Læs hele livebloggen: Det kom der frem ved første dag i retssagen om skyderiet i Field's

Følg dagen igennem retssagen mod den 23-årige mand, der er tiltalt for skyderiet i Field's, som kostede tre mennesker livet.

Hvad sker der? Mandag begynder retssagen mod den 23-årige mand, der er tiltalt for at have åbnet ild i shoppingcenteret Field’s på Amager sidste sommer.

Skyderiet kostede tre personer – en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark – livet. 

Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet.

Foran centeret blev den dengang 22-årig mand anholdt. Manden var ifølge politiet "kendt i psykiatrien", mens politiet på forhånd kun havde et perifert kendskab til ham.

Han blev dagen efter skyderiet - den 4. juli - fremstillet i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

Den 23-årige har ifølge TV 2 under et tidligere retsmøde erkendt de faktiske omstændigheder, som han kan huske. Men han nægter sig skyldig med henvisning til, at han var utilregnelig på grund af sindssygdom eller lignende i gerningsøjeblikket.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Forstå sagen kort

 • Søndag 3. juli 2022 klokken 17.36 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager. Der blev med det samme sendt patruljer og beredskab til centeret, hvor flere personer var ramt af skud.

 • En 22-årig mand blev anholdt uden for indkøbscenteret klokken 17.48. Manden fremstilles dagen efter i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

 • I forbindelse med skyderiet bliver i alt tre personer dræbt. Der var en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark. Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet og flugten ud af centeret.

 • Den formodede gerningsmand var ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Politiet havde på forhånd kun et perifert kendskab til ham. I månederne efter skyderiet blev der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system havde svigtet. Konklusionen var i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kunne konkludere, at det ville have forhindret hændelsen.

 • I december sidste år skrev TV 2 og Frihedsbrevet på baggrund af blandt andet en fortrolig redegørelse af sagsforløbet, at den mistænktes sag i næsten fire måneder op til skyderiet var parkeret i Københavns Kommune.
  Manden var blevet henvist fra Hovedstadens Psykiatri til Københavns Kommune i begyndelsen af marts. Hjælpen blev vurderet at være nødvendig, for at han kunne håndtere sin autisme og være i stand til at gennemføre sin uddannelse. Men ingen fra kommunen nåede at tage kontakt til manden, inden han 3. juli begik skyderiet i Field's.

 • Anklagemyndigheden går efter, at den 23-årige mand, som er tiltalt for skyderiet skal idømmes en anbringelse på en sikret psykiatrisk afdeling.

 • Retssagen behandles over seks dage og begynder i Københavns Byret den 12. juni. Den slutter 5. juli. Næstsidste retsdag er 3. juli, som er årsdagen for angrebet i shoppingcentret.

  Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Politi, Hovedstadens Akutberedskab, DR, Ritzau.

I livebloggen herunder kan du læse eller genlæse, hvad der kom frem på retssagens første af i alt seks retsmøder. 

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Retssagen om skyderiet i Field's - dag 1

liveblog

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik