Den gamle gule gård ligger idyllisk mellem grønne marker, små grusveje og høje træer. Heste går i deres fold, og Karina Mai Hansen går og muger ud.
I mere end 25 år har Karina Mai Hansen boet og haft rideskole ved Karlslunde.
Men når regeringen mandag præsenterer sit udspil til mere sol- og vindenergi på land, kan det betyde, at hendes hjem i stedet bliver en solcellepark.
- Det er livsforandrende. Det ville være farvel til et helt liv. 26 års forretning ville skulle lukkes ned, og så skal man starte forfra, siger Karina Mai Hansen til TV 2 Kosmopol.
Et område på næsten 18 kvadratkilometer på tværs af fire kommuner er i spil til at blive en af landets nye energiparker.
Arealet følger den såkaldte transportkorridor, hvor jorden var reserveret til den nu skrinlagte ring 5 - og i stedet for endnu en ringvej udenom København, overvejer man nu at lave området til solcellepark.
Det har Bolig- og Planstyrelsen tidligere bekræftet overfor TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter under kortet.)
En femtedel af kommunens areal
Solrød er den kommune, der skal huse flest solceller i området, hvis undersøgelserne fra Bolig- og Planstyrelsen bliver en realitet.
Faktisk vil en femtedel af hele kommunens areal skulle dækkes.
- Det begrænser vores udviklingsmuligheder. Det vil jo gøre, at alt mellem vores landsbyer og vores to hovedbyer vil blive pakket ind i solceller, lyder det fra Emil Blücher (LA), der er borgmester i Solrød Kommune, til TV 2 Kosmopol.
Og det mener borgmesteren er alt for omsiggribende.
Alle skal jo bidrage til den grønne omstilling. Hvorfor skal I ikke også det med solceller?
- Vi vil rigtig gerne bidrage, og der er et spørgsmål om skala på projekter, og hvis det bliver en femtedel af kommunens størrelse, så bliver det simpelthen for meget, siger Emil Blücher.
- Vi har to biogasanlæg i forvejen, vi har også solcelleanlæg, og vi ser også meget gerne ind i vindmøller, men alt har en grænse, fortsætter han.
Hvis solcelleparken bliver til noget, så håber borgmesteren på medbestemmelse i forhold til placering og arealet til de grønne celler.
Spørg Os - Formular
_
Stavnsbundet
Tilbage på gården i Karlslunde blev Karina Mai Hansen og hendes mand først lang tid efter overtagelsen klar over, at jorden var reserveret til transportkorridoren - og derfor nu i stedet kan bruges til solceller.
Kunne man så på det tidspunkt ikke have valgt at flytte, så man ikke stod i den her situation nu?
- Fra det øjeblik det bliver offentliggjort, at det ligger i en arealreservation, så får det jo kæmpe konsekvenser. Vil du købe ejendommen? Vi bliver jo stavnsbundet, lyder det fra Karina Mai Hansen.
Og derfor har Karina Mai Hansen ligesom flere andre boligejere i området et mål for øje.
- Vi kæmper for at arealreservationerne skal aflyses, så vi kan blive behandlet på lige vilkår med alle andre i Danmark. Skal der være grøn energi, så må de komme og ekspropriere os og forhandle med os på lige vilkår med alle andre i Danmark. Det har vi fortjent, slutter hun.
Hvad der præcis skal ske med Karina Mai Hansens hjem og forretning, hvis den enorme solcellepark bliver en realitet, er endnu uvist.
Regeringen præsenterer sit udspil mandag klokken 13.00. Det skriver Klimaministeriet på det sociale medie X.