jeg er stolt af, siger han.

I dag er Patrick Kryger Lorentzen guide hos organisationen Gadens Stemmer. Her viser han publikum rundt på Vesterbro, fortæller om sit eget livs største lavpunkter – og viser en side af København, som de færreste ser. 

TV 2 Kosmopol har fulgt flere af guiderne fra Gadens Stemmer, der hver især har levet som stofmisbrugere eller hjemløse, men nu er på vej ud på den anden side - til et bedre liv.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Der er ikke særlig pænt eller lækkert på det offentlige toilet på Enghave Plads i København.
Foto: Casper Dalgård/TV2 Kosmopol

Mistede far som barn

Patrick Kryger Lorentzen var kun tre år gammel, da hans mor flyttede fra hans far. Faren var nemlig stofmisbruger.

- Hun ville skilles, fordi han tog for mange stoffer og drak for meget, og min mor var helt modsat, fortæller Patrick.

I de kommende år så Patrick ikke meget til faren, bortset fra når han en sjælden gang imellem dukkede op ved deres hjem i påvirket tilstand og krævede at se sine to børn – Patrick og storesøsteren. Eller når han efterlod en besked på telefonsvareren.

- Så bandede og svovlede han til min mor. Han ville fandeme se sine børn, og hun kunne ikke nægte ham at se det, og alt muligt i den dur. Mange bandeord, husker Patrick.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Da Patrick var 10 år gammel døde hans far af en overdosis, men på det tidspunkt havde Patrick så stor vrede mod ham, at han ikke engang ville med til begravelsen, og han havde brændt de fleste af de billeder, han havde af ham.

- Jeg kunne ikke forstå ham. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor han valgte stofferne frem for sine børn, siger Patrick.

Selv var Patrick tidligt i gang med misbrug af stoffer. Først var det hash, og det gav ham en fantastisk fornemmelse af at blive fri for alle de tanker, som hans hoved var fyldt af, og den uro, der senere viste sig at skyldes ADHD.

Men snart var det også amfetamin og kokain, og da han nåede op i tyverne, kom flere andre stoffer til – ikke mindst når han gik i byen med sine venner, eller rejste til Tyskland og Holland for at deltage i technofester.

- Vi festede hver weekend. Det var jo altid med stoffer, og det var altid til den lyse morgen. Man gik ikke i seng, man gik bare kold, siger han.

Min familie har altid støtte mig, så hvorfor jeg skulle have den tanke, at de ikke ville gøre det, det skammer jeg mig over, at jeg ikke stolede på.

— Patrick

Ville ikke tage heroin

Kun heroinen rørte han ikke, for han havde jo haft en far, der var død af netop det. Men livet med fester, diskoteker, alkohol og stoffer blev alligevel for meget. 

Da Patrick blev 28, var han helt ude på kanten. Så tæt på, at hans venner valgte at køre ham til Psykiatrisk Center Amager. Her blev han indlagt i fem uger.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det var her i det psykiatriske center på Digevej, at Patrick boede i fem uger, mens han arbejdede på at komme ud af sit misbrug.
Foto: Casper Dalgård/TV2 Kosmopol

TV 2 Kosmopol går en tur med Patrick ved centeret på Digevej på Amager. Et lavt byggeri lige ved metrobanen mod Vestamager. På bagsiden ud mod vejen kan man se de høje hegn, der omkranser udearealerne for de indlagte. Det var også her, Patrick havde sine gårdture, i de fem uger han boede på centeret.

- De fortalte mig, at jeg havde været uger fra at dø. De gav mig også nogle behandlinger, hvor man fik en sprøjte i ballen, fordi jeg var i overhængende risiko for at blive dement og lam i kroppen, fortæller han.

En ny start, der gik galt

På det psykiatriske center fik han også en ny ven, og da han kom ud derfra, troede familie og venner, at han var kommet ovenpå igen.

Desværre var det ikke hele sandheden, for selv om han var flyttet ind i en lejlighed med sin nye ven og virkede rolig og overskudsagtig, så faldt han i igen, og denne gang var det netop heroinen, der blev det altoverskyggende rusmiddel.

- Jeg mødte nogen, der røg heroin, og det vidste jeg slet ikke, at man kunne. Så jeg prøvede det, og det smagte meget godt. Og så gav det mig den ro, som en ADHD-pille nok burde have givet mig.

Igennem cirka fem år lykkedes det faktisk Patrick at holde heroinmisbruget skjult. Den dæmpede hans tankemylder og hjalp ham med at sove om aftenen. Men til sidst gik det alligevel helt galt, han mistede sin lejlighed, han skyldte rigtig mange penge væk, og han var blevet voldsomt afhængig.

- Jeg kunne simpelthen ikke overskue det. Jeg var bange for, at jeg virkelig skulle leve som en hjemløs på gaden, og jeg havde også svigtet min familie, siger han.

Mistede håbet

Derfor forsøgte han at tage sit liv med piller. Men han var heldig.

En veninde ringede til ham, kort efter han havde spist en stor dosis piller. Hun kunne høre, at der var noget galt og tilkaldte politiet. Selv kan Patrick ikke huske ret meget andet, end at han vågnede på Bispebjerg Hospital og ikke kunne bevæge sig i fire dage.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvis du har tanker om selvmord

Hvis du har tanker om selvmord, eller kender nogen, der har det, så kontakt Livslinien på telefon: 70 201 201 eller på livslinien.dk.

- Det skammer jeg mig helt vildt over i dag, for man kan altid komme videre, man kan altid få løst sine problemer. Min familie har altid støttet mig, så hvorfor skulle jeg have den tanke, at de ikke ville gøre det? Det skammer jeg mig over, at jeg ikke stolede på.

Har tilgivet sin far

I dag har Patrick igen fået lyst til livet. 

For et halvt år siden begyndte han at arbejde for organisationen Gadens Stemmer, hvor han er guide og viser publikum rundt på Vesterbro, hvor de kan se en anden side af København.

 Samtidig drømmer han om at kunne hjælpe unge mennesker, der er på vej ud i problemer.

- Nu har jeg fået så meget hjælp, så det er på tide, at jeg giver noget igen, siger han.

Og i dag har han tilgivet sin far.

- I dag kan jeg meget bedre forstå, hvad det er, stofferne gør ved dig. Og selv om det var så forkert, når han kom til vores hus og råbte på os, så handlede det jo også bare om, at han var en far, der gerne ville se sine børn, siger Patrick.

Selv er Patrick i dag i misbrugsbehandling og får substitutionsmedicin. Han har fået bugt med sidemisbruget og risikoen for overdosis. Så selv om hans liv på flere måder kom til at minde om farens, er der ingen udsigt til, at det kommer til at ende på samme måde.

Link kopieret!

Seneste nyt

Kommune melder ud: Tusindvis af brændeovne af skrottes

Foto: Mads Jensen / Scanpix

Tusindvis af brændeovne i landets to største byer skal skrottes eller udskiftes.

Det er beskeden i både Københavns og Aarhus kommuner til ejere af brændeovne, der er installeret før 1. juni 2008.

Dem er der cirka 6000 af i Aarhus og cirka 3000 af i Københavns Kommune, fremgår det af pressemeddelelser fra de to kommuner.

Landets kommuner har siden 1. juli 2023 haft mulighed for at forbyde ældre brændeovne i områder med fjernvarme.

Det skyldes, at ældre brændeovne forurener mere end nyere modeller.

Link kopieret!

Politi fandt bombelignende genstand

Foto: Sebastian Andersen Holm/TV 2 Kosmopol

Der blev torsdag eftermiddag tilkaldt bomberyddere til Gladsaxe Ringvej, da der blev fundet en bombelignende genstand i en udgravning.

Det skriver Københavns Vestegns Politi på X.

Genstanden viste sig ikke at være farlig, og alle afspærringer er derfor blevet ophævet.

Link kopieret!

Sneboldkamp udløser bøder til fodboldklubber

Det koster både AGF og CN Nordsjælland en bøde på 5000 kroner, at deres tilhængere under en kamp 22. november kastede med snebolde.

Det oplyser Fodboldens Disciplinærinstans i en kendelse torsdag. I alt blev der kastet fire snebolde – to fra hver lejr.

Link kopieret!

40-årig stukket i maven af indbrudstyv

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

Onsdag aften kort før midnat blev en 40-årig mand fra Fredensborg overfaldet af en indbrudstyv.

Kort forinden havde den 40-årige overrasket to indbrudstyve, som stak af fra Kobbervej i Espærgærde.

Men, den ene vendte tilbage, og da den 40-årige opdagede tyven, forsøgte han at tilbageholde ham. Det fik tyven til at trække en kniv og stikke den 40-årige mand i maven. Ud fra oplysninger i sagen, kom han ikke alvorligt til skade.

Tyven flygtede herefter fra stedet i retning mod et grønt område. Nordsjællands Politi har ikke flere oplysninger i sagen.

Link kopieret!

FCK-profil håber at være tilbage efter jul

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En knæskade har holdt FC Københavns Rasmus Falk ude af spillet et godt stykke tid nu.

Men, torsdag siger han til blandt andet Bold.dk, at han satser på at vende tilbage, når FC København begynder opstarten til forårssæsonen. 

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at være klar så hurtigt som muligt. Jeg savner det helt vildt, fortæller Rasmus Falk.

FCK har fire kampe tilbage i år. To gange skal FCK møde Kolding i Oddset Pokalen, mens holdet tørner sammen med Hearts og SK Rapid i Conference League. 

Link kopieret!

Forbund vil gøre cykler gratis i letbane

Med mindre end et år til åbningen af Hovedstadens Letbane opfordrer Cyklistforbundet til, at cykler kan tages gratis med i letbanen. Det vil ikke alene gavne cyklister, men også fremme brugen af kollektiv transport i Hovedstadsområdet, skriver Cyklistforbundet i en pressemeddelelse.

- Med gratis cykelmedtagning kan letbanen blive en nøgleaktør i at skabe en grøn og sammenhængende transportinfrastruktur i Hovedstadsområdet, siger direktør i Cyklistforbund Kenneth Øhrberg Krag.

Link kopieret!

Arla tilbagekalder dessert efter fund af mug

Arla Foods tilbagekalder nu et parti ”Protino syrnet mælkedessert” med smagene rabarber/vanilje og æble/kanel. Der er nemlig fundet mug i pakkerne, lyder det i en pressemeddelelse.

Der er tale om desserter produceret på Hobro Mejeri 8. november 2024 og har ”bedst før”-dato 23. december 2024. Desserterne skal enten kasseres eller leveres tilbage, hvor de er købt.

Link kopieret!

Ekstremt sjældne og dyre dråber kommer under hammeren

Vin på auktion
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Det er nok de færreste, der har 300.000-400.000 kroner på budgettet til vin, selvom man elsker et glas i ny og næ.

Men store vinelskere og samlere kan i dag få mulighed for at sikre sig ikke bare én men hele otte flasker af den ekstremt sjældne bordeauxvin, Château Cheval Blanc 1947, som kommer på Bruun Rasmussens Onlineauktion.

- Château Cheval Blanc 1947 er eksemplet på en vin, der har opnået nærmest kultstatus blandt samlere. Den indkapsler en helt særlig periode i Bordeaux’ vinhistorie og er håndværksmæssigt umulig at reproducere. Fordi årgangen blev fremstillet for over 70 år siden, er der meget få flasker tilbage, hvilket gør den ekstremt sjælden, fortæller specialist og afdelingsleder for vin hos Bruun Rasmussen, Thomas Rosendahl Andersen i en pressemedelelse.

Link kopieret!

Kig op på himlen på mandag

Du kan nok ikke undgå at høre, når svenske og danske kampfly går sammen om at passere Danmark i en juletræsflyvning på mandag.

Det er Bleking Flyflåde, der sammen med danske F-16 fly deltager i formationen, som altså mandag den 9. december kan ses på himlen, når de passerer det sydøstlige Sjælland og København med kurs over Nordsjælland.

Starten går klokken 13.30, og det gælder om at holde sig til i god tid, for det går stærkt, når flyene kommer forbi i juletræsformation. "W" på kortet markerer steder, hvor formationen vil være synlig.

Foto:
Link kopieret!

Robert Hansen er blevet varetægtsfængslet

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skuespiller Robert Hansen varetægtsfængsles indtil 13. december for en sigtelse om grov vold mod en kvinde, har Retten på Frederiksberg afgjort torsdag formiddag.

Robert Hansen er sigtet for tre tilfælde af vold eller grov vold:

Første forhold skal være sket 26. november, hvor han er sigtet for et "legemesangreb af særlig rå eller farlig karakter".

Sigtelsen lyder på, at han skal have slået en kvinde i hovedet og på ballen, snittet hende med en kniv i ballen samt banket hendes hoved ned i gulvet – med skader til følge.

Andet forhold skal være sket 2. december på et ukendt tidspunkt, hvor Robert Hansen er sigtet for at have taget fat i samme kvindes hår, kastet hende ned på jorden og sparket hende på hoften med skader til følge.

Det tredje forhold, som Robert Hansen er sigtet for, skal være sket i går onsdag 4. december.

Her er Robert Hansen sigtet for at have taget fat om samme kvindes hoved og have rusket det i cirka et minut samt have spyttet hende i hovedet.

Det vides ikke, om Robert Hansen ønsker at kære kendelsen.

Grundlovsforhøret foregik for lukkede døre. Varetægtsfængslingen er derfor sket in absentia, da Robert Hansen er indlagt på hospitalet. Det betyder, at når Robert Hansen udskrives, så skal han igen fremstilles i grundlovsforhør.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google