muted

Anja blev skudt i Field’s: Gerningsmanden stod på hendes hår, mens hun spillede død

40-årige Anja Rune blev ramt to gange under skyderiet i indkøbscenteret Field’s i København. Hendes venstre skulderblad er ødelagt. Hun mangler, hvad der svarer til en knytnæve af sit højre lår. Hendes lunge har været klappet sammen, og hun har mistet flere liter blod. Det her er hendes fortælling om den dag, hun blev skudt. Af Sofie Myhre.

Artiklen er udgivet første gang den 2. august 2022. Vi har valgt den genudgive den barske historie i anledning af årsdagen for skyderiet i Field's.

Længere nede i artiklen viser vi voldsomme billeder af de skudskader, som Anja Rune har fået, men du kan selv vælge, om du vil se dem.

Anja Rune lå i bunden af rulletrappen. Hun havde ondt, men hun fokuserede på at trække vejret. 

Det gik op for hende, at hun var blevet skudt. 

Hun håbede, at hendes datter ikke var blevet ramt. Hun dækkede sit ansigt til med sin cardigan og klemte hårdt om sin telefon. På den ville hun ringe til sin mand. 

Hun fornemmede, at gerningsmanden kom hen til hendes hoved. Hun forsøgte at spille død. Han stod på hendes hår. Det første, hun tænkte, var: ”Nu tramper han mig i hovedet".

quote Er der et tag, der falder ned?

Anja Rune, Bygningsmaler, Greve

Søndag den 3. juli skulle Anja Rune og hendes 13-årige datter Sille til koncert. Silles store idol er Harry Styles, og han spillede i Royal Arena i København. Siden Anja Rune mødte sin mand under uddannelsen som bygningsmaler for 22 år siden, har de altid elsket at tage til koncert. Og den glæde vil de gerne give videre til deres tre børn.

Billedet her er fra den 3. juli, hvor Anja Rune er sammen med sin datter på vej til koncert i Royal Arena.
Billedet her er fra den 3. juli, hvor Anja Rune er sammen med sin datter på vej til koncert i Royal Arena.
Foto: Meha Karimi

Mor og datter besluttede sig for at gøre turen til en udflugt. Inden koncerten ville de derfor finde noget at spise i Field’s. Klokken nærmede sig halv seks.

På det her tidspunkt var der mange mennesker i centeret og lange køer til alle restauranter. Anja Rune og Sille stillede sig i kø til Burger King på anden sal.

- Vi har næsten lige stillet os i kø, og så hører vi et smæld. Først tænker jeg, at det er et eller andet, der er gået i stykker. At det er et tag, der er faldet ned eller et vindue, der er blevet smadret, siger Anja Rune.

Men alvoren gik hurtigt op for hende.

- Og så kommer der bare en sort masse af mennesker spunsende hen imod os. Og der forstår jeg godt, at et eller andet er gået helt galt, siger hun.

muted

quote Er det sådan, det føles at blive skudt?

Panikken spredte sig. Folk skreg og farede rundt. Nogle løb ind i restauranternes baglokaler for at gemme sig. 

Anja Rune tog om sin datter og forsøgte at komme ned ad rulletrappen bag dem, men det samme gjorde masser af andre mennesker.

- Der kommer pres på rulletrappen. Folk begynder at falde, fordi de er panikslagne, siger Anja Rune.

Hun havde kun fokus på sin datter.

 - Jeg tænker bare, at hun ikke skal mases. Jeg er voksen og ikke en lille pige, og hvis jeg bliver mast på den måde, så kunne hun blive mast fuldstændig til plukfisk, siger Anja Rune.

Folk samlede sig i bunker på rulletrappen. Anja pressede Sille under nogle andre mennesker. Undervejs landede hun selv længere nede ad rulletrappen.

- Jeg når at mærke, at det gør ondt, da jeg rammer rulletrappen. Og lige da jeg tænker: “Av for helvede,” så bliver jeg skudt i ryggen. Jeg tænker: ”Var det et skud, er det sådan det føles at blive skudt?” siger Anja Rune.


muted

quote Nu tramper han mig i hovedet.

Anja Rune blev skudt i skulderen og i låret. Hun blev ramt af glasskår fra rulletrappens gelænder. Hun vidste ikke, hvor skuddene kom fra, eller hvordan gerningsmanden så ud

- Jeg ved ikke, hvor slemt det er, jeg har bare meget ondt, siger hun.

Hun lå i bunden af rulletrappen. Hun forsøgte at holde fokus og ikke gå i panik. Imens frygtede hun, at hendes datter var blevet skudt. Hun fornemmede, at gerningsmanden var ude på at slå ihjel.

- Jeg lægger min cardigan over hovedet, så jeg kan se ud af en lille sprække og prøver faktisk at spille død i håbet om, at gerningsmanden ikke vil gøre mig mere ondt, siger hun.

quote Han står stolt med geværet og siger: ”Hvorfor gemmer I jer? Det er ikke ægte."

Anja Rune, Bygningsmaler, Greve

Pludselig mærkede hun gerningsmanden stå over hende. Han stod på hendes hår. Hun så hans fod, ben, bukser og den riffel, han bar på.

- Lige der, der tænker jeg: Hvorfor står du der? Der er ingen grund til at stå der, når du lige har skudt mig.

Den næste tanke opstod.

- Nu tramper han mig i hovedet.

Men gerningsmanden gik igen. Anja Rune fulgte ham fra sprækken under cardiganen. 

- Han står stolt med geværet og siger: ”Hvorfor gemmer I jer? Det er ikke ægte," siger hun.

Hun syntes, at han virkede som en lille dreng, der var med i en leg. Hun konkluderede, at han måtte være psykisk syg.

- Det er også derfor, at jeg gerne vil fortælle min historie. Jeg ved, at der bliver lukket en masse psykiatriske pladser. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal spare på de punkter, siger hun.

muted

quote Mor er skudt.

Menneskemængden, der lå presset sammen på rulletrappen,  begyndte at rejse sig for at flygte. Anja Rune råbte alt, hvad hun kunne, på sin datter. Hun hørte Silles stemme.

- Mor, jeg er okay.

Anja Rune blev lettet, men var hurtig til at fatte sig og give en klar besked videre til Sille.

- Mor er skudt. Mor kan ikke rejse sig. Du bliver nødt til at løbe med nogle voksne ud og få fat i far. Du må ikke blive her. Du skal væk. Jeg er okay.

quote Lige pludselig er der nogen der råber: ” Vi skal have hende væk nu."

Anja Rune, Bygningsmaler, Greve

Sille så sin mor ligge hjælpeløs og bløde kraftigt. Hun ville ikke forlade hendes side. Men Anja Rune husker, at to andre piger tog fat i Silles arm og hev hende væk fra rulletrappen.

- Der havde jeg det sådan, at hvis jeg dør nu, så kan jeg acceptere det, fordi mit barn er kommet ud, siger hun.

muted

quote Vi skal have hende væk nu.

Snorri Trastarson er driftsleder i fastfoodkæden KFC i Danmark. Han var i Field’s søndag den 3. juli for at hjælpe til i KFC-restauranten, der ligger på anden sal. Han havde gemt sig bag pomfritmaskinen og fulgt gerningsmandens færden. Omkring 50 andre personer gemte sig i lokalerne bag restaurantens køkken.

- Der var helt stille. Alle forstod: ”Ssh! Sig ikke noget. Lad være med at skabe opmærksomhed. Bare vent til politiet kommer for at hjælpe," siger Snorri Trastarson.

Da gerningsmanden havde været væk i nogle minutter, gik Snorri Trastarson og en kollega ud for at se, om der var nogen, der havde brug for hjælp. Her fik de øje på Anja Rune.

- Normalt besvimer jeg, når jeg ser blod eller voldsomme gyserfilm. Så jeg forstår faktisk ikke, hvorfor jeg ikke besvimer, da jeg ser hende, siger han.

Han følte, at der blev trykket på en knap, og det eneste, han skulle fokusere på, var at hjælpe Anja Rune med at overleve. To mænd var i gang med at hjælpe hende og forsøgte at stoppe hendes blødninger, da Snorri Trastarson stødte til. Den ene fik øje på Snorri Trastarsons bælte, og spurgte om han må bruge det.

quote Det var en temmelig stressende situation at være i.

Snorri Trastarson, Driftsleder, KFC

 - Det binder vi rundt om hendes lår og så strammer vi til lige over såret for at bremse blødningen, siger han.

Anja Rune husker en voldsom smerte fra bæltet.

 - Lige pludselig er der nogen der råber: ” Vi skal have hende væk nu," siger hun.

Politibetjente og redningsfolk var kommet ind i centeret, og Snorri Trastarson fik kaldt dem over til rulletrappen.

- Jeg kigger åndssvagt på dem og siger: “Jeg er skudt! I kan da ikke flytte mig?” siger Anja Rune.

Hun blev hevet i sin højre arm væk fra rulletrappen ind i en butik og om bag noget tøj.

muted

quote Vi er snart ude. Vi er snart i sikkerhed.

Der var tomt i centret, da de tre andre, der hjalp Anja Rune, forlod stedet. Indtil politifolkene kom, havde de været så stille som muligt, men nu lød kommandoerne højt og tydeligt.

Redningsfolkene bad Snorri Trastarson blive og tale med Anja Rune.

- Jeg er bange for at spørge indtil hendes familie, hvis hun skulle blive alt for følelsesmæssigt påvirket, siger Snorri Trastarson. Han talte med hende om feriesteder og kager.

- Hvor er det bedst at tage på ferie Italien eller Spanien?

- Kan du bedst lide chokoladekage med mandler eller hasselnødder?

Det var ikke alle spørgsmål, Anja Rune havde kræfter til at svare på. Snorri Trastarson holdt hendes hånd og slog hende let på kinderne, hvis hun var ved at døse hen.

quote Jeg kommer op igen, for jeg er typen, der fokuserer på de positive ting.

Anja Rune, Bygningsmaler, Greve

Imens lukkede redningsfolkene hendes skudsår.

- Hver gang de flytter hende, skriger hun af smerte. Så det var en temmelig stressende situation at være i, siger Snorri Trastarson.

De havde en stofbåre, som Anja Rune blev lagt i, inden flere betjente kom for at hjælpe hende og Snorri Trastarson ud. Han holdt hende stadig i hånden og ved bevidsthed.

- Vi er snart ude. Vi er snart i sikkerhed.

muted

En punkteret lunge. To skudsår. Tre brækkede ribben.

Herunder følger billeder af skudsårene. TV 2 Kosmopol advarer mod voldsomme billeder.

Anja Rune blev kørt til Rigshospitalet, hvor de fortsatte den livreddende behandling. I dag er hun blevet opereret seks gange og får fortsat behandlet sine skudsår. Hun bundet til en maskine, der hjælper hendes sår med at hele, og hun skal genoptræne både skulder og ben.

Her er den maskine, som holder et konstant tryk på Anja Runes sår. Den bærer hun rundt på hele tiden. Hun fortæller, at den vejer cirka ligeså meget som de malerspande, hun normalt bærer rundt på.
Her er den maskine, som holder et konstant tryk på Anja Runes sår. Den bærer hun rundt på hele tiden. Hun fortæller, at den vejer cirka ligeså meget som de malerspande, hun normalt bærer rundt på.
Foto: Meha Karimi


Skudsår i låret. Billedet er taget efter femte operation 15. juli.
Foto: Privatfoto

Følsomt indhold

Dette billede kan virke voldsomt

Se billede

Skudsår i skulderen. Billedet er taget 25. juli.
Foto: Privatfoto

Følsomt indhold

Dette billede kan virke voldsomt

Se billede

- Jeg har haft nogle knæk. Jeg kunne have været død. Andre er døde. Det er forfærdeligt. Jeg har den dybeste medfølelse for dem, der har mistet nogen, men jeg kommer op igen, for jeg er typen, der fokuserer på de positive ting, siger hun.

Søndag den 3. juli blev ti personer skudt. Tre personer døde. Fire personer blev alvorligt såret. 20 andre personer kom lettere til skade under evakueringen af Field’s.

Om søndagen klokken 17:48 anholdt politiet den formodede gerningsmand på bagsiden af Field’s.

Se Anja Rune og Snorri Trastarson møde hinanden igen efter skyderiet i videoen her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Credit

Interview med Anja Rune: Sebastian Bindesbøll Møller 

Grafik og foto: Emma Thomas Moesgaard, TV 2 Lorrys arkiv, Envato, Pressefotos.dk

Tilrettelæggelse: Sebastian Bindesbøll Møller og Sofie Myhre