Populært museum får dødsdom: Står til lukning

På trods af stigende besøgstal har politikere i Rudersdal besluttet at sløjfe støtten til kommunens eneste kunstmuseum.

Nordsjælland står til at blive et kunstmuseum fattigere.

For på trods af stigende antal solgte billetter – og et forventet besøgstal på 45.000 i år – så ser det ud til, at kunstmuseet Gl. Holtegaard i Holte, vil være nødt til at lukke ved udgangen af 2024.

Der er nemlig ikke blevet sat en eneste krone af til museet i det kommende budget for Rudersdal Kommune – og det er en dødsdom, mener bestyrelsesformand Jens Ive.

- Kommunalbestyrelsen har siden 2016 vidst, at midlerne var på vej til at slippe op. Så det var et spørgsmål om at give et driftstilskud, eller om kunsthallen skal lukkes, siger Jens Ive, der udover at være formand for bestyrelsen, også er tidligere borgmester og nuværende medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre.

Museet har økonomi til resten af 2023 og 2024, men derefter vil Gl. Holtegaard skulle sælges og kunsthallen lukke, siger Jens Ive til TV 2 Kosmopol.

Hvis det sker, vil kommunens miste sit eneste kunstmuseum, og det vil være et stort tab:

- Det tager en nat at rive ned i et budgetforlig, men har taget ti år at bygge en kunsthal op, der er i toppen i hovedstadsområdet, siger Jens Ive og tilføjer:

- Og for medarbejderne må det være et stort chok og skuffelse.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Frederik Næblerød udstilling Gl. Holtegaard kunstmuseum kunst museum
Den danske kunstner Frederik Næblerød er aktuel med en udstilling på Gl. Holtegaard.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Venstre er med i budgettet

Venstre, Jens Ives eget parti, har sammen med De Konservative, Radikale, Enhedslisten, Lokallisten og løsgænger Julie Quass stået for budgettet - og dermed den dystre fremtidsudsigt for Gl. Holtegaard.

Har Venstre gjort nok for at bevare kunsthallen?

- Jeg ved, at de kæmpede til langt ud på natten, men det var tydeligt, at der ikke var nok støtte. Så det var et spørgsmål om, hvorvidt resten skulle smides over bord for at holde på kunsthallen.

- Vi må bare indse, at der er et flertal lige nu, der ikke bryder sig om kunsthaller.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Gl. Holtegaard barokhave kunstmuseum museum kunst
Gl. Holtegaards barokhave blev i starten af 00’erne genskabt og fylder i dag mere 30.000 m2.
Foto: Bjørn Pierri Enevoldsen

I budgetteksten står der, at Gl. Holtegaards tilhørende barokhave skal overtages af kommunen og fortsat være åben og gratis for offentligheden. 

Nabokommuner støtter

Ifølge Ive ansøgte Gl. Holtegaard om et tilskud på 2,4 millioner om året, der skulle dække driften af kunsthallen. Og det er det samme – eller mindre - end hvad nabokommunerne giver til deres lokale kunstmuseer.

Gentofte Kommune giver knap 2,5 millioner til Øregaard Museum, Fredensborg giver fire millioner kroner til Nivaagaards Samlingerne og Frederikssund støtter også Willumsens Museum med et driftstilskud, og byrådet vedtog sidste år at give 41,2 millioner kroner til at finansiere en ombygning.

Og netop finansiering fra lokalmiljøet er vigtigt, når et kunstmuseum skal søge penge fra fonde.

- Mange eksterne fonde ønsker en lokal opbakning, før de sætter deres midler i spil. Så vi er dårligere stillet.

Jens Ive har dog stadig et spinkelt håb om at Gl. Holtegaards fremtid kan reddes.

- Der bliver arbejdet på højtryk på at begynde en dialog med fonde og om national opbakning. Det er jo lykkedes andre steder at få nationalt tilskud, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik