Barsebäck er væk, men Sverige ønsker nye a-kraftværker. Og de kan placeres tæt på hovedstaden

Med et nyt lovforslag ønsker den svenske regering at udvide landets brug af atomkraft og bygge nye atomkraftværker. Ifølge en ekspert kan de potentielle nye atomkraftværker ende, hvor de gamle kraftværker lå - og dermed tæt på Danmark.

Siden 2005 har det meget omtalte Barsebäck-værk, der ligger bare 20 kilometer fra København langs Sveriges kyst, været lukket, og nedrivningen af det er fortsat i gang. 

Men snart kan man fra den danske side af Øresund skulle forberede sig på en fremtid med nye, aktive svenske atomkraftværker tæt på landets grænse.

Den svenske regering ledet af statsminister Ulf Kristersson fra Moderaterna ønsker nemlig at skrue op for brugen af atomkraft i Sverige allerede fra næste år gennem et nyt lovforslag.

Sker det, kan de potentielt fremtidige atomkræftværker ifølge en ekspert ende tæt på Danmark ligesom det nu lukkede Barsebäck-værk.

"Vi har et alvorligt problem i Sverige."

Den nuværende svenske regering har længe været åbne om deres ønske om mere atomkraft.

Tilbage i oktober 2022 lød det sådan her fra Sveriges energi- og erhvervsminister, Ebba Busch fra Kristendemokraterna, i et interview med det svenske statsmedie SVT, hvor emnet var regeringens ønske om mere atomkraft:

- Vi har et alvorligt problem i Sverige. Vi har ikke strøm nok, hvor det er nødvendigt, når det er nødvendigt.

Hvis Danmark protesterer, tager du så hensyn til det?

- Vi kommer selvfølgelig til at have en dialog med dem, men Sverige skal træffe sine egne beslutninger.

Og ifølge den svenske statsminister Ulf Kristersson bunder ønsket om mere atomkraft i den grønne omstilling.

- For at opfylde vores høje ambitioner kræves der mere ren elproduktion. Med mere atomkraft vil vi reducere udledningen, siger han i en pressemeddelelse.

Den 8. juni i år præsenterede den svenske regering så deres lovforslag, som skal gøre det muligt at ændre den nuværende lovgivning på området, så der blandt andet kan opføres flere atomreaktorer på nye placeringer i landet.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Atomkraft i Sverige

  • Atomkraft står for cirka 30 procent af elproduktionen i Sverige fordelt mellem tre aktive atomkraftværker i Forsmark, Oskarshamn og Ringhals.

  • Sverige har produceret elektricitet til kommercielt brug på atomkraftværker siden 1972

Kilde: Stralsakerhetsmyndigheten.se

Lovforslaget behandles lige nu i Lagrådet, som er et svensk uafhængigt politisk organ, der laver en juridisk kontrol af lovforslaget, inden det sendes retur til regeringen.

Når kontrollen er overstået, hvilket kan tage et par måneder, kan regeringen sende forslaget til endelig behandling i det svenske parlament Riksdalen, hvor regeringen forventer det godkendt med effekt fra 1. januar 2024.

- Atomkraft producerer ingen emissioner og er også en nødvendig del af det energimix, der skal bygges op for at gennemføre den grønne omstilling, siger klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari.

Uenighed om placeringer af atomkraftværkerne

Hvor de potentielt kommende atomkraftværker skal opføres, hersker der dog uenighed om blandt de svenske politikere.

Tilbage i januar i år skrev Sydsvenskan, at den svenske regering blandt andet havde udset et område ved Barsebäck i Skåne som en mulighed. 

Ligeledes har en mulig atomreaktor i Malmø Havn været diskuteret politisk, dog uden afgørende opbakning.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den svenske regering har ikke officielt villet nævne specifikke områder, hvor man har i sinde at opføre de potentielt nye atomkraftværker.

Men ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning hos Aalborg Universitet, kan svaret måske findes ved at kigge på de nuværende og tidligere områder, svenskerne har drevet deres atomkraftværker. 

- Hvis svenskerne beslutter sig for at bygge nye atomkraftværker, tror jeg, at de vil komme til at ligge enten på eller ved siden af de allerede eksisterende grunde for atomkraftværker, hvor der i forvejen er givet tilladelse, og infrastrukturen i forhold til el er allerede på plads, forklarer han til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Brian Vad Mathiesen mener ikke, at den svenske regerings ønske om mere atomkraft vil have effekt på danskernes opfattelse af atomkraft. Foto: Aalborg Universitet
Brian Vad Mathiesen mener ikke, at den svenske regerings ønske om mere atomkraft vil have effekt på danskernes opfattelse af atomkraft. Foto: Aalborg Universitet

En megafonmåling lavet for TV 2 og Politiken i 2022 viste, at lidt over hver tredje dansker i dag går ind for atomkraft.

Brian Vad Mathiesen tror dog ikke på, at debatten eller danskernes holdning til atomkraft i Danmark vil flytte sig yderligere efter nyheden fra Sverige, selv hvis der opføres et nyt atomkraftværk ved Barsebäck.

- Debatten om et atomkraftværk ved Barsebäck er i dag en anden, end den historisk set har været, siger han til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- En af grundene til at nye atomkraftværker tager så lang tid at opføre, er de mange nye bygge- og sikkerhedsstandarder man har indført. Det er blandt andet også derfor, atomkraftværker er så meget dyrere at opføre end for eksempel vindmøller.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik