Danmark var advaret inden attentat mod synagoge

Før jul opfordrede OSCE til at placere bevæbnede vagter foran synagogen og den jødiske skole i København.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den danske regering - herunder embedsmænd i Rigspolitiet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet - så for tre måneder siden bort fra en klar anbefaling om at forbedre sikkerheden ved de jødiske institutioner i Danmark.

Det oplyser Radio24syv.

Anbefalingen kom fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), der havde sin særlige repræsentant for bekæmpelse af antisemitisme i Europa, New York-rabbineren Andrew Baker, på besøg i Danmark sidste efterår.

- Min anbefaling var ret ligefrem: Sørg for politibeskyttelse på de her steder, når der er behov for det. Det er noget, der er temmelig proforma i forskellige andre lande.

- Jeg var overrasket over, da jeg rejste dette tema overfor embedsmændene, at de ikke sagde, at der var et problem med ressourcer og penge, men at det mere var et spørgsmål om principper, siger Andrew Baker til Radio24syv.

Der blev holdt møder med myndighederne i september sidste år, og i december sendte han sit udkast til en rapport om de anbefalede sikkerhedsforanstaltninger til Udenrigsministeriet.

Hans endelige rapport offentliggøres om kort tid, men anbefalingen har hele tiden lydt, at Danmark skal "sørge for væbnet politi foran synagogen og den jødiske skole på travle tidspunkter", skriver Radio24syv.

Anbefalingen kom efter to angreb på jøder ved en skole i Frankrig og et jødisk museum i Bruxelles i 2014.

Under attentatet 14. februar i København blev en jødisk mand skudt og dræbt foran synagogen.

På tidspunktet var der placeret politifolk på stedet som følge af et angreb tidligere på dagen mod et debatarrangement på Østerbro. Her blev en anden mand dræbt.

Det jødiske samfund i Danmark har både før og efter attentatet kritiseret sikkerhedsopbuddet ved de jødiske institutioner.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Radio24syv, da den endelige rapport endnu ikke er offentliggjort.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Ældre

Dit postnummer har stor betydning for, hvor ofte du møder det samme plejepersonale

cecilie hildebrandt bliver halshugget indefra

Cecilie tør næsten ikke sige det højt: Længe ventet halsoperation ser ud til at have virket

_16_9_SOME TEMPLATE 1080p50.00_00_06_40.Still001

Vi skal ikke længere skjule vores følelser: Broderiet har hjulpet Kris til at stå ved sig selv

Vis mere
Madsen_28-05-2023_19-40___c4u7

Hvidovre i Superligaen: Klubbens historie banker i Niels' hjerte

FCK danske mestre

FC København er dansk mester

Vis mere