Kokken Christoffer blev tvunget ned i tid - måtte sælge juletræer ved siden af

Coronakrisen har tvunget det store Clarion Hotel Copenhagen Airport til at sende de ansatte på arbejdsfordeling. De håber alle på bedre tider - snart!

En uge på job. Derefter en uge på arbejdsløshedsunderstøttelse hjemme. Og så på job igen.

Sådan ser det ud for de fleste ansatte og personalegrupper på Clarion Hotel Copenhagen Airport, men kokken og souschef i køkkenet, Christoffer Öberg er en undtagelse - i stedet for understøttelse arbejder han ved siden af.

- Jeg har en argentinsk kone, og vi blev familiesammenført for nylig. Min kone er også kok, men kan ikke få arbejde. Så jeg skal jo forsørge to. Derfor arbejder jeg ved siden af som morgenmadskok på et af vores søsterhoteller, og derudover sælger jeg juletræer her i december. Terminen skal betales til januar, fortæller Christoffer Öberg med et skævt smil.

Dermed er han på arbejdsfordeling - men får altså ikke understøttelse. Og i de uger han arbejder på Clarion, er arbejdspladsen helt anderledes stille, end de ansatte er vant til.

- Vi plejede at være 11 kokke – nu er vi fire. Travlheden rammer os i stimer. Vi har travlt om aftenen i 2,5 time, men om dagen er der ikke så meget at lave, selv om der er arbejde nok til os, der er på arbejde, forklarer den 36-årige kok.

Vant til travlhed

Han suppleres af tjeneren Søren Rasmussen, der efter at have fået en lille søn i sin tid var lykkelig for at skifte aftenarbejdet som tjener på en restaurant ud med jobbet på Clarion Hotel, hvor han arbejder på morgenholdet.

- Vi har altid været vant til at have travlt, sådan er branchen. Det hele er designet til, at vi har travlt. At så lige pludselig at gå fra 100 procent til stort set ingenting og leve i sådan et limbo – det er som nat og dag. Der er faktisk en stor mental udfordring i det.

Tjener Søren Rasmussen arbejder på Clarions morgenmadshold. Arbejdsfordelingen betyder, at der stadig er noget at se til, når han er på arbejde - fordi der ikke er så mange på job samtidigt. Og da han har direkte med gæsterne at gøre, foregår arbejdet selvfølgelig med mundbind på.
Tjener Søren Rasmussen arbejder på Clarions morgenmadshold. Arbejdsfordelingen betyder, at der stadig er noget at se til, når han er på arbejde - fordi der ikke er så mange på job samtidigt. Og da han har direkte med gæsterne at gøre, foregår arbejdet selvfølgelig med mundbind på.
Foto: Hans Nørgaard

Søren Rasmussen er også på arbejdsfordeling.

- Jeg arbejder 37 timer i den ene uge, og  så er jeg efterfølgende på arbejdsfordeling. Så altså to ugers arbejde på en måned og to uger hjemme. De af os, der har en A-kasse, får understøttelse, når vi er hjemme. Det er da et økonomisk indhug i forhold til det normale, og mens vi er hjemme, er vi forpligtet til at søge to jobs, forklarer han.

quote Der er en følelse af at tingene ikke er som de bør være

Søren Rasmussen, tjener, Clarion Hotel Copenhagen Airport

TV 2 Lorry besøgte Clarion Hotel få dage før annonceringen af den seneste nedlukning, mens hoteller og barer endnu havde lov til at holde åbent. Hotelgæsterne får efter nedlukningen stadig mad - men nu serveres den via room service - på værelserne.

Søren Rasmussen arbejder normalt som morgenmadstjener på Clarion Hotel, hvor en stor buffet skal holdes i gang. Det har krævet fokus på sikkerhed og særlige rutiner, men samtidig har stilheden hængt over restauranten det meste af året - inden, der blev lukket helt ned fra 9. december.

Om en normalt pulserende restaurant, hvor der pludselig er langt mellem gæsterne siger Søren:

- Man mærker det meget tydeligt. Der er mindre belægning ved bordene, og vi er færre på arbejde. Der er en følelse af, at tingene ikke er, som de bør være. Men vi har formået at opretholde vores måde at servere på, og vi holder gejsten oppe. . Det er jo ude af vores hænder i forhold til det et store billede med vacciner og politiske beslutninger. Så her krydser vi fingre og beder næsten. Det er håbet om bedre tider, der driver os, siger han.

Og mens både Christioffer Öberg og Søren Rasmussen er på arbejdsfordeling, så er der en person, som stadig har opgaver nok til, at han kan arbejde på fuld tid. Det er hotellets direktør, Jesper Olesen.

Han startede sin karriere i hotelbranchen som natportier og arbejdede sig derefter op sideløbende med at han uddannede sig. I dag er han chef på hotellet, der har flere hundrede ansatte - når de altså ikke er sendt hjem på arbejdsfordeling.

Tidlig aftale om arbejdsfordeling

Clarion Hotel var tidligt ude og forhandlede allerede i februar en aftale om arbejdsfordeling på plads med 3F og HK. Siden kom forårets store nedlukning, hvor medarbejderne blev sendt hjem med offentlig lønkompensation. De begyndte drypvist at vende tilbage, og det samme gjorde optimismen, da man i september var oppe på godt 35 procent af normal drift i forhold til året før. Med efteråret blev nye restriktioner indført.

Forårets aftale om arbejdsfordeling blev fundet frem og støvet af - og det er den, der gælder nu. Det er Jesper Olesen lykkelig for.

- Den betyder jo, at vi beholder kompetencerne her. Og 1. marts åbner vi endnu et hotel ved siden af - med 606 værelser, så der er brug for, at vi holder på folk, forklarer han.

Her går det godt! Hoteldirektør Jesper Olesen er en af dem, der mærker, at turisterne i stort tal er tilbage i Danmark.
Her går det godt! Hoteldirektør Jesper Olesen er en af dem, der mærker, at turisterne i stort tal er tilbage i Danmark.
Foto: Hans Nørgaard

Og som de andre ansatte på hotellet bliver han konstant mindet om, at alting er anderledes i år.

- Jeg fik et minde frem på min telefon. Det var et foto fra samme dag sidste år. Vi havde 650 gæster til julefrokost, og alle værelser var udsolgt. I dag har vi lejet 90 værelser ud, og der er cirka 120 gæster på hotellet i alt, fortæller han.

quote Vi kigger ind i en rigtig mørk vinter

Jesper Olesen, direktør Clarion Hotel Copenhagen Airport.

Nu går han - sammen med resten af hotellets ansatte og håber på bedre tider - og ved samtidig, at der også skal en god del tålmodighed til.

- Vi kigger ind i en rigtig mørk vinter. Jeg håber på en væsentlig bedre sommer - og på et efterår i 2021, der begynder at minde bare en smule om den hverdag, man kender.  Vi er helt nede og ligge nu og ville ikke kunne klare os uden hjælpepakker. Det er en anderledes verden, når indtægterne bare forsvinder fra den ene dag til den anden.

Og han krydser fingre for bedre tider - for han har det ligesom sin søn, der lige er begyndt at gå med aviser:

- Vi vil faktisk gerne tjene vores penge selv.

Clarion Hotel Copenhagen Airport. Normalt myldrer de 12 etager af liv, snak og travlhed. Nu er der stille, for belægningen er nede på 25 procent mod de normale 90 eller derover.
Clarion Hotel Copenhagen Airport. Normalt myldrer de 12 etager af liv, snak og travlhed. Nu er der stille, for belægningen er nede på 25 procent mod de normale 90 eller derover.
Foto: Hans Nørgaard
Tjener Søren Rasmussen arbejder i de områder på hotellet, hvor der er publikum - så vi måtte hive ham udenfor for at få et billede af ham uden mundbind.
Tjener Søren Rasmussen arbejder i de områder på hotellet, hvor der er publikum - så vi måtte hive ham udenfor for at få et billede af ham uden mundbind.
Foto: Hans Nørgaard

Åbn dørene – og læs historierne



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik