Her er eksperternes svar: Derfor skal du ikke skrue op og ned for din radiator

Er det bedst for indeklimaet og økonomien, hvis man justerer på radiatoren i løbet af dagen eller lader den stå? Det har en seer bedt Spørg Os på TV 2 Kosmopol om at undersøge.

Denne artikel blev oprindeligt udgivet i januar måned, men da det fortsat er bidende koldt uden for, er den stadig så læseværdig, at vi har valgt at genudgive den. God fornøjelse. 

Kulden holder fortsat Danmark i et knugende greb, og det kan være fristende at fyre godt op for radiatoren for at holde varmen.

Men hvad giver mest mening for at holde varmeregningen lav og sikre et godt indeklima: At lade radiatoren stå på en fast indstilling, eller at justere på den i løbet af dagen? 

Det har Jon Karstoft fra Amager bedt Spørg Os på TV 2 Kosmopol om at undersøge.

Spørg Os

  • Denne artikel er blevet til på baggrund af TV 2 Kosmopols brugerinddragende fællesskab Spørg Os.

  • Her kan alle skrive ind med deres spørgsmål eller undren fra hverdagen som borger i hovedstadsområdet.

Når Jon Karstoft tager på arbejde om morgenen, skruer han ned for varmen på radiatorerne i sin lejlighed på Amager, og når han vender hjem om aftenen, skruer han op igen.

- Jeg har gjort det i mange år, men nogle har modsagt mig og sagt, at man skal holde en konstant temperatur i sit hjem, forklarer Jon Karstoft.

Varmen i hans radiatorer kommer fra fjernvarme, og hans motivation for at skrue op og ned i løbet af dagen er at spare penge - men er det den klogeste løsning?

(Se hele indslaget om varmen og termostaterne herunder - artiklen fortsætter efter videoen.)

Jon Karstoft har længe undret sig over, om det var smart at skrue op og ned for radiatoren. Derfor skrev han til Spørg Os på TV 2 Kosmopol.

Godt og grønt med fast indstilling

Den mest udbredte opvarmningsform i Danmark er fjernvarme, som findes i over halvdelen af alle hjem. 

Hos Hofor, som leverer fjernvarme til hele Københavns Kommune, anbefaler man at holde sin radiator på en nogenlunde fast indstilling i stedet for at justere på den.

Det forklarer Carsten Nielsen, der er energirådgiver hos Hofor.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Carsten Nielsen anbefaler, at man ikke skruer for meget op og ned på radiatoren.
Carsten Nielsen anbefaler, at man ikke skruer for meget op og ned på radiatoren.
Foto: Leo Mortensen

- Jeg synes ikke, det er den optimale løsning at lave en "gymnastikkørsel" med sin rumtemperatur. Jeg vil langt hellere anbefale, at man holder en fast, jævn temperatur på 19 grader, og det hænger sammen med afkøling, forklarer Carsten Nielsen.

Afkøling måles som den temperaturforskel, der er på fjernvarmevandet, man får ind i en ejendom med fjernvarme, og det man sender retur til varmeselskabet. 

- Jo koldere vand man sender retur, jo bedre er afkølingen, og jo bedre afkøling, jo mindre fjernvarmevand har man brug for for at få sin varme, fortsætter Carsten Nielsen. 

En fast indstilling på radiatoren giver altså gode muligheder for at spare på fjernvarmevandet, som i sidste ende vil gavne varmeregningen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hofors øvrige råd til at spare på varmeregningen

  • Skru ned for temperaturen: For hver grad du skruer ned, sparer du cirka fem procent på varmeregningen.

  • Sænk fremløbstemperaturen: Det er temperaturen på det vand, som løber frem til dine radiatorer fra varmeanlægget. Sænk fremløbstemperaturen på dit varmeanlæg i takt med, at det bliver lunere udenfor. Temperaturen bør stå på omkring 60 grader ved hård vinter, mellem 35-45 grader ved få døgn med frost, og mellem 30-35 grader når nattefrosten er væk.

  • Lav et "sommerluk": Luk den del af fjernvarmen, som går ind til radiatorerne, når temperaturen i sommermånederne er høje.

  • Giv plads til radiatorerne: Undlad at dække radiatorerne til med gardiner eller ved at placere store møbler foran. Varmen fra radiatorerne spredes bedst, når de ikke er dækket til, og på den måde kræver det mindre varme at varme et rum op.

Kilde: Hofor


Der er dog også en grøn grund til, at det kan være en god idé ikke at skrue for meget op og ned for radiatoren.

- Vi kan i det store fjernvarmenet se, at folk går i bad om morgenen, så falder varmeforbruget, når de går på arbejde, og så stiger det igen, når de kommer hjem, og det kaldes spidslast, forklarer Carsten Nielsen og fortsætter:

- I spidslastperioder kan vi risikere at skulle starte vores spidslastvarmeværker, som kører på olie eller gas, og vi vil meget hellere have vores fine Amagerværk, som kører på noget bæredygtigt træflis, til at levere energien.

Hold varmen og hold skimmelsvamp væk

Også indeklimaet har gavn af en jævn varme, og det er derfor ikke en god idé at slukke for varmen i for lang tid.

Det forklarer Jørn Toftum, der er professor i ventilation og indeklima på Danmarks Tekniske Universitet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Jørn Toftum anbefaler, at man holder en jævn temperatur i hjemmet og samtidig husker at lufte ud for at opnå det bedste indeklima.
Jørn Toftum anbefaler, at man holder en jævn temperatur i hjemmet og samtidig husker at lufte ud for at opnå det bedste indeklima.
Foto: Leo Mortensen

- Når man har skruet ned for varmen i en periode, er det ikke kun luften i rummet, der bliver kold. Det gælder også overfladerne som vægge og loft, fortæller han og fortsætter:

- Hvis temperaturen i et rum er lav i for lang tid, kan den kolde luft på de nedkølede overflader visse steder risikere at kondensere, og det kan give grobund for skimmelsvampevækst.

Så hvis du har fjernvarme og vil spare på varmeregningen, samtidig med at du sikrer dig et bedre indeklima, lyder rådet fra eksperterne at holde en fast indstilling på radiatoren og en jævn temperatur i hjemmet.

Vi takker Jon Karstoft for spørgsmålet.

Spørg Os - Formular

_