Hundredvis af hospitalssenge nedlægges i Region Hovedstaden

Flere patientforeninger frygter, at indlagte ikke får den behandling, de har brug for.

Mens antallet af patienter på danske hospitaler vokser, bliver sengepladserne færre.

Landet over mangler der nemlig hænder til at tage sig af patienterne. Og det er et problem, som har været under opsejling længe.

quote Vi har vidst det her længe, og nu står man på en brændende platform

Morten Freil, direktør for Danske Patienter

Det fortæller Jacob Rosenberg, som er professor og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital samt regionsrådsmedlem for Konservative i Region Hovedstaden.

- Det er jo simpelthen mangel på sygeplejersker, det hele handler om. Det er et meget stort problem, men jeg vil gerne understrege, at det ikke har noget med covid-19 at gøre, siger han til TV 2.

Det får flere patientforeninger til at frygte, at sygdomme ikke bliver opdaget og behandlet i tide.

- Det er et problem i hele landet

Overfor TV 2 bekræfter båder Både Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden, at de har fåret færre sengepladser.

Den seneste indmelding fra hospitalerne i Region Hovedstaden viser, at der per 18. november er lukket i alt 263 senge på grund af personalemangel på de somatiske hospitaler. 200 af dem skyldes ubesatte stillinger, mens resten er lukket på grund afvikling af ferie og sygdom.

Det svarer i alt til cirka fire til fem procent af de somatiske senge – altså senge til fysisk syge patienter - i regionen.

Men ifølge formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) er problemet endnu større.

- Det er et problem i hele landet. Selvfølgelig i varierende grad fra region til region og internt i regionerne, men det er et problem i hele landet, siger hun til TV 2.

Færre sygeplejersker til flere patienter

Gennem det seneste halvandet år er behandlinger flere gang blevet udskudt for at gøre plads til coronapatienter.

Men ifølge overlæge Jacob Rosenberg er problemet først og fremmest de mange ubesatte stillinger og frustrationer blandt sygeplejersker.

- Vi har på Herlev Hospital kun cirka 20 patienter indlagt med corona, så det er overhovedet ikke noget, der trykker sygehuset i øjeblikket. Det er altså personalemangel helt overvejende på sygeplejerskesiden, siger han.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fra tredje kvartal viser, at knap fire ud af ti jobopslag, hvor der søges en sygeplejerske, bliver slået op forgæves.

Det er en tredobling på godt to år.

Samtidig er antallet af patienter på de danske hospitaler vokset med 31 procent fra 2009 til 2018. I samme periode er andelen af læger, sygeplejersker og plejepersonale kun steget med to procent.

Og ifølge Jacob Rosenberg går det ud over patienterne.

- Vi nedprioriterer ikke akut kirurgi eller patienter med kræftsygdomme. Dem, der lider under det, er dem, der skal have lavet planlagt kirurgi for godartede sygdomme. Det kunne være udskiftning af hofter og knæ, siger han.

Patientforening: Man står på en brændende platform

Hos både Danske Patienter og Lungeforeningen vækker de færre sengepladser bekymring.

Ifølge formand for Lungeforeningen og tidligere hospitalsdirektør Torben Mogensen kan det nemlig betyde, at danskere med alvorlige vejrtrækningsproblemer ikke får den rigtige behandling.

- Når man lukker senge på de lungemedicinske afdelinger, ender patienterne på andre afdelinger, hvor man ikke har den samme ekspertise. Og det er ikke til gavn for patienterne, tværtimod, siger han.

Hos Danske Patienter mener direktør Morten Freil, at man har ”sovet i timen.”

- Vi har vidst det her længe, og nu står man på en brændende platform. Der er ekstra meget pres på i øjeblikket, men selvom der ikke havde været corona, havde der stadig været for lidt personale, siger han til TV 2.

Ifølge Morten Freil står sundhedsvæsenet på "en brændende platform".
Ifølge Morten Freil står sundhedsvæsenet på "en brændende platform".
Foto: Ukendt

Ifølge Morten Freil betyder de færre senge, at patienter tidligere må udskrives til behandling i hjemmet eller på plejehjem.

Men her er der også mangel på folk, og derfor frygter han, at patienter bliver ”kastebolde mellem regioner og kommuner.”

Uddan flere og skru på lønnen

På Herlev og Gentofte Hospital peger Jacob Rosenberg på, at der er behov for at uddanne flere sygeplejersker.

- Vi skal hæve optaget på uddannelserne markant, for man afviser hundredvis af ansøgere til sygeplejerskeskolen. Det er jo helt tosset, og vi må få oprustet, siger han.

Samtidig er der ifølge Morten Freil behov for en langsigtet rekrutteringsplan, som kan trække sundhedspersonalet tilbage til hospitalerne.

Og hos Lungeforeningen foreslår Torben Mogensen at bruge andre personalegrupper.

- Der er mange tiltag, man kan tage. Man kan se på, om andre faggrupper kan understøtte sygeplejerskerne, og man kan skrue på lønnen, men man bliver nødt til at gøre noget, siger han.

Hos Danske Regioner understreger Stephanie Lose dog, at der ikke er ”nogen nemme løsninger” på problemet.

Alligevel fortæller hun, at man flere steder forsøger sig med at inddrage andre faggrupper, kontante tillæg og at se på, hvordan man bedst bruger kræfterne på hospitalerne.

Men særligt det sidste er ikke uden ofre.

- Der er desværre nogle patienter, der oplever, at den behandling, de har ventet på, bliver udskudt. Simpelthen fordi er der en begrænset kapacitet, siger Stephanie Lose

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik