Erhvervsminister kritiserer Ikea for åbning: - Det ser vi alvorligt på

Møbelgiganten Ikea valgte i dag at åbne deres varehuse landet over.

Det får nu erhvervsminister Simon Kollerup til at kritisere møbelkæden for ikke at have fulgt regeringen anbefalinger.

- Jeg havde givet en meget klar anbefaling til Ikea i weekenden på vegne af regeringen. Jeg havde regnet med, at den blev fulgt, det blev den så ikke. Det ser vi utroligt alvorligt på og derfor vil vi følge op på dette, siger Simon Kollerup til TV 2.

Den svenske møbelkoncern valgte frivilligt at lukke sine varehuse 18. marts, men har nu valgt at åbne for varehusene ud fra specifikke sikkerhedshensyn:

Der må kun være fire kvadratmeter per kunde, og kun 3500 personer er tilladt i varehusene.

- Vi har taget alle forbehold. Vi har lukket på frivillig basis, og vi åbner også på frivillig basis, siger Elefteria Cromlidou, kommerciel direktør i Ikea Danmark, til TV 2.

Men erhvervsminister Simon Kollerup peger på, at Ikeas åbninger kan sætte den kontrollerede åbning af landet over styr og dermed påvirke smittetrykket i Danmark.

- Derfor var vores anbefaling til Ikea og andre, at de virksomheder, som ikke er åbnet endnu, ikke skulle åbne. Ikea valgte så noget andet i dag, hvilket vi ser alvorligt på.

Hvorfor må Ikea?

Ikeas åbning går ikke imod nogen lov, men altså imod regeringens anbefalinger.

Men hvorfor må Ikea så åbne, når storcentre og zoologiske haver ikke må?

- Der burde ikke være nogen forskel, begge dele burde holde lukket, fordi ingen af delene er en del af den kontrollerede genåbning, siger Simon Kollerup.

- Der er ikke retningslinjer til det hele, og derfor er det anbefalinger og klare meldinger, man skal følge i disse dage, siger han.

Det var de samme retningslinjer, som de dansk zoologiske haver troede, de kunne bruge til at åbne, men det fik erhvervsminister Simon Kollerup til at kritisere dem, hvilket betød, at de droppede at åbne.

- Der bliver løbende lavet retningslinjer, men i Danmark har vi også kunnet tale os til rette, ligesom med de zoologiske haver. Jeg havde også regnet med, at man fra Ikeas side havde fulgt anbefalinger, som de zoologiske have finde ud af at følge.

Ikea ville mandag aften ikke forholde sig til, om erhvervsministerens kritik får konsekvenser. Men den svenske butikskæde fastslår over for TV 2, at de efterlyser en melding fra regeringen på, om Ikea er påbudt at lukke varehusene eller ej.

Spørg Os - Afstemning

_