Pressede pædagoger til forældre: Kan I hentes jeres børn tidligt eller lade dem blive hjemme?
Pressede dagtilbud opfordrer forældre til at passe egne børn. Det er langt fra tilfredsstillende, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), der slår fast, at pasningsgarantien skal overholdes.
Hvis du kan, så lad være med at aflevere dit barn i dag, eller hent dem tidligt.
Beskeder som denne har forældre fra hele landet fået fra deres daginstitutioner i løbet af de første uger af januar.
Det viser en rundspørge, som fagforeningen BUPL, der organiserer pædagoger i hele landet, har lavet.
I alt har 610 arbejdsmiljørepræsentanter fra landets daginstitutioner besvaret rundspørgen. Af dem svarer 369, at de i deres institution har oplevet ekstraordinært meget sygdom.
Hver tiende af de sygdomsramte institutioner har derfor opfordret forældrene til at holde deres børn hjemme eller hente dem tidligt.
Netop denne besked fik Sarah Winther, der er generalsekretær i Forældrenes Landsorganisation, 23. november, da hun skulle aflevere sin treårige datter i Børnehuset Jordbærvangen i Smørum i Egedal Kommune.
Der var ikke nok personale, skrev institutionslederen, som bad forældrene om hjælp.
"Vi er hårdt ramt af sygdom, og vi mangler derfor halvdelen af os voksne. Hvis nogle af jer har mulighed for at holde en fridag med jeres børn eller hente tidligt, vil det være en stor hjælp. På forhånd tak og øv", stod der.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Foto: Privatfoto
Bekymret for sikkerheden
Sarah Winther stod allerede med sin datter i døråbningen til Børnehuset Jordbærvangen, fordi hun ikke havde nået at læse beskeden på Aula. Hvis hun havde læst den, ville hun ikke have afleveret sin datter den dag.
- Hvis der var en alvorlig ulykke, og en var nødt til at køre på skadestuen, hvad sker der så? Det føltes også som en udmelding om, at man ikke kunne garantere ordentlig sikkerhed, siger hun til TV 2.
Foto: Privatfoto
Nu sidder hun med en blandet følelse af, at det er godt, at institutionen viser ansvar og beder forældrene holde børnene hjemme, hvis de ikke kan overskue dagen.
Men omvendt er hun harm over, at det kan være så besværligt at skaffe vikarer i hele landet, at institutionerne må opfordre forældrene til at holde børnene hjemme og selv passe dem. Undersøgelsen fra BUPL viser, at over halvdelen af de hårdt sygdomsramte daginstitutioner i landet har svært ved at finde vikarer.
- Jeg synes, at det er bekymrende, hvis der er daginstitutioner, som ikke kan få vikarer. Det er rart at vide, når ens børn er i institution, at der er nogle, som holder øje med dem, siger hun.
Foto: Kim Hess/ TV 2
BUPL’s formand, Elisa Rimpler, kalder det en ærgerlig nødvendighed i et overspændt system, når pædagogerne er nødt til at bede forældrene om at holde børnene væk fra institutionen.
- I sidste ende handler det om at tage hensyn til de børn, vi har ansvaret for. Det presser personalet ekstremt meget, når de mangler en kollega. Og så bliver kvaliteten herefter, siger hun til TV 2.
I Egedal Kommune, hvor Sarah Winthers datter går i børnehave, bekræfter dagtilbudsleder Line Rovelt udfordringerne med sygdom i november, som fik korthuset til at vælte.
- Institutionen var i efteråret helt ekstraordinært ramt af meget sygdom på en gang. Det er ikke en institution, der generelt har meget sygefravær eller har problemer med at få vikardækning i dagligdagen, men det var en periode med meget sygdom, der desværre også ramte vores vikarer, lyder det.
Tesfaye er utilfreds med dagtilbuddene
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) erkender, at der er "store problemer", som vil tage noget tid at få løst.
- Jeg er ikke tilfreds med det, vi i dag leverer i vuggestuer og børnehaver. Der skal være flere voksne og flere uddannede i dagtilbuddene. Vi som forældre, jeg har selv en datter i børnehave, bør kunne forvente det bedste. Det er trods alt vores børn, det handler om, siger han til TV 2.
Da der er rekrutteringsudfordringer i alle velfærdssektorer, er det nu endnu mere kompliceret at finde ekstra hænder til daginstitutionerne, mener Mattias Tesfaye.
Indtil hænderne er fundet, er det kommunernes ansvar at sørge for at opretholde pasningsgarantien, og det vil staten stille penge til rådighed for, siger ministeren.
Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der i sidste halvår af 2022 var 4240 mislykkede forsøg på at udfylde pædagogstillinger svarende til hvert tredje job i branchen.
Tallet for mislykkede rekrutteringer af pædagogmedhjælpere lød på 1100.
Mattias Tesfaye, en tredjedel af alle forsøg på at ansætte pædagoger mislykkedes. Hvad vil du gøre?
- På kort sigt handler det blandt andet om at uddanne flere voksne til pædagoger på mere fordelagtige økonomiske vilkår. På længere sigt skal vi have en diskussion i det danske samfund om, hvad vi uddanner os til. Der er for mange i dag, der uddanner sig væk fra materiale og mennesker, og for mange, som uddanner sig ind bag skrivebordene.
Ministeren peger på den nuværende plan om at indføre minimumsnormeringer fra 1. januar 2024 som et løsningsforslag på udfordringerne. Indtil da vil det være nødvendigt at gøre brug af pædagogmedhjælpere og vikarer, siger han.
Vikarer løser ikke alle problemer
Selvom det lykkes at finde vikarer, er det i sig selv ikke en holdbar løsning for landets daginstitutioner i længden, mener BUPL-formand Elisa Rimpler. Hun frygter, at der går en ”særlig indsigt” i børns trivsel tabt.
- Vi ser en tendens i dag, hvor vi har svingdørsinstitutioner med mange vikarer og nye ansigter, som skaber utrolig stor usikkerhed for børnene. Pædagoger har uddannelse til at fremme børns trivsel og udvikling, men det kan ikke altid honoreres, fordi der er for mange vikarer.
For Sarah Winther handler børnepasning også om, at forældre skal kunne gå på arbejde med ro i maven. For hvis man går på arbejde og frygter, at "et barn klatrer over hegnet og forsvinder på grund af manglende opsyn", så vil det gå ud over effektiviteten i hele samfundet, mener hun.
- Det kan være alle mulige, der opfordres til at holde børn hjemme. Også pædagoger, sygeplejersker, betjente og fængselsbetjente, som der er behov for. Så hvad er det, der ikke skal laves eller produceres den dag? Det går ud over alle, siger hun.
Regeringen lover at prioritere, at pasningsgarantien overholdes, så der ikke er nogen forældre, som skal frygte for deres arbejde på grund af pressede pasningstilbud, siger Mattias Tesfaye.
- Det er derfor, jeg som politiker er meget opmærksom på det her. Hvis folk begynder at gå på deltid eller sige sit job op for at passe sit barn, så rammer det samfundsøkonomien virkelig hårdt. Derfor er det en vigtig prioritet for os, at pasningsgarantien overholdes.
Få hænder kan have store konsekvenser
Kvalitetsfaldet i dagtilbuddene har konsekvenser både for børn og voksne, mener Line Togsverd, der er lektor på UC Syd i Kolding og forsker i børns dannelse.
- Daginstitutioner er helt centrale velfærdsinstitutioner. Det er både en central opgave at skabe gode rammer for børnene her og nu, men det skal også være et trygt sted for forældre at aflevere deres børn, mens de er på arbejde.
Hun giver også Sarah Winther ret i, at det er vigtigt, at tilliden til daginstitutionerne vedligeholdes. Falder tilliden, kan det sprede sig som ringe i vandet ud i resten af velfærden, siger hun.
- Hvis ikke forældre er trygge ved, at deres børn har meningsfulde og trygge hverdage, så kan det betyde, at velfærdssamfundet bliver udhulet. Tryghed og velfærd hænger sammen med, at vi kan gå på arbejde og være trygge ved, at vores børn trives imens.